Porównanie dwóch różnych cewek 9,5" w XLT .

Tutaj można zadać pytania o możliwości czy cechy konkretnego sprzętu, ewentualnie podawać uzyskiwane zasięgi. Można także rozważać jakiego rodzaju sprzęt będzie najwłaściwszy do danego celu.
ODPOWIEDZ
uben

Porównanie dwóch różnych cewek 9,5" w XLT .

Post autor: uben »

Witam proscan.

Mam takie delikatne dwa pytanka odnoście cewek do XLT różniących się budową jednakowych średnicach 9,5"

1 .Czy te dwie przedstawione przezemnie cewki mogą różnić się zasięgami ??Czy mógłbyś opisać różnice między nimi :?:
Dobrze by było przetestować jedną i drugą i opisać różnice w zasięgu.
Obrazek

2.Czy drobny piaseczek który przekradł się pomiędzy sondę a osłonę sondy ma wpływ na stabilność XLT ??

Dziękuję z góry za pomoc
pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Re: Porównanie dwóch różnych cewek 9,5" w XLT .

Post autor: ProScan »

Witam,

Szczegółów budowy wewnętrznej tej nowej sondy (po prawej stronie) nie znam, więc nie opiszę najważneijszych różnic. Te nowe mają wyraźnie inna pokrywę, wykonaną z bardziej miękkiego plastyku (stąd ten krzyżak). Chyba jest też ciut lżejsza, ale raczej nie mocniejsza :(

Trochę piasku na pewno nie ma większego znaczenia, co nie znaczy że osłony nie należy okresowo czyścić (a na pewno przed wysłaniem do serwisu :smt079).

:pa

proscan
uben

dzięki
SiD

Post autor: SiD »

Gdzieś mi się obiło o oczy, że nowa obudowa cewki ma sprzyjać łatwiejszemu jej otwieraniu i serwisowaniu… ale czy jest to prawdziwa informacja, oraz jak niby ma być łatwiejsze otworzenie zaklejonej sondy… nie mam pojecia. #-o
ProScan
Właściciel

Nie sądzę by to było powodem. Producenci nie bawią się w naprawy sond, bo robocizna jest bardzo droga - zepsute się wymienia (na zachodzie).

Bardziej prawdopodobna jest po prostu zmiana producenta obudów związana np. ze zużyciem starych form wtryskowych.

Wygasł chyba już też patent na te sondy.

proscan
ProScan
Właściciel

Jak na zmówienie trafiła się nowa sonda w łapki, więc mogłem porównać.

Elektrycznie zachowuje się identycznie jak starsza BM-ka z 6000 Di Pro SL. Identyczne czułości.

Mechanicznie tak jak pisałem. Mogę dodać że nowa forma jest bardziej bajerancka, ale przy tym starannie wykonana, z detalami typu logo firmy, żeberka przeciwpoślizgowe na uszkach, wgłębienie na wysięgnik.

Staranność i wysoka jakość.

ale ...

Marniejszy moim zdaniem wtyk.

Pewnie mieli jakieś powody, że zmienili, ale na pewno nie polepszyli osiągów.

proscan
uben

W marketingu jest tak że każda firma chcąca przetrwać na rynku powinna co jakiś czas wprowadzać w swoją ofertę nowe produkty - to daje możliwość przedłużenia żywotności firmy , ci którzy stoją w miejscu i nic nie działają w tym kierunku nie mają szans na dłuższe bytowanie na rynku .Z życia wzięte .
pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Tak Uben, masz rację. Stąd wziął się np. XLT E-series w którym praktycznie nic nowego nie wprowadzono (no może poza innym kablem w sondzie).

proscan
ODPOWIEDZ