Rurka do GTI 2500

Osobny dział poświęcony konkretnym podzespołom, które wymagają wymiany.
CONRADO

Rurka do GTI 2500

Post autor: CONRADO »

Ostatnio pekla mi gorna rurka w moim wykrywaczu(ta gieta) i nie moge jej nigdzie dorwac-czy orientuje sie ktos gdzie ja mozna zakupic?Oraz jaka moze byc jej cena?Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Re: Rurka do GTI 2500

Post autor: ProScan »

Witam,

Zacznę od pytań:

- gdzie kupiony wykrywacz ?
- czy na gwarancji ?

Jeśli kupiony w Vikingu to sprawę załatwimy szybko - ale proszę cały wykrywacz (bez sondy) odesłać do mnie. Jeśli gdzieś indziej, to proszę najpierw zapytać w Talcompie.

Proszę jeszcze zapoznać się z tym wątkiem:

pęknięcia rurek

Bardzo mnie zaciekawiła ta informacja o serwisie w Niemczech. Ciekawa która to firma posiłkuje się niemieckim serwisem.

Jeśli wykrywacz jest gwarancyjny, to konieczna będzie opinia sprzedawcy i producenta, bo ja nie jestem gwarantem.

:pa

proscan
CONRADO

Wykrywacz kupiony w Vikingu ma on kolo pol roku wiec jeszcze na gwarancji-czyli po wyslaniu do Pana rurka zostanie wymieniona w ramach gwarancji?Czy jest mozliwosc ze reklamacja nie zostanie uwzgledniona?Rurka pekla dokladnie w tym miejscu ktore jest zaznaczone na tym zdjeciu:
Obrazek
Czy istnieje mozliwosc zakupu rurki bez wysylania wykrywacza i zbednych kombinacji?Jesli tak to w jakiej cenie by ona byla?Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Witam,

Ja się nie zajmuję sprzedażą rurek, tylko naprawami. Wymiana takiej rurki kosztuje u mnie 150zł (aktualne Grudzień 2007 i nie dotyczy klientów firmy Talcomp).

Czasami sprzedaję podzespoły, ale w warunkach konkurencji z innych dystrybutorem, który publicznie twierdzi, że ma serwis, że wymienia za darmo itd. (a jak przychodzi co do czego, to "serwis w Niemczech"), nie robię tego w odniesieniu do Garretta, zwłaszcza jeśli chodzi o części, które nie są "chodliwe". Tego rodzaju części rezerwuję dla klientów Vikinga, bo tylko dzięki niemu je mam.

Proszę reklamować u Vikinga, ewentualnie wysłać do mnie. Gdzie bliżej i wygodniej.

O wymianie gwarancyjnej decyzje podejmie Viking.

proscan
ProScan
Właściciel

http://www.poszukiwanieskarbow.com/Foru ... 6&start=12

CONRADO - widzę co napisałeś. Proszę kup 4 takie rurki. Zwrócę Ci koszty i dam 50zł za fatygę.

U mnie kosztują 1 zł, ale akurat ich nie mam, a bardzo potrzebuję w Grudniu :uhaha

Kup chociaż jedną, ale nową, nie wyjętą z wykrywacza.

:lol:

proscan
CONRADO

Nie rozumie o co chodzi z tym wyjmowaniem z wykrywacza?Co masz na mysli?Przekazuje tylko informacje z firmy talcomp-nie sprawdzalem ale chyba nie klamia?Jak wogole z tymi rurkami sprawa wyglada?Czy garrett zamierza cos zadzialac w kierunku polepszenia ich wytrzymalosci czy porpostu beda wymieniac do konca gwarancji a potem rob ta co chce ta?
ProScan
Właściciel

No to wyjaśnię.

Na forum PS pojawiła się informacja, że rurka kosztuje 70-kilka złotych w firmie Talcomp. Cena katalogowa tej rurki to 22 dolary (w USA). Dodając wszelkie koszty związane z przesłaniem jej do polski (części zamienne zwykle nie przychodzą razem wykrywaczami), cłami, VAT-ami i innym świństwem, okazuje się, ktoś próbuje prowadzić działalność charytatywną (nawet jeśli uwzględnimy, że dealer nie kupuje w cenie katalogowej).

