Witam serdecznie!
Na początku się przywitam ponieważ to mój pierwszy post po rejestracji. Jeżeli coś nie tak napisałem to proszę o wyrozumiałość.
Mam poważne problemy z moim minelabem SE. Kupiony pod koniec roku i od początku jakoś mi nie leży.Wcześniej wiele lat temu zaczynałem z Fisher CZ-7a Pro, Tesoro de Leon, Minelab Quattro MP a teraz ten...Więc trochę doświadczenia mam i nie mogę sobie poradzić.
Wykrywacz w zestawie miał dużą sondę Detecha dwueliptyczną..Szukanie z nią moim zdaniem to tragedia..Wzbudza się na kamieniach, masę rożnorakich sygnałów o rożnych częstotliwościach, namierzanie to jakieś kuriozum..Wcześniej chodziłem trochę na sondzie od Quattro i było o niebo lepiej..
Czy możliwe że ta sonda jest uszkodzona? Inna kwestia to ustawienia.Eksperymentuję, próbuję i nie moge dobrać optymalnego. Czy ktoś coś podpowie ? głównie chodzi mi o ustawienia na drobnice - monety, guziki itp..wycinam żelastwo..
Obecnie pożyczyłem od kolegi inną sondę Detecha - wielkością zbliżoną do fabrycznej..Może jutro sprawdzę..ale będe wdzięczny za wszelkie wskazówki i pomoc przed wyjściem w teren.Ogolnie to chyba mam już dosyć Minelaba..
I na końcu pytanie o sondy.Chcę kupić jakąś mniejszą.Cięzko coś znależć.Może to być snajperka lub coś zbliżonego do fabrycznej sondy.
Coś takiego ? :
http://mars-md.pl/sniper-e-tracexplorer-fbs-p-42.html
lub :
http://mars-md.pl/tiger-e-trac-explorer-fbs-p-43.html
Może ktoś ma inne propozycje?
Liczę także na pomoc Proscana..Wszak ze dwie instrukcje zamówiłem przez ten czas:)
Pozdrawiam
Arek
Pilna pomoc potrzebna z Minelabem SE...
Re: Pilna pomoc potrzebna z Minelabem SE...
Jeśli na standardowe sondzie było dobrze, a na "dużej" (jak dużej?) sondzie DETECH jest bardzo źle, to znaczy że to sonda jest winna. Czy jest uszkodzona? Niekoniecznie. Może jest zbyt duża i trzeba pracować na niższej czułości (o czułości ani słowa w tekście).
Bez ustalenia tego, nie ma sensu rozwodzić się o ustawieniach.
Pozostałe pytania nie pasują do tego wątku.

proscan
Bez ustalenia tego, nie ma sensu rozwodzić się o ustawieniach.
Pozostałe pytania nie pasują do tego wątku.
proscan
Dziękuję za odpowiedź.
Co do czułości to zmniejszałem nawet do 17-18 i problem wystepował. Przeszukałem forum i ktoś wspominał o podobnym problemie z "kamieniami" ale na "XS".
W załączniku pokazałem sondy.Ta większa to na której problem wystepuje, ta mniejsza od MP na której było stabilnie..
p.s. Jak zresetować do fabrycznych ustawień ? Przycisk "POWER" przetrzymać dłużej?
pozdr.
Co do czułości to zmniejszałem nawet do 17-18 i problem wystepował. Przeszukałem forum i ktoś wspominał o podobnym problemie z "kamieniami" ale na "XS".
W załączniku pokazałem sondy.Ta większa to na której problem wystepuje, ta mniejsza od MP na której było stabilnie..
p.s. Jak zresetować do fabrycznych ustawień ? Przycisk "POWER" przetrzymać dłużej?
pozdr.
No i super - wiadomo jak duża jest ta sonda. Bardzo duża. Powierzchnia dwukrotnie większa na oko. Problem może być jej wada, albo jej rozmiar.
Reset przy włączaniu potrzymać kilka sekund aż d do sygnału i napisu FACTORY PRESETS.

proscan
Reset przy włączaniu potrzymać kilka sekund aż d do sygnału i napisu FACTORY PRESETS.
proscan
Dziękuję.
Jak pogoda pozwoli to dziś ruszę sprawdzić z sondą normalną.
Jeszcze małe pytanie: Czy np. snajperka będzie miała znacznie niższe osiągi niż standardowa cewka 11' Minelaba? Bardziej zależy mi na komforcie pracy, łatwość namierzania, dokładność itp.
Teraz już wiem że muszę zrezygnować z tej duzej cewki i zakupić inną do mojego SE i stoję przed wyborem czy mniejsza snajperka czy może Standardowa 11 '
Jak pogoda pozwoli to dziś ruszę sprawdzić z sondą normalną.
Jeszcze małe pytanie: Czy np. snajperka będzie miała znacznie niższe osiągi niż standardowa cewka 11' Minelaba? Bardziej zależy mi na komforcie pracy, łatwość namierzania, dokładność itp.
Teraz już wiem że muszę zrezygnować z tej duzej cewki i zakupić inną do mojego SE i stoję przed wyborem czy mniejsza snajperka czy może Standardowa 11 '
Nie ten dział - pytania o snajperki, wybór sondy itp. już były - proszę przeszukać forum.
Witam ponownie..
Na innej cewce, po wgraniu programu fabrycznego wykrywacz zachowuje się stabilniej.Na pewno nie wzbudza się na kamieniach i w końcu można coś poszukać.
Wszystko wskazuje że pierwotna cewka nie nadaje się do pracy..
pozdrawiam.
Na innej cewce, po wgraniu programu fabrycznego wykrywacz zachowuje się stabilniej.Na pewno nie wzbudza się na kamieniach i w końcu można coś poszukać.
Wszystko wskazuje że pierwotna cewka nie nadaje się do pracy..
pozdrawiam.