Na forum PS rozpoczęliśmy dyskusję na temat strojenia do gruntu w różnych wykrywaczach. Pojawiły się pytania na które tylko fachowiec może odpowiedzieć
1)Pierwsza sprawa:
Tło pytania:
Warszawka69:
„W gałkowcach (jednoczęstotliwościowych) instrukcja mówi, że należy strojenie rozpocząć od przekręcenia gałki w którąś konkretną stronę do końca a później dopiero stroić.”
„- jeśli zaczynam dostrajać dajmy na to Muszkietera to odkręcam na maksa w prawo a później powoli kręcąc gałką w lewo bujam cewką i dochodzę do stabilnego ustawienia.
- ustawienie gałki na maksa w prawo nazywam "całkowitym otwarciem" bez kompensacji wpływu gruntu a stopniowe skręcanie gałą w lewo zwiększa kompensację (kompensację?)”
Ja:
„Zgadzam się z tym, że ręczne strojenie jest dokładne i musi dawać lepsze efekty, ale nie jestem już taki pewien co do skręcania gałki w jedną stronę. Jak już napisałem prawidłowe dostrojenie do gruntu jest tylko w jednym punkcie, a skoro tak, jakie może mieć znaczenie z której strony i czy od początku do tego punktu dojdziemy? Wydaje mi się, że jest to pewne uporządkowanie procedury na potrzeby instrukcji aby było łatwiej wytłumaczyć jak kręcić i nie ma wpływu na zasięgi. Jest to moja opinia „na chłopski rozum” tym nie mniej nie znam powodów dla których miało by być inaczej.”
Pytanie:
A więc czy ma znaczenie czy zaczynam strojenie do gruntu z końcowego ustawienia (gałki skręconej do końca w jedną stronę lub maksymalnego numeru w wykrywaczu elektronicznym) czy można stroić z dowolnego punktu?
2)Druga kwestia dotyczy najbardziej neutralnego ustawienia strojenia. Czy jest ono w środku skali czy raczej na którymś z końców skali. A może jest to zupełnie zależne od wykrywacza? Jak to wygląda na przykładzie X70? Czy początek skali (małe numery) odpowiada plaży (przewodzącej i zmineralizowanej glebie) środek jest neutralny a koniec odpowiada glebie magnetycznej?
3)Trzecie pytanie dotyczy śledzenia gruntu. Skoro najlepsze efekty daje ręczne strojenie do gruntu zamiast automatu (o ile ręczne jest, ale w X70 jest) to czy włączać śledzenie tylko i wyłącznie kiedy wykrywacz ciągle się wzbudza od niejednorodnego gruntu a zwykle unikać takiego ustawienia czy jakoś inaczej to wygląda?
4)I jeszcze kwestia która mnie intryguje. Jak wygląda śledzenie w Sovereignie GT. W Explorerze czy Quattro w ogóle nie ma funkcji strojenia, jest wybudowana w zasadę działania. GT uzyskuje podobne zasięgi na zmineralizowanym gruncie, jednak posiada funkcję blokady śledzenia gruntu. Czy w GT również istnieje niebezpieczeństwo dostrojenia się do słabego sygnału tak jak w wykrywaczach o pojedynczej częstotliwości, czy działa raczej jak Quattro? Kiedy w GT stosować śledzenie a kiedy nie?
Przepraszam za długość, i ilość pytań, jakoś się nagromadziły
.
Pozdrawiam
SiD