Tesoro Silver Sabre zamiana cewek - dostrojenie
-
marcinch1979
Tesoro Silver Sabre zamiana cewek - dostrojenie
W koncu udalo mi sie kupic Tesoro Silver Sabre - jest jedno "ale" zalozona jest 9" cewka i niby wykrywacz jest dostrojony przez Pentechnic'a do pracy wlasnie z nia. Slyszalem, czytalem i potwierdzil to sprzedajacy, ze zamiana na 4" wymagac bedzie kalibracji (pamietam byl kiedys nawet taki filmik na YouTube, gdzie bylo pokazane jak to robic - niestety juz usuniety). Moje pytanie brzmi, czy faktycznie trzeba cos dostrajac, czy jestem zdany na Pentechnic (jakos im nie ufam). Guru ratuj 

Re: Tesoro Silver Sabre zamiana cewek - dostrojenie
Ze swojego doświadczenia wiem,że trzeba wykrywacz do cewki dostroić. Kiedyś zrobiłem taki teścik i do Conquistadora który był oryginalnie dostrojony do cewki pajęczynki, założyłem cewkę 8" z otworem. Wykrywacz zaczął dawać masę fałszywych sygnałów, sygnalizować kamienie, czego nie robił z podłączoną cewką pajęczynką.
To nie jest dostrojenie do sondy, tylko do gleby.
Podobny problem mógłby wystąpić (albo i nie) dla sondy o takich samych wymiarach (bo nie ma identycznych sond - każde się jakoś różnią).
W Pentechniku oczywiście nie mogą nastroić do czyjejś gleby, więc wybierają jakąś nastawę uniwersalną, taką, że "da się chodzić".
Myślę że informacje z tej strony mogą być adekwatne:
http://www.geotech1.com/forums/showthread.php?t=7021
proscan
Podobny problem mógłby wystąpić (albo i nie) dla sondy o takich samych wymiarach (bo nie ma identycznych sond - każde się jakoś różnią).
W Pentechniku oczywiście nie mogą nastroić do czyjejś gleby, więc wybierają jakąś nastawę uniwersalną, taką, że "da się chodzić".
Myślę że informacje z tej strony mogą być adekwatne:
http://www.geotech1.com/forums/showthread.php?t=7021
proscan
-
marcinch1979
sprawdzilem jak dziala z 7" i nie zauwazylem zadnych dziwnych objawow, pacjent na obydwu cewkach dziala bez zarzutu (druga to pajaczek 9"), teraz tylko musze "upolowac" 4" i zobaczymy jak z nia bedzie sie sprawowal,
-
Zapytanie_email
Witam. Posiadam stary wykrywacz firmy Tesoro - Silver sabre 2. Jest to model który nie ma na zewnątrz potencjometru do ustawiania gruntu - ground balance.
Nie znam za bardzo angielskiego, ale na ile mogłem zrozumieć oglądając anglojęzyczne fora, oraz opierając się na fakcie że jak mi się wydaje w kontynuatorze silver sabre - Ciboli, jest możliwość "wyciągnięcia na wierzch" balansu gruntu. Po odkręceniu obudowy jest jeden potencjometr montażowy o oznaczeniach - 100 92 zakładam że to właśnie balans, ( drugi służy do wstępnego ustawienia czułości bo ma wyprowadzone fabrycznie prowizoryczne pokrętło do tego celu). Czy było by możliwe jak w Ciboli założenia na zewnątrz potencjometru obrotowego, nie koniecznie oryginała Tesoro, ale jakiegoś taniego zamiennika?
Pozdrawiam.
Nie znam za bardzo angielskiego, ale na ile mogłem zrozumieć oglądając anglojęzyczne fora, oraz opierając się na fakcie że jak mi się wydaje w kontynuatorze silver sabre - Ciboli, jest możliwość "wyciągnięcia na wierzch" balansu gruntu. Po odkręceniu obudowy jest jeden potencjometr montażowy o oznaczeniach - 100 92 zakładam że to właśnie balans, ( drugi służy do wstępnego ustawienia czułości bo ma wyprowadzone fabrycznie prowizoryczne pokrętło do tego celu). Czy było by możliwe jak w Ciboli założenia na zewnątrz potencjometru obrotowego, nie koniecznie oryginała Tesoro, ale jakiegoś taniego zamiennika?
Pozdrawiam.
Prawie na pewno tak. Ale na pewno nie u mnie - tego typu przeróbkami nie zajmuję się.Czy było by możliwe jak w Ciboli założenia na zewnątrz potencjometru obrotowego, nie koniecznie oryginała Tesoro, ale jakiegoś taniego zamiennika?
proscan
Witam.
