Strojenie do gruntu i śledzenie - pytania

Pisz jeśli masz kłopot w opanowaniu wykrywacza, nie rozumiesz jego zachowania, poszukujesz instrukcji obsługi
ODPOWIEDZ
SiD

Strojenie do gruntu i śledzenie - pytania

Post autor: SiD »

Witam serdecznie,
Na forum PS rozpoczęliśmy dyskusję na temat strojenia do gruntu w różnych wykrywaczach. Pojawiły się pytania na które tylko fachowiec może odpowiedzieć 8)

1)Pierwsza sprawa:
Tło pytania:
Warszawka69:
„W gałkowcach (jednoczęstotliwościowych) instrukcja mówi, że należy strojenie rozpocząć od przekręcenia gałki w którąś konkretną stronę do końca a później dopiero stroić.”
„- jeśli zaczynam dostrajać dajmy na to Muszkietera to odkręcam na maksa w prawo a później powoli kręcąc gałką w lewo bujam cewką i dochodzę do stabilnego ustawienia.
- ustawienie gałki na maksa w prawo nazywam "całkowitym otwarciem" bez kompensacji wpływu gruntu a stopniowe skręcanie gałą w lewo zwiększa kompensację (kompensację?)”
Ja:
„Zgadzam się z tym, że ręczne strojenie jest dokładne i musi dawać lepsze efekty, ale nie jestem już taki pewien co do skręcania gałki w jedną stronę. Jak już napisałem prawidłowe dostrojenie do gruntu jest tylko w jednym punkcie, a skoro tak, jakie może mieć znaczenie z której strony i czy od początku do tego punktu dojdziemy? Wydaje mi się, że jest to pewne uporządkowanie procedury na potrzeby instrukcji aby było łatwiej wytłumaczyć jak kręcić i nie ma wpływu na zasięgi. Jest to moja opinia „na chłopski rozum” tym nie mniej nie znam powodów dla których miało by być inaczej.”
Pytanie:
A więc czy ma znaczenie czy zaczynam strojenie do gruntu z końcowego ustawienia (gałki skręconej do końca w jedną stronę lub maksymalnego numeru w wykrywaczu elektronicznym) czy można stroić z dowolnego punktu?

2)Druga kwestia dotyczy najbardziej neutralnego ustawienia strojenia. Czy jest ono w środku skali czy raczej na którymś z końców skali. A może jest to zupełnie zależne od wykrywacza? Jak to wygląda na przykładzie X70? Czy początek skali (małe numery) odpowiada plaży (przewodzącej i zmineralizowanej glebie) środek jest neutralny a koniec odpowiada glebie magnetycznej?

3)Trzecie pytanie dotyczy śledzenia gruntu. Skoro najlepsze efekty daje ręczne strojenie do gruntu zamiast automatu (o ile ręczne jest, ale w X70 jest) to czy włączać śledzenie tylko i wyłącznie kiedy wykrywacz ciągle się wzbudza od niejednorodnego gruntu a zwykle unikać takiego ustawienia czy jakoś inaczej to wygląda?

4)I jeszcze kwestia która mnie intryguje. Jak wygląda śledzenie w Sovereignie GT. W Explorerze czy Quattro w ogóle nie ma funkcji strojenia, jest wybudowana w zasadę działania. GT uzyskuje podobne zasięgi na zmineralizowanym gruncie, jednak posiada funkcję blokady śledzenia gruntu. Czy w GT również istnieje niebezpieczeństwo dostrojenia się do słabego sygnału tak jak w wykrywaczach o pojedynczej częstotliwości, czy działa raczej jak Quattro? Kiedy w GT stosować śledzenie a kiedy nie?

Przepraszam za długość, i ilość pytań, jakoś się nagromadziły #-o .
Pozdrawiam :smt109
SiD
ProScan
Właściciel

Re: Strojenie do gruntu i śledzenie - pytania

Post autor: ProScan »

Witam

i odpowiadam.

A więc czy ma znaczenie czy zaczynam strojenie do gruntu z końcowego ustawienia

Nie ma żadnego znaczenia. Gdzieś trzeba zacząć. Producenci w instrukcjach sugerują jakieś miejsce, żeby można było za rączkę poprowadzić użytkownika przez całą procedurę (tak jak sam zauważyłeś). Doświadczeni operatorzy z dowolnego punktu szybko dojdą do właściwej nastawy.

neutralnego ustawienia strojenia. Czy jest ono w środku skali czy raczej na którymś z końców skali.

Nie do końca rozumiem co to znaczy neutralne położenie. Tak czy owak to jest kwestia idywidualna każdego modelu i rozpiętości zakresu działania takiego pokrętła.

Jak to wygląda na przykładzie X70? Czy początek skali (małe numery) odpowiada plaży (przewodzącej i zmineralizowanej glebie) środek jest neutralny a koniec odpowiada glebie magnetycznej?

