Tesoro Tejon piski stuki samoczynne
Tesoro Tejon piski stuki samoczynne
Właśnie kupiłem wykrywacz używany z zagranicy , i mnie bardzo rozczarował wykrywacz wydaje piski i sygnały drobne przerywane nawet gdy leży bez ruchu i przy ustawieniach nawet minimalnych i na dyskryminacji na max ,czy to normalne a gałka od gruntu kręci sie wokoło osi bez oporu ,miałem przed nim tesoro cibole chodził super chcialem sobie polepszyć czy jest nadzieja na regulacje lub naprawe tego popisku charczenia 
Re: Tesoro Tejon piski stuki samoczynne
To, że gałka strojenia do gruntu kręci się w obie strony w nieskończoność jest jak najbardziej normalne. Tak właśnie w tym modelu jest.
Co do pisków, wykrywacz nie powinien ich wydawać jeśli:
-ma odpowiednie alkaliczne baterie (sprawdzić na dwóch różnych kompletach renomowanej formy jak Energizer czy Duracell)
-nie leży w pobliżu źródeł zakłóceń (generalnie rzecz biorąc w domu) jeśli na dworze w pobliżu nie ma drutów energetycznych, jakiejś stacji nadawczej etc. to jest ok.)
-ma właściwie włożony kabel od sondy i dokręcony tak aby nie ruszał się na boki
Jeśli to wszystko jest spełnione, a wykrywacz leżąc na trawie dalej wariuje, coś jest nie tak.
Do prawidłowego poszukiwania potrzebne jest jeszcze właściwe dostrojenie do gruntu.
Co do pisków, wykrywacz nie powinien ich wydawać jeśli:
-ma odpowiednie alkaliczne baterie (sprawdzić na dwóch różnych kompletach renomowanej formy jak Energizer czy Duracell)
-nie leży w pobliżu źródeł zakłóceń (generalnie rzecz biorąc w domu) jeśli na dworze w pobliżu nie ma drutów energetycznych, jakiejś stacji nadawczej etc. to jest ok.)
-ma właściwie włożony kabel od sondy i dokręcony tak aby nie ruszał się na boki
Jeśli to wszystko jest spełnione, a wykrywacz leżąc na trawie dalej wariuje, coś jest nie tak.
Do prawidłowego poszukiwania potrzebne jest jeszcze właściwe dostrojenie do gruntu.
Witam,
Te piski to mogą być zewnętrzne zakłócenia bądź uszkodzenie sondy.
Dobrze byłoby sprawdzić zachowanie na innej sondzie, choćby z Ciboli. Uszkodzenia sondy są relatywnie częste (naderwanie kabla, rozszczelnienie).
Pokrętło gruntu kręci się wokół - jest ledwie wyczuwalny opór po osiągnięciu skrajnego położenia (pokrętło zdaje się ma 3 lub 5 obrotów)
proscan
Te piski to mogą być zewnętrzne zakłócenia bądź uszkodzenie sondy.
Dobrze byłoby sprawdzić zachowanie na innej sondzie, choćby z Ciboli. Uszkodzenia sondy są relatywnie częste (naderwanie kabla, rozszczelnienie).
Pokrętło gruntu kręci się wokół - jest ledwie wyczuwalny opór po osiągnięciu skrajnego położenia (pokrętło zdaje się ma 3 lub 5 obrotów)
proscan
SiD - dzięki 

serdeczne podziekowania za rady
Już doszłem z gruntem pokretło jest lekko przekręcone na osi przesto sie kreci w koło musze aby dokrecic 2 srubki na pokretle dociagnąć , już jest wszystko ok serdecznie dziekuje wszystkim za radę poradę 
Baterie-akumulatorki też bardzo dużo znaczą jesli chodzi o popiskiwanie już wymieniłem dzięki jeszcze raz za pomoc