Bounty Hunter Radio Shack Discovery 2000

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
Zapytanie_email

Post autor: Zapytanie_email »

Mam klona BH tzn RadioShack model discovery 2000, niestety przewód cewki domaga się powoli wymiany (gniazdo też) oraz przy okazji sprawdzenie elektroniki (na pewno przedmuchania) - moim skromnym zdaniem parametry mu "siadły" proszę podać ile by to kosztowało i ile by trwała naprawa?
ProScan
Właściciel

Re: Bounty Hunter Radio Shack Discovery 2000

Post autor: ProScan »

Witam,

Wymianana kabla w tym wykrywaczu to wydatek 100zł plus ewentualne koszty wtyczki, gniazdka).

Nie wiem czy to jest opłacalne, gdyż nowa sonda BH kosztuje 200zł (czy 250zł).

Przegląd wykrywacza i strojenie 30zł.

:pa

proscan
Zapytanie_email

Post autor: Zapytanie_email »

Witam. Jestem zainteresowany instrukcją obsługi do wykrywacza Radio Shack Discovery 2000 oraz w miarę możliwości autentycznych parametrów urządzenia - czy możliwe jest przesłanie jej drogą elektroniczną, jaka jest cena.

Ponadto mam pytanie - podczas penetracji w/w wykrywaczem przy uderzeniu o np źdźbła trawy reaguje on jak by coś znalazł - na opcji all metal jest to bardzo intensywne, przy innych opcjach dużo mniej jednak też występuje.

Przy przekręceniu pokrętła "sens" do pozycji poniżej połowy intensywność zjawiska spada. Czy może to być wina cewki lub kabla? Jeśli tak gdzie można dokupić cewkę i mniej więcej za jaką kwotę.
ProScan
Właściciel

Witam.

Na dzień dzisiejszy nie mam instrukcji do Discovery 2000.

Model ten jest modyfikacją wykrywacza Quick Draw II (zdaje się że mniej kategorii na identyfikatorze i brak pomiaru głębokości).

Mogę wykonać tłumaczenie w cenie 30zł plus oryginał papierowy. Cena instrukcji do QD II to 15zł.

Wersji elektronicznych nie udostępniam.

Zasięgi zależą od sondy - myślę że ma Pan sondę 8". Dla QDII z sondą 10 cali i monet USA wygląda to tak:

1c - 22cm (12)
5c - 22cm (15)
10c - 19cm (15)
25c - 23cm (17)

Tryb DISC, dyskryminacja na minimum. W nawiasie odległości, przy których identyfikator pokazuje właściwy rodzaj monety.

Jeśli reaguje na trawę, to raczej winna jest sonda. Nową sondę można kupić w sklepie Viking. Ceny jak wyżej.

proscan
jar73

Post autor: jar73 »

witam
pozwoliłem sobie odświeżyć interesujący mnie temat...
mam pytanko
posiadam RadioShack model discovery 2000 tzn klona BH
a) czy do przeglądu i strojenia potrzebna jest cewka?
b) jak jest różnica pomiędzy cewkami średnią i dużą? (oprócz wielkości)...gdzieś czytałem że wykrywacz z dużą cewką już nie działa tak dobrze a szczególnie ciezko namierzyć fanta... mam średnią cewke i zastanawiam się czy kupić średnią czy też dużą....
c) w jakim opakowaniu najlepiej przesłać? nie mam tu żadnego doświadczenia...
d) ile kosztuje gniazdo cewka oraz wymiana?
pozdrawiam Jarek
ProScan
Właściciel

Witam,
a) czy do przeglądu i strojenia potrzebna jest cewka?
Nie koniecznie, ale wskazane jest by stroić na cewce która jest używana (chodzi o fabryczny punkt strojenia do gruntu).
b) jak jest różnica pomiędzy cewkami średnią i dużą? (oprócz wielkości)...gdzieś czytałem że wykrywacz z dużą cewką już nie działa tak dobrze a szczególnie ciezko namierzyć fanta...
Różnice są tak jak w każdej sondzie wynikające z wymiarów. Większa sonda - większy zasięg, trudniejsze namierzanie, gorsza separacja itd, itp. temat wielokrotnie roztrząsany.
c) w jakim opakowaniu najlepiej przesłać? nie mam tu żadnego doświadczenia...
W sztywnym kartonie. Wyścielić gazetami, folią bąbelkową lub co się tam ma pod ręką. Zdjąć puszkę z rurek. Rurki mi tutaj nie potrzebne.
d) ile kosztuje gniazdo cewka oraz wymiana?
Gniazdocewkawymiana - nie wiem.

Wymiana cewki czy gniazda ? Jaka cewka? Mała 200zł. Duża 250zł.

proscan
jar73

dziękuję za szybką odpowiedź
miałem na mysli oczywiście gniazdo do wtyczki cewki (mówiąc łopatologicznie chodzi o gniazdo do którego wkładam wtyczkę od cewki....jedna literka a tyle bałaganu narobi :D )
i jeszcze jedno pytanko
czy istnieje możliwość aby to Pan kupił cewkę - ja oczywiście zapłacę - byłoby to dla mnie wielkim ułatwieniem...
czy w zasięgu jest duża różnica pomiędzy średnią a dużą cewką? tak średnio ile? czy to możliwe aby moja cewka miała średnicę 21 cm? czy to raczej zły pomiar? niby to 8" muszę poczytać czy warto kupić większą... a jak Pan radzi?
pozdrawiam Jarek
ProScan
Właściciel

Samo gniazdo mam. Nie mam obejm.
czy istnieje możliwość aby to Pan kupił cewkę - ja oczywiście zapłacę - byłoby to dla mnie wielkim ułatwieniem...
Ja mam kupić ? :smt103 A po co ? Ja mam cewki BH na swoje potrzeby.

