Głośność dzwięku w XLT

Pisz jeśli masz kłopot w opanowaniu wykrywacza, nie rozumiesz jego zachowania, poszukujesz instrukcji obsługi
ODPOWIEDZ
amado

Głośność dzwięku w XLT

Post autor: amado »

Jak zmienić ustawienie głośności w XLT E-Series, ponieważ w ustawieniu Target Volume można zmniejszyć ustawienie jedynie do progu 48, a to w niektórych sytuacjach jest zbyt głośne ustawienie.

pozdrawiam
Amado
ProScan
Właściciel

Re: Głośność dzwięku w XLT

Post autor: ProScan »

Nie ma innej nastawy która bezpośrednio wpływa na głośność sygnału po wykryciu metalu.

Przyznam, że jestem zaskoczony tym problemem.

Chodzi o głośnośc na słuchawkach, czy głośniku ?

:-k

proscan
amado

na głośniku
amado

po prostu w pewnych sytuacjach jest on zdecydowanie za głośny, a to jest dość niezręczne.
A tak trochę z innej beczki to ile powinien wytrzymać akumulatorek do XLT. Bo ostatnio padł mi po 5 godzinach szukania, przy wyłączonym podświetleniu

pozdrawiam
Amado
amado

czyli o ile rozumiem ciszej się nie da ?

Pozdrawiam
Amado
ProScan
Właściciel

Witam,

Nie ma innej nastawy do regulacji głośności.

Co do poboru prądu to XLT pobiera ok. 100mA bez sygnału. Można więc liczyć na kilkanaście godzin nieprzerwanej pracy na oryginalnym akumulatorze, pod warunkiem że nic nie znajdziemy :)

Każdy sygnał na głośniku to dodatkowe kilkadziesiąt mA poboru prądu. Na słuchawkach przyrost jest nieznaczny.

Proponuję przyzwyczaić się jednak do słuchawek. Bez nich zamiast XLT można sobie kupić ACE 250, bo tych najsłabszych sygnałów i tak nie będzie słychać. Po prostu pieniądze wyrzucone w błoto - to tak jakby kupić Mercedesa i wrzucać max trójkę.

:pa

proscan
amado

Witam

Na słuchawkach nie wszędzie da się chodzić, niestety:-(
Co zaś do porównaniu XLT do ACE to to jest już chyba przesada.... jeżeli tak jest to trzeba napisać gdzieś ze sprzęt przydatny tylko z słuchawkami:-)
W odniesieniu zaś do akumulatora to jest on oryginalny ( zakupiony w Vikingu razem z ładowarką) i w miarę nowy bo sprzęt był niedawno kupiony.
I tu mam dylemat co do czasu pracy bo jeżeli akumulator ma wytrzymać 5 h to to straszna lipa jest...albo akumulator jet zwyczajnie trafiony.Spodziewałem się raczej czasu pracy minimum 8h - 10h w skrajnie trudnych warunkach .... ? ostatnio chodziłem na programie Dwa Dźwięki z forum Thesaurusa, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie?

Pozdrawiam
Amado
ProScan
Właściciel

W instrukcji wiele rzeczy można by jeszcze napisać: np. nie używać nastaw fabrycznych, bo są bardzo przeciętne.

Ja nie napisałem, że XLT jest nieprzydatny bez słuchawek. Napisałem wyraźnie, że używanie go bez słuchawek jest bez sensu. Na głośniku słychać piąte przez dziesiąte zwłaszcza w szumiącym lesie, czy na polu gdzie wiatr gwiżdże. Szkoda sprzętu i wywalonych pieniędzy.

Co do akumulatorków to nie jest wykluczone, że one są jeszcze nie uformowane. Potrzeba kilku cykli ładowania/rozładowanie, by osiągnęły pełną pojemność.

proscan
amado

Witam

To co zauważyłem ze niezależnie od długości ładowania, napięcie na akumulatorkach osiąga poziom ok 10 V, zaś po włożeniu zwykłych baterii alkalicznych poziom napięcia waha się w okolicach 11,5 V czy nawet 12 V. chociaż max jest podane napięcie 14V o ile pamiętam ?
No i tak jak już napisałem sadzę ze 5h czy nawet 6h to chyba ponad wszystko trochę za krótko jak na akumulatorki ?. Koledze na zwykłych akumulatorkach , wytrzymuje kilkanaście godzin.......więc co może być nie tak ? Rozważałem jeszcze inna opcję a mianowicie, ze ładowarka jest uszkodzona ? ale nie mam jak tego sprawdzić .

Pozdrawiam
Amado
ProScan
Właściciel

Pojemność oryginalnego zasobnika to ok. 1500mA godzin.

Jeśli wykrywacz jest eksploatowany bez słuchawek, w temperaturze takiej jak teraz (ok. 10 stopni) to ten czas pracy wcale mnie nie dziwi.

Proszę pamiętać, że:

- akumulatorki muszą być uformowane;
- akumulatorki muszą byc dobrze nałądowane (24 godziny, dla oryginalnej ładowarki);
- pojemność podawana jest dla temp. 20 stopni. Przy 10 stopniach będzie mniejsza o połowę.

"Zwykłe akumulatorki" - nie wiem co to znaczy. Jaka pojemność ?

proscan
uben

Post autor: uben »

taka prosta rada - przyklej taśmę na obudowie tam gdzie dźwięk wydaje XLT i powinno pomóc
ProScan
Właściciel

... nie polecam, ale jeśli już, to dobrze zostawić kilka otworów niezaklejonych.

proscan
amado

kolega urzywa akumulatorków 2700 mAh i starcza mu to jak twierdzi na jakieś 3 wyjścia po ok 5-6 h

Pozdrawiam
Amado
ODPOWIEDZ