Pytanie odnośnie sond wykrywaczy znanych firm
-
gringocorp
Pytanie odnośnie sond wykrywaczy znanych firm
Witam,od jakiegoś czasu zastanawiam się jak strojone są sondy w markowych wykrywaczach.interesuje mnie przeciętny prąd i napięcie zrównoważenia dla typowych konstrukcji sond DD.Panie Proscan mógł by pan napisać kilka słów na ten temat? myślę że nikt nie miał do czynienia z taką ilością sond co ty.Czy markowe wykrywacze używają funkcji balans coil w celu zmniejszenia napięcia na cewce?
Re: Pytanie odnośnie sond wykrywaczy znanych firm
Nie będę tutaj pisał jak mierzę napięcie (nie prąd) niezrównoważenia i jakie uzyskuję wartości dla różnych sond, różnych producentów. Nie wszystko musi być publiczne.
Powiem ogólnie - im mniej, tym lepiej.
Nie znam żadnej komercyjnej konstrukcji wykrywacza hobbystycznego, w którym sonda jest automatycznie równoważona.

proscan
Powiem ogólnie - im mniej, tym lepiej.
Nie znam żadnej komercyjnej konstrukcji wykrywacza hobbystycznego, w którym sonda jest automatycznie równoważona.
proscan
-
gringocorp
oczywiście nie wszystko
a tak średnio ile mA idzie ca cewkę w firmowym wykrywaczu?
Nie mierzyłem tego. Tzn. może mierzyłem wiele lat temu, ale nie pamiętam - to są góra dziatki mA. Zwykle mniej. Ale dla części nadawczej, a nie samej cewki nadawczej.
Często są to sondy rezonansowe z rezonansem równoległym. Co to oznacza - odsyłam do podręczników elektrotechniki.

proscan
Często są to sondy rezonansowe z rezonansem równoległym. Co to oznacza - odsyłam do podręczników elektrotechniki.
proscan