zasięgi i fałszywe sygnały w CZ3D

Tutaj można zadać pytania o możliwości czy cechy konkretnego sprzętu, ewentualnie podawać uzyskiwane zasięgi. Można także rozważać jakiego rodzaju sprzęt będzie najwłaściwszy do danego celu.
ODPOWIEDZ
warwick

zasięgi i fałszywe sygnały w CZ3D

Post autor: warwick »

Witam,
mam 2 pytania :
czy to mozliwe zeby CZ-tka miała większy zasięg w trybie dynamicznym niż na pinpoincie ??

zawsze mi się wydawało, że pinpoint - jako tryb statyczny - ma większy zasięg a tym czasem łapie sygnały machając a na pinpoincie cisza ??
sygał jest co prawda słabiutki ale jest (prawie) i z tym wiąze się moje drugie pytanie :
czy można coś zrobić by CZtka nie łapała tak dużej ilości fałszywych sygnałów?? zjechałem z czułością do 5 ( z początkowych 8 ) i trochę to poprawiło działąnie a nie chcę zmniejszać więcej bo boję się ze strace dużo na zasięgu
fałszywy sygnał objawia się tym, że mimo wyciętego żelaza (dykr. na 3)
wykrywacz sygnalizuje je cichutkim wysokim pisnięciem
wiem ze wykrywacze nabierają sięna skorodowane żelazo i widzą je jak "dobry" metal ale wiem też ze duży wpływ ma strojenie do gruntu.

Wykrywacz stroje do gruntu pierwszą metodą opisaną w intrukcji ( nie na pompkę) i w 95% ustawienie gruntu wychodzi mniej więcej na fabrycznej piątce.

efekt jest taki ze praktycznie przestaje zwracać uwagę na najwyższe sygnały bo i tak kopie żelazo

proszę o rade i pozdrawiam

warwick
ProScan
Właściciel

Re: zasięgi i fałszywe sygnały w CZ3D

Post autor: ProScan »

Witam,

Za słabo znam te detektory by coś poradzić i by stwierdzić co jest normą a co nie, zwłaszcza nie widząc tego co się dzieje i w jakich okolicznościach na własne oczy.

Kilka uwag i porad ogólnych:

- proszę porównać zasięgi w trybie Auto i ID. Pinpoint nie służy do poszukiwań i może mieć gorszy zasięg.

- czułość 5 na 8 to kiepsko coś. Czy aby nie jakiś problem z sondą ? Dobrze by było porównać na innej.

- proszę spróbować metodę "z pompowaniem" - dla mnie ona jest bardziej naturalna.

:pa

proscan
ProScan
Właściciel

klucznik

CZ3 D contra CZ 7a pro

Post autor: klucznik »

Czy CZ3 D ma takie zasiegi maksymalne jak 7-ka czy lepsze.Chodze na 7-ce.
Stan
ProScan
Właściciel

Elektronicznie to niemal te same wykrywacze. CZ7 ma tylko "cyfrową nakładkę".

:pa

proscan
klucznik

CZ 7

Post autor: klucznik »

Dziekuje za informację.Pozostaję z 7-ką.A zasięgi F 75,czy warto o nim mysleć?
Stan
ODPOWIEDZ