Dlatego jeśli ktoś może kupić te rurki w tej cenie, to ja biorę !

Wiadomo, jak ktoś jest tak bardzo dobry i kocha poszukiwaczy, to nawet gotów wyjąć rurkę z wykrywacza, by mu ją sprzedać. Takich rurek nie chcę ;-)

Ja staram się prowadzić swój biznes uczciwie i zarabiać na tym co robię.

Co niedziela daję na tacę, czasami na Caritas, czasami na WOŚP, za darmo doradzam i do tego ograniczam swoją działalność dobroczynną.

A mówiąc poważnie. Bardzo powątpiewam w dostępność tej części w tej cenie. Podobne manewry stosował pewien dealer z wybrzeża, reklamując w cenniku detektory Whites’a o 50zł tańsze niż u konkurenta. Tyle że on ich nie miał (i nie miał prawa mieć)!

Ot taki konsumencki Matrix. W tle trwa ostra walka pomiędzy dealerami, a takie tanie chwyty tylko mogą się źle skończyć, bo nie zarabiając nie da się prowadzić działalności gospodarczej.

Co do rurek:

Z problemem z rurkami spotkałem się niedawno. (Musi to mieć coś wspólnego z nowymi sondami, gdyż konstrukcji tych rurek nie zmieniano od lat 90-tych, a pęknięcia to świeża sprawa. W grę wchodzi także wada materiałowa, bo "ciężkie" sondy były w GTI od dość dawna).

Ja obecnie znam 3 przypadki złamanych rurek. Na żywo widziałem tylko jedną. Problem jest chyba zbyt rozdmuchany, zważywszy na ilość tego sprzętu na rynku.

Pierwsza złamana rurka która do mnie trafiła, nie została zakwalifikowana jako gwarancyjna, co było zresztą jak się domyślam bezpośrednim powodem utworzenia kuriozalnego wątku na forum PS przez jednego z dealerów Garretta. Na zasadzie: "patrzcie my dajemy za darmo!" A konsekwencja jest taka, że jakość produktów firmy Garrett, którą firma Talcomp ma reprezentować, została podważona (jak słusznie zauważono, "po cholerę mi rurka na gwarancji, skoro po gwarancji też się może złamać"). Po takim strzale we własne kolano, pozostaje jeszcze solidnie puknąć się w głowę. #-o

Z moich informacji wiem, że Garrett jednak dostrzegł problem, przestał robić problemy z wymianą pękniętych rurek i podobno nawet coś zmienił w ich konstrukcji. Ja jednak za jakość produkcji nie odpowiadam i nie jestem na bieżąco informowany o wprowadzanych zmianach tego rodzaju.

Z mojej strony natomiast klient Vikinga zawsze może liczyć na pomoc (odpłatną - po okresie gwarancyjnym). Po pół-darmowe usługi odsyłam do serwisu Talcomp. Miejmy nadzieję, że będą one dostępne dłużej, niż np. żywot forum internetowego tej firmy.

proscan

PS
Na Ciebie Conrado czeka u mnie rurka, tylko muszę otrzymać co najmniej tą starą na której naklejony jest numer.
CONRADO

Dziekuje Proscan za wyczerpujaca odpowiedz teraz juz zrozumialem wszystko.Co do tego pekniecia to mysle ze sklada sie na to wiele czynnikow-zbyt duzo otworow w nieduzej odleglosci moze jakies wady materialowe i inne czynniki-np ciezsza cewka-ja osobiscie 98% czasu spedzilem z cewka 9,5 cala wiec niekoniecznie jest to spowodowane uzywaniem duzej cewki, ale na pewno cewka 12,5 cala ma wplyw na te pekniecia.
Rurke mam z naklejonym numerem wiec mysle ze nie bedzie problemu.Pozdrawiam
CONRADO