Może chodzi o to bym ja sprzedał ?

Zasięgów w tej chwili nie podam - jest wyraźna różnica. Gdzieś robiłem takie testy. Musiałbym poszukać.

21 cm to wynika z przeliczenia z miary calowej. Normalne.

Kupować większej raczej nie warto jeśli chodzi się za monetami (skromny zysk okupiony wydatkiem 250zł). Warto się nad nią zastanowić jeśli wymienia się uszkodzoną sondę. Na duże rzeczy także będzie wyraźnie lepsza.

proscan
jar73

oczywiście chodziło mi aby kupić w moim imieniu i zestroić z wykrywczem, przeczyścić i sprzedać mi cewkę.... ale jeśli to problem to zamówię w vikingu cewkę i wraz z puszką bez rurek wyślę do serwisowania...
co do cewki... nie ukrywam że raczej preferuję militarkę..a cewkę zmuszony jestem wymienić bo kabel już domaga się wymiany, a jak Pan wspomniał to raczej mało opłacalne, więc pozostaje mi wymiana całej sondy
gniazdo również domaga się wymiany...wyrywacz mam już ze 3 lata... nie pamietam dokładnie, kupiłem go w komisie, bo komuś rodzina zza wielkiej wody przysłała a biedak nie wiedział co się z tym robi...
mógłby Pan poszukać tych testów? jeszcze jest jako taka pogoda więc może parę razy wyskoczę, ale jak już śnieg spadnie wtedy będę już działał odnośnie remontów&napraw...
jestem ciekaw jak się mają do siebie obie cewki... czy w moim przypadku przy szukaniu militariów wskazana jest raczej duża cewka?
i ostatnie pytanie: czy warto zainwestować w osłonę cewki? nie zmiejsza ona osiągów?
pozdrawiam jarek
ProScan
Właściciel

oczywiście chodziło mi aby kupić w moim imieniu i zestroić z wykrywczem, przeczyścić i sprzedać mi cewkę....
To jest oczywiście możliwe - mogę odesłać wykrywacz z nową sondą bez angażowania Vikinga.
Pan wspomniał to raczej mało opłacalne, więc pozostaje mi wymiana całej sondy
Naprawa to niemal połowa ceny nowej w przypadku BH - to fakt.
gniazdo również domaga się wymiany...
Tylko jeśli jest skorodowane lub inaczej zniszczone, w przeciwnym wypadku wystarczy nagiąć styki. W nowym gnieździe i tak dobrze to zrobić co jakiś czas.
mógłby Pan poszukać tych testów? jeszcze jest jako taka pogoda więc może parę razy wyskoczę, ale jak już śnieg spadnie wtedy będę już działał odnośnie remontów&napraw...
Poszukam.
czy w moim przypadku przy szukaniu militariów wskazana jest raczej duża cewka?
Tak - na militarkę wskazane.
czy warto zainwestować w osłonę cewki?
Myślę że tak. Sondy BH są dosyć słabe mechanicznie.
nie zmiejsza ona osiągów?
Nie - ale jest stosunkowo ciężka, bo pełna, bez otworów.

proscan
jar73

nie zmiejsza ona osiągów?
Nie - ale jest stosunkowo ciężka, bo pełna, bez otworów.

proscan[/quote]
witam
dziękuję za odpowiedź....
czekam na poszukanie testów
ale pojawia mi się pewna wątplwiość...na stronie Vikinga duża cewka jest ewidentnie (to się chyba nazywa) ażurowa tj. nie jest pełna....
czyli rozumiem że militariów a zwłaszcza łuseczek duża jest wskazana? a jeśli zestroji Pan wykrywacz na dużą cewkę tro nie będzie dla wykrywki wiekszego problemu jeśli wstawię średnią? (oczywście zdaję sobie sprawę że zestrojony wykrywacz na dużą, z małą będzie pracował słabiej)

pozdrawiam Jarek
ProScan
Właściciel

Witam,

Pytanie dotyczyło osłony ("czy nie zmniejsza osiągów"). Osłona jest "pełna".

Co do strojenia, to sprawa jest lekko umowna. Tak naprawdę wykrywacz powinien być strojony samodzielnie przez użytkownika, w terenie na którym poszukuje. To że ta regulacja nie jest wyprowadzona na zwenątrz wynika z oszczędnosci (w modelu 3000 jest) i z uproszczenia obsługi.

Przy tak prostym detektorze cudowanie przy strojeniu jest jak spojler na maluchu.

Ale skoro taki regulator wewnątrz jest, to wypada go właściwie ustawić.

proscan
jar73

witam po dłuuuugiej przerwie
mój Radio shock już nie domaga - spadły mu osiągi i wtyczka po ruszeniu powoduje wzburzanie.... generalnie wymaga przeglądu. Do wymiany jest gniazdo w wykrywce oraz sprawdzenie cewki oraz ogólny przegląd Czy wykona Pan przegląd oraz sprawdzi jego działanie? jaki to koszt? pozdrawiam Jarek.
ProScan
Właściciel

Witam,

Wymianę gniazda na tego samego typu odradzam - wystarczy dogięcie styków. W razie silnej determinacji na zabawę z tym sprzętem, sugerowałbym to: http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=1386

Niestabilności zapewne powstały z winy kabla (lub uszkodzenia sondy). Tutaj także radzę przemyśleć wymianę całej sondy. 10 czy 8 cali?

O koszty proszę pytać na email.

proscan
ODPOWIEDZ