Fisher cz-70pro zasilanie

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
ProScan
Właściciel

Re: Fisher cz-70pro zasilanie

Post autor: ProScan »

Musiałbym sprawdzić w danych katalogowych zastosowanych scalonych stabilizatorów napięcia.

Oczywiście nie zrobię tego, bo tym samym autroryzowałbym jakieś ekspetymenty na zasilaniu. Właśnie leży u mnie taki jeden CZ w którym zniszczenie stabilizatora (na tranzystorach) spowodowało dalsze rozległe zniszczenia w układzie.

[-X

proscan
ProScan
Właściciel

Powiem tak:

Niech kto chce sobie sam sobie sprawdzi jakie są dopuszczalne napięcia na wejściu stabilizatora LP 2951 oraz LM 2936.

Dodam tylko, że wcześniej jest kondensator o dopuszczalnym napięciu 25V.

:pa

proscan
ProScan
Właściciel

Stało się. :smt021

Mam nadzieję że Kamil się nie obrazi, gdy zacytuję to co mi napisał ostatnio w emailu. On jest mądry po szkodzie - inni niech czerpią naukę przed szkodą.
Witam.Chcuałbym sie psytac ile mniej więcej kosztowałby koszt na prawy fisher cz-70pro. Niestety ale z mojej głupoty najprawdopodobniej popaliłem niektóre elementy elektroniki iż przerobiłem sobie zasilanie na paluszki. Włożyłem świeżo naładowane 16 akumulatorków i łącznie dawały napiecie 20V. Teraz wykrywka włącza sie czasem zadziała identyfikacja a czasem pinpoint tylko źle pokazuje.Byłbym wdzieczny za odpowiedz.
Zobaczymy co się stało. W CZ7 jest kilak układów stabilizujacych napięcie. Z dużym prawdopodobieństwem padł tylko jeden, więc miejmy nadzieję, że uszkodzenia nie są rozległe jak we wspomnianym wyżej CZ5.

:pa

proscan
ODPOWIEDZ