Witam.
Problem dotyczy wykrywacza Golden Mask 1. Do tej pory wykrywacz pracował z sondą 12 spider coil bez żadnych zastrzeżeń. Po dokupieniu sondy 9 spider wykrywacz przy przemiataniu metalem przed sondą w powietrzu jak i w ziemi w pewnej odległości od cewki zaczyna się wzbudzać. wygląda to jakby wpadał w rezonans, jakby pogłos. Czasem dochodzi jakby do zapętlenia i z wykrywacza robi się generator. Objaw ma miejsce tylko w wąskim odcinku pod koniec zasięgu. Ustępuje on przy znacznym zmniejszeniu głośności lub zmniejszeniu progu. Na słuchawkach sytuacja identyczna. Usterkę sondy wykluczam gdyż podstawiałem drugą pewną. Akumulatory też podmieniane naładowane działające w innym GM1. Przypomnę, że na cewce 12 jest idealnie.
Problem z GM1
Re: Problem z GM1
Podsumowując:
1. Na sondzie 12 cali działa dobrze
2. Na sondzie 9 cali działa źle - na każdej 9 cali.
3. Zasilanie jest pewne. Wpływ zwiększonego poboru przy sygnale na głośniku także wykluczony.
Nie trzyma się to kupy. Zakładam że sondy typu spider (czy ci Bułgarzy nawet nazwę sondy musieli ukraść?) są typu DD.
Nie wiem o co chodzi. Może to jakieś uszkodzenie w jakimś filtrze (że zaczyna sobie oscylować) albo wadliwy projekt.
Kupowanie tego g.. było głupią decyzją i tylko mamy kolejny tego dowód.

proscan
1. Na sondzie 12 cali działa dobrze
2. Na sondzie 9 cali działa źle - na każdej 9 cali.
3. Zasilanie jest pewne. Wpływ zwiększonego poboru przy sygnale na głośniku także wykluczony.
Nie trzyma się to kupy. Zakładam że sondy typu spider (czy ci Bułgarzy nawet nazwę sondy musieli ukraść?) są typu DD.
Nie wiem o co chodzi. Może to jakieś uszkodzenie w jakimś filtrze (że zaczyna sobie oscylować) albo wadliwy projekt.
Kupowanie tego g.. było głupią decyzją i tylko mamy kolejny tego dowód.
proscan
Właśnie to się nie trzyma kupy. Sondy są dd. A o czym może świadczyć ustępowanie efektu przy zmniejszaniu głośności (głośnik, słuchawki) ? Chyba nie przez spadek poboru prądu przez końcówke mocy przy wyciszaniu.
O jakiej głośności mowa? To mi jeszcze bardzie gmatwa. Przecież GM1 nie ma regulacji głośności. Chyba że ma?

GM1 ma regulacje głośności. Potencjometr zamontowany jest od dołu obudowy i nie widać go od frontu.
Gdyby tak się działo na wszystkich sondach, to sprawa byłaby w miarę oczywista. Ale jeśli tak się dzieje tylko na sondach 9", to nie rozumiem za bardzo co się dzieje. Mimo wszystko wskazuje na wadliwy projekt (np. wadliwie odsprzężone zasilanie, wadliwy layout PCB). Pozostaje mi współczuć. Ja nic nie pomogę.

proscan
proscan