Modele Explorer I, II, XS, SE - różnice

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
kokon

Modele Explorer I, II, XS, SE - różnice

Post autor: kokon »

ostatnim czasy analizuje cechy detektorow ,bo jak wczesniej wspomniałem przymierzam sie do kupna.Obecnie z nowych wykrywczy -m.explorer dostępna jest na rynku II,rynek wtorny oferuje czesto modele xs lub I,niestety znalazłem bardzo mało na ich temat.Zwracam sie z prosbą o wyjasnienie jak wyglondała ewolucia explorera,czym sie roznia od siebie
Za odpowiedz serdeczne dzieki
ProScan
Właściciel

Re: Modele Explorer I, II, XS, SE - różnice

Post autor: ProScan »

Witam,

Do tej pory ukazały się:

Explorer XS i jednocześnie Explorer S

Po kilku latach ukazał się Explorer II.

Explorer S był identyczny jak XS tyle, że nie miał mniej funkcji programowych (nie miał trybu Advanced). Ten model praktycznie nie pojawia się na rynku wtórnym, gdyż nigdy nie był popularny.

W Explorerze II usunięto niektóre błędy konstrukcyjne modelu XS:

- podłokietnik z lepszego plastyku;
- tworzywo w okolicach zawiasów wzmocnione;
- podpórka metalowa pod wykrywaczem (a nie na sondzie);
- nieco inny układ klawiatury;
- sonda czarna, a nie szara (inne tworzywo);
- dolny wysięgnik w kształcie rurki z kompozytu węglowego (mocniejszy. lżejszy i zapewniający swobodny ruch kabla, który w modelu XS często się wyrywał);
-nowe, mocne gniazdo słuchawkowe na dużego jacka.

W oprogramowaniu możliwość bardziej precyzyjnej regulacji thersholdu oraz pojawiła się druga cyfra identyfikacyjna (czyli sa dwie liczby określające własności magnetyczne i elektryczne, a nie jedna "wypadkowa" jak w modelu XS).

To chyba tyle. Zmiany nie są rewolucyjne, ale dosyć ważne. Mi najbardziej brakuje drugiej cyfry identyfikacyjnej (bo wysięgnik węglowy już sobie załatwiłem).

:pa

proscan

PS
Dodam, że model Quattro MP jest elektronicznie i mechanicznie niemal identyczny jak Explerer II. Zupełnie inne jest oprogramowanie.
ProScan
Właściciel

No i mamy teraz jeszcze Explorera SE.

Z rzeczy wartych uwagi:

- Nowa sonda - lżejsza i wydaje się bardziej solidna (na mnie robi pozytywne wrażenie);

- Uproszczenie oprogramowania (bez podziału na tryby Quickstart i Advanced). Instrukcja obsługi lepsza (lepsze rysunki, mniej wodolejstwa) i krótsza o jakieś 20 stron;

- Ponazywane opcje Audio (nie trzeba pamiętać o co chodzi), w tym jedna inna niż u poprzedników (threshold który zmienia ton w zależności od rodzaju znaleziska);

- Aktualizacja identyfikacji i głębokości w trakcie namierzania (opinii własnej nie mam, ale opinie użytkowników są mieszane co do poprawności działania);

- Podobno szybszy procesor i ulepszenie niektórych algorytmów - nie wiem, nie sprawdzałem;

proscan
ProScan
Właściciel

W związku z zapytaniami informuję, że nie wykonuję zmiany oprogramowania procesorów w w/w wykrywaczach.

Jest to technicznie możliwe, ale narzędziami do tego celu dysponuje jedynie Minelab, który także odmawia wykonywania tego typu usługi.

proscan
ODPOWIEDZ