Dzisiaj dotarla do mnie rurka do mojego GTI
Dziekuje za profesjonalna i mila obsluge i polecam wszystkim na przyszlosc wspolprace z firma Proscan
Ostatnio zmieniony wt sty 08, 2008 10:12 pm przez CONRADO, łącznie zmieniany 1 raz.
jankos

Post autor: jankos »

Cześć!
Miałem problem ze złamaną rurką jakieś 2-3 lata temu.
Swojego GTI mam już lat 7, więc cewkę mam chyba starego typu?
Od razu dodam że szukam głownie z cewką 9,5", sporadycznie z two boxem.
Nie wydaje mi się aby była to również wada materiału - problemem są raczej otwory wywiercone na zgięciu, które osłabiają wytrzymałość rurki.
Z tego co wiem, to w Talcompie, w którym co prawda nie kupowałem wykrywacza, ale do którego miałem najbliżej była to pierwsza tego typu reklamacja.
Ponieważ nie dysponowali rurkami dostępnymi od ręki, dostałem rurkę wyciągniętą z nowego wykrywacza (to był środek sezonu i firma poszła mi na rękę).
Ceny nie pamiętam dokładnie - chyba coś około 100 PLN.

Pozdrawiam - jankos.
ProScan
Właściciel

Cześć Jankos,

Ty masz sondę typu Scorcher (białą, pustą w środku), lżejszą od obecnie sprzedawanych sond czarnych z wypełnieniem żywicznym. Tym bardziej jestem zaskoczony, że miałeś problem z rurką.

2-3 lata temu chyba nie było innego dealera Garretta w Polsce. Nikt inny nie byłby w stanie Ci pomóc z oryginalnymi częściami.

Teraz sytuacja nieco się zmieniła, ale w Krakowie i tak masz bliżej :-)

proscan
jankos

Post autor: jankos »

Tak naprawdę to miałem problem z obiema rurkami - krótko po wymianie rurki, której dotyczy ten wątek, złamała mi się prosta rurka, dzięki której można regulować długość wykrywacza.
Wymienili mi ją w Talcompie od ręki, za niewielkie pieniądze - generalnie mam z nimi dobre doświadczenia, choć wykrywacz kupiłem nie u nich, a w firmie ze Śląska gdzie poprzednio pracował T. Wrożyna - nazwy nie pamiętam, ale to był pierwszy dealer Garretta w Polsce.
Pomimo tego, pewnie niedługo zwrócę się do Ciebie z prośbą o wymianę kabla - obluzowała się izolacja przy cewce, widać druty i niestety sonda nie jest już wodoszczelna.
Ale to dopiero za jakiś czas - na razie wciąż fanty wychodzą.
Przyznam się, że jestem mile zaskoczony trwałością kabla - pamiętam, że kiedyś pisałeś, że jego uszkodzenia są najczęstszym powodem powstawania fałszywych sygnałów - u mnie na razie ten problem nie występuje.

Pozdrawiam - jankos.
ProScan
Właściciel

Witam,

Dolne rurki ludzie tylko gubili - nikt nie złamał. Nie znam takich przypadków.

Z kablem w GTI miałem "okoliczność" tylko 1 raz i to w okolicach wtyczki.

W sumie jest to dla mnie zastanawiające, gdyż konstrukcja kabla jest analogiczna jak w starych Whitesach, gdzie problem z kablem jest "standardowy", tyle że są w nim trzy pary przewodów (bo są dwie sondy odbiorcze), a nie dwie.

Czyżby ludzie tego nie zauważali? A może problem faktycznie nie występuje?

Z wymianą może być ciężko (terra incognita) a i oryginalnych kabli brak (bo nikt nie potrzebował dotychczas).

proscan
tomek149c

Post autor: tomek149c »

Witam ponawiam wątek aktualna cena rurki to 100zł (VIKING)+przesyłka wykrywacz 2 lata a pęknięcie w tym samym miejscu jak u CONRADA :?
ProScan
Właściciel

Skoro wątek odświeżony, to dodam, że kable w nowych sondach GTI są lepszej jakości niż w sondach typu Scorcher.

A rurki mogę tylko zanieść do spawacza...

proscan
ODPOWIEDZ