XLT czy Xterra 70

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
leszek

Re: XLT czy Xterra 70

Post autor: leszek »

Więc już ostatnie pytanko .
Proscan czy Twoim zdaniem zmiana x-70 na XLT E series będzie zmianą na lepsze . W zasadzie to w X70 brakowało mi trochę trzech rzeczy, trybu statycznego , mixerka, no i troszkę zasięgu. Czy będę to miał kosztem trochę leciwej konstrukcji. Niestety nie stać mnie jeszcze na DFX-a , a na XLT już prawie.
pozdr.
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Witam,

Będzie to zamiana na inne. Własności detekcyjne na np. 18kHz będą inne niż na 6,5kHz.

Nie wiem jak to z maksymalnymi zasięgami. Nie wykluczam, że XLT w trybie statycznym pobije X70.

Niech się wypowiedzą ci co używali obu wykrywaczy. Na pewnym forum (nazwy nie wymienię) zdaje się że są takowi. Byle nie brać wszystkiego co zostało napisane zwłaszcza przez pewną osobę (znów przemilczę), bo ma dużą skłonność do konfabulacji tudzież kompilowania zasłyszanych opinii i podawania jako własne.

:pa

proscan
SiD

Post autor: SiD »

Nigdy nie używałem XLT w praktyce na tyle długo, żeby mieć jakąś wartościową opinię na jego temat, jestem natomiast właścicielem X70 między innymi.
Moim zdaniem kluczową sprawą w wykrywaczach w przedziale cenowym interesujących Cię wykrywaczy są Twoje oczekiwania co do sprzętu, Twoje preferencje. Jeśli lubisz ustawić wykrywacz, wedle własnych potrzeb, wchodząc w szczegółowe ustawienia, nie odstrasza Cię konieczność poznawania wykrywacza przez bardzo długi czas (sezon a może dłużej) a być może właśnie przyjemność sprawia Ci poznawanie sprzętu, to XLT może dać Ci sporo radości. Jeśli natomiast chcesz zmienić sprzęt tylko dlatego, że chcesz kopać głębiej/więcej/lepiej to XLT może być rozwiązaniem, ale może również być bardzo niemiłą niespodzianką, gdyż droga do owych sukcesów będzie długa i kręta, być może bardziej niż to konieczne. Nawet biorąc pod uwagę, że XLT nosi miano jednego z najlepszych wykrywaczy to nie znaczy, że wybierając go można od razu mieć lepsze efekty, wręcz odwrotnie.

Moim zdaniem jedyne wykrywacze głębsze od X70 w niektórych sytuacjach i równie proste w obsłudze (choć trudniejsze w osłuchaniu) to Sovereign GT (ten szczególnie trudniejszy w osłuchaniu) i Quattro MP, oba jednak posiadają pewne minusy w stosunku do X70. Wybór każdego innego wykrywacza (jest to pewne uproszczenie) obecnie produkowanego z wyższej półki będzie wiązał się dużymi nakładami czasu aby poznać i zrozumieć sprzęt, co jest kluczowe dla rezultatów.
Pozdrawiam
SiD
stanisław

Post autor: stanisław »

Czyli SiD , uważasz że x-70 to wykrywacz ze średniej półki lecz na tyle uniwersalny że godny uwagi , jesteś jego posiadaczem i gdybym teraz Cię zapytał na jaki model dzisiaj byś zamienił swoją x-terrę to co byś odpowiedział ?
Mnie x-70 nawet pasuje , jest prosta i skuteczna . mam również dwie ceweczki , wiem że nie można mieć wszystkiego , ale te kilka centymetrów więcej by się przydało. Czy jest wykrywacz który by to zapewnił , a co byś powiedział o Tesoro Cortez.
pozdr
SiD

Post autor: SiD »

Widzisz, pytanie na co bym zmienił dzisiaj X70 w moim przypadku nie jest chyba pytaniem właściwym. Ja połowę przyjemności czerpię z poszukiwań i znajdowania, a drugą połowę z obcowania ze sprzętem, poznawaniem go etc. i zmienianiem na inny. Można skrytykować takie postępowanie, że ten sposób żadnego sprzętu nie poznam do końca... na co ja odpowiem, że chodzę z wykrywaczem tylko dla przyjemności i tylko przyjemność jest dla mnie wyznacznikiem. Przyjemność sprawia mi również kiedy wiem, że sprzęt jest dobry i głęboki.