Tak się składa że jestem autorem tego zapytania e mailowego, wysłałem je na PW bo w innych tematach admin wszelkie sprawy dotyczące konkretnych działań serwisowych każe wysyłać na e-mail.
Jeśli pan panie Piotrze nie podejmuje się tego zrobić, to zastanawiam się czy nie mógłbym się pokusić o samodzielną wymianę ze wsparciem forumowiczów.
Podstawowe umiejętności"lutownicze" posiadam. Wymieniałem uszkodzone wtyczki, przepalone kondensatory, itp. Na forum Odkrywcy spotkałem temat cewek gdzie jednym z wątków (jeśli dobrze pamiętam) była wymiana potencjometru w Ciboli - jak to powyżej opisałem. Było też parę innych rozrzuconych po sieci informacji.
Na mój rozum największą trudność nastręcza dopasowanie właściwego potencjometru obrotowego; bo jak zgaduję wystarczy wylutować ten montażowy, dolutować w jego miejsce trzy kabelki, których końcówki zgodnie z oznaczeniami dolutować do odpowiednich pinów obrotowego.
Ale na pewno nie jest tak słodko jak to sobie wyobrażam, czuję jakiś "niuans" który całą operację utrudni.
Nim ewentualnie pociągnę temat dalej, proszę o pomoc i potwierdzenie lub zaprzeczenie moich wniosków, lub inne konstruktywne uwagi.
Pozdrawiam.
Tak się składa że jestem autorem tego zapytania e mailowego, wysłałem je na PW bo w innych tematach admin wszelkie sprawy dotyczące konkretnych działań serwisowych każe wysyłać na e-mail.
Jeśli pan panie Piotrze nie podejmuje się tego zrobić, to zastanawiam się czy nie mógłbym się pokusić o samodzielną wymianę ze wsparciem forumowiczów.
Podstawowe umiejętności"lutownicze" posiadam. Wymieniałem uszkodzone wtyczki, przepalone kondensatory, itp. Na forum Odkrywcy spotkałem temat cewek gdzie jednym z wątków (jeśli dobrze pamiętam) była wymiana potencjometru w Ciboli - jak to powyżej opisałem. Było też parę innych rozrzuconych po sieci informacji.
Na mój rozum największą trudność nastręcza dopasowanie właściwego potencjometru obrotowego; bo jak zgaduję wystarczy wylutować ten montażowy, dolutować w jego miejsce trzy kabelki, których końcówki zgodnie z oznaczeniami dolutować do odpowiednich pinów obrotowego.
Ale na pewno nie jest tak słodko jak to sobie wyobrażam, czuję jakiś "niuans" który całą operację utrudni.
Nim ewentualnie pociągnę temat dalej, proszę o pomoc i potwierdzenie lub zaprzeczenie moich wniosków, lub inne konstruktywne uwagi.
Pozdrawiam.
Przeciwnie - wolę pytania na forum. Na email umawianki co do terminów i kosztów. A PW tu nie działa.je na PW bo w innych tematach admin wszelkie sprawy dotyczące konkretnych działań serwisowych każe wysyłać na e-mail.
Dwa - bo dwa są ze sobą zwarte.bo jak zgaduję wystarczy wylutować ten montażowy, dolutować w jego miejsce trzy kabelki, których końcówki zgodnie z oznaczeniami dolutować do odpowiednich pinów obrotowego.
Tu nie ma czego ciągnąć dalej. Jedyna sztuka, to nie pourywać kabelków i nie zniszczyć PCB przy wylutowywaniu potencjometru montażowego.
proscan
Pozostaje największa trudność - jaki potencjometr obrotowy zastosować- parametry, rodzaj. Czy można go kupić w
detalu czy trzeba sprowadzać, czy może u pana w serwisie?
Jak prawidłowo połączyć piny potencjometru obrotowego z płytką. Na montażowym nie widzę żadnych oznaczeń.
Niech nie dziwią pana moje pytania, elektronika nie jest znaną mi dziedziną.
Na montażowym potencjometrze są oznaczenia 100 92.
detalu czy trzeba sprowadzać, czy może u pana w serwisie?
Jak prawidłowo połączyć piny potencjometru obrotowego z płytką. Na montażowym nie widzę żadnych oznaczeń.
Niech nie dziwią pana moje pytania, elektronika nie jest znaną mi dziedziną.
Na montażowym potencjometrze są oznaczenia 100 92.
Oj nie wiem - co się zmieści.
Na schemacie SILVER SABRE widzę potencjometr 100k.

proscan
Na schemacie SILVER SABRE widzę potencjometr 100k.
proscan