Nie wiem. Nie mam tego modelu teraz w rękach by sprawdzić. Przypominam, że w tym modelu jest jeszcze opcja specjalna do strojenia na morskich plażach (z parasolką), więc odpowiedź i tak musiała by być wielowariantowa. W Xterrach jest to i tak rozwiązane dosyć ciekawie - po prostu szuka się takiej nastawy, przy której wpływ gruntu jest najmniejszy. Bardzo sympatycznie to działa.

czy włączać śledzenie tylko i wyłącznie kiedy wykrywacz ciągle się wzbudza od niejednorodnego gruntu a zwykle unikać takiego ustawienia czy jakoś inaczej to wygląda

Ja nigdy nie używam automatu do śledzenia gruntu. Myślę, że jest on dla tych, którzy nie lubią, nie chcą, nie potrafią stroić ręcznie. Oczywiście wykrywacz z automatem śledzącym zmiany gruntu będzie lepszy niż wykrywacz źle lub w ogóle niedostrojony do gruntu. I oto tutaj chodzi.

Jak wygląda śledzenie w Sovereignie GT.

Myślę że podobnie jak w Explorerze i pochodnych. W przeciwieństwie do VLF-ów, gdzie dobierana jest jakaś nastawa (kąt fazowy, lub składowe napięcia odpowiadajace danemu kątowi), która kompensuje wpływ gruntu. W wykrywaczach BBS/FBS dobierane są jakieś współczynniki dla sygnałów wieloczęstotliwościowych, które zapewniają, że sygnał od gruntu jest minimalizowany.

Czy w GT również istnieje niebezpieczeństwo dostrojenia się do słabego sygnału tak jak w wykrywaczach o pojedynczej częstotliwości

Zapewne tak - takie ryzyko zawsze istnieje i chyba zawsze istnieć będzie (mam nadzieję, że wraz z rozwojem techniki detekcyjnej coraz mniejsze). Podobne ryzyko występuje przy układach ręcznej kompensacji tyle, że operator sam decyduje co ma zrobić, bo słyszy co się dzieje.

Kiedy w GT stosować śledzenie a kiedy nie

A tego nie wiem, w przypadku GT, nie znając szczegółów działania algorytmu kompensacyjnego. Ponieważ nie mamy ręcznego wpływu na ewentualne sygnały od gruntu, to wówczas uruchomienie jakiegoś automatu może pomóc. Bez wyraźnego powodu nie włączałbym śledzenia w GT.

:pa

proscan
SiD

Bardzo dziękuję za rozwianie moich wątpliwości. Sporo tego było ale teraz wszystko powoli się rozjaśnia. Tak czy owak automatom mówię :nie” :)
Mrand
Producent
Kontakt:

Post autor: Mrand »

Dodam jeszcze z własnej praktyki, że strojenie do gruntu najlepiej zaczynać od położenia pokrętła na (-), ponieważ wówczas sygnał wiodący powinien cichnąć przy zbliżaniu do ziemi. Daje to pewność, że mamy do czynienia z czystm kawałkiem gruntu i w związku z tym możemy prawidłowo przeprowadzić całą procedurę. Gdy mimo minusowego położenia GEB sygnał wzrasta w ziemi znajduje się jakiś metal. Należy wówczas koniecznie zmienić miejsce na takie gdzie sygnał maleje.
Jest to podpowiedź z seri pomocnych oczywistości o których mało kto pamięta. Pozdrawiam
Mrand
SiD

Dzięki Mrand za wskazówkę. Jak by się zastanowić to każdy kto rozumie jak działa strojenie powinien wykombinować to samemu, ale jak widać po moich pytaniach wskazówki nigdy nie są nazbyt oczywiste. Do gruntu stroje się ręcznie od swoich pierwszych dni z wykrywaczem (zakup Vaquero) i nigdy nie miałem z tym większego kłopotu ale jak się wywiązała dyskusja na temat strojenia to powstało kilka wątpliwości.
Teraz jak po przyjrzeniu się bliżej kilku kwestiom sprawa zaczyna się klarować a i efekty może będą lepsze. Ale doświadczenia wciąż mało…
Pozdrawiam
SiD
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Poradę Mranda traktuje jako czysto teoretyczną. Z ręką na sercu; skręcasz pokrętło na minimum przed każdym strojeniem, czy po prostu korygujesz bieżącą nastawę? Nie ma żadnej różnicy pomiędzy pierwszym strojeniem, a kolejnymi w trakcie poszukiwań. Jeśli nastroimy nad metalem, to po kilku ruchach już widać, że coś jest nie tak (mówimy o pracy w trybie statycznym) i od razu korygujemy.

Skręcanie na minimum jest wybitnie niepraktyczne (chyba, że tłumaczymy nowicjuszowi co ma zrobić) np. w 5900 (który miał kiedyś Mrand) - pokrętło wieloobrotowe, czy w Tesoro (np. Tejon), które także mają wieloobrotowe pokrętła.

O wykrywaczach cyfrowych (szczególnie typu XLT), gdzie należało by zmniejszać klawiszami nastawę, już nie wspomnę.

W sumie strojenie do gruntu powinno być czynnością naturalną. Nie można zbytnio zastanawiać się co się robi - tak jak nikt nie myśli jak jeździ na rowerze - tylko się jedzie.

Należy tylko rozumieć zasadę i wiedzieć, że trzeba trzymać równowagę (może dlatego amerykanie strojenie do gruntu nazywają balansowaniem gruntu ? :) )

:pa

proscan
ODPOWIEDZ