Jestem zadowolony, uważam, że X70 to sprzęt zdecydowanie wart swojej ceny, łączący dobre właściwości detekcyjne z dobrą ergonomią i energooszczędnością, ale nie jest to jednak jedyny dobry wykrywacz na rynku. Jeśli ktoś powie Ci, że tylko TEN (jakiś) wykrywacz jest najlepszy to znaczy, że jest albo dealerem, albo tylko ten wykrywacz zna, albo jest fanatykiem danego sprzętu.

Ze swojego Sovereigna GT jestem również bardzo zadowolony, coraz bardziej w zasadzie.

Obecnie zastanawiam się, czy nie byłbym szczęśliwszy z Tkeneticsem T2 zamiast X70. Głównie za sprawą jeszcze lepszego wyważenia, dokładniejszego ręcznego strojenia do gruntu (500 kroków) oraz regulowanej reakcji dźwiękowej nie tylko w zakresie ilości tonów identyfikacji, ale również sposobu przetwarzania sygnału.
Czy ten wykrywacz jest lepszy? Nie wiem, nie byłem z nim w terenie, prawie nikt w Polsce z nim nie chodził, ale mnie po prostu kusi, żeby eksperymentować. Jak masz Ferrari to i tak kusi, żeby przejechać się Porsche, choćby tylko dlatego, że jest inne, ma silnik z tylu zamiast z przodu etc...

Tak więc nie dam Ci jednoznacznej odpowiedzi, wiele wykrywaczy ma zalety których nie mają inne i odwrotnie. To czego jestem pewien, to, że nie jestem z X70 niezadowolony, używanie tego wykrywacza to prawdziwa radość, tak jak jazda dobrym samochodem, pomimo, że dobrych samochodów jest wiele.

Co do Tesoro, osobiście posiadam Vaquero który obecnie jest wykrywaczem narzeczonej. Moja opinia o tych wykrywaczach jest taka: do ok 2000zł to sprzęty dobre i konkurencyjne w cenie. Mają wiele niepowtarzalnych zalet. Powyżej tej kwoty jest wiele wykrywaczy co najmniej równie dobrych ale posiadających więcej funkcji, których możesz używać lub nie, ale masz wybór. Identyfikacje tonalną w X70, White's-ie M6 możesz wyłączyć i mieć jeden ton na wszystko, w Cortesie masz ją zawsze "wyłączoną" bo jej po prostu nie ma (identyfikacji tonalnej), to samo tyczy się śledzenia gruntu i wielu innych funkcji. Do tego dochodzi jeszcze kwestia sytuacji Tesoro w Polsce, zmiany dotyczące serwisu, długi czas oczekiwania na dowolne zamówione elementy (cewki, osłony, inne części). Podsumowując, jeśli dysponujesz kwotą poniżej 2000zł można rozważyć zakup Ciboli albo Vaquero, ale powyżej tej kwoty Tesoro jest moim zdaniem tylko dla zwolenników tej firmy bo w tej samej cenie co Cortesa możesz dostać sprzęt który oferuje więcej.

Powtórze co mówiłem wcześniej, wybór konkretnego modelu wykrywacza to przede wszystkim kwestia indywidualna. Do tego dodam, że jak masz się szczypać przez pół roku co wybrać, to idź za intuicją, kup coś i zacznij chodzić. Takie wykrywacze jak Sovereign GT czy X70 zawsze będą przynosić bardzo dobre efekty, nie ryzykujesz więc zakup bubla.
Michał_R

Post autor: Michał_R »

Ja zamienilem x-70 na XLT-e i byl to moim zdaniem wybor w 100% sluszny ;)
ODPOWIEDZ