Mała sonda DD do MXT,DFX - czy potrzebna?

Tutaj można zadać pytania o możliwości czy cechy konkretnego sprzętu, ewentualnie podawać uzyskiwane zasięgi. Można także rozważać jakiego rodzaju sprzęt będzie najwłaściwszy do danego celu.
ODPOWIEDZ
Robertsw

Mała sonda DD do MXT,DFX - czy potrzebna?

Post autor: Robertsw »

jak w temacie Eclipse 4 x 6.Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Re: Mała sonda DD do MXT,DFX - czy potrzebna?

Post autor: ProScan »

A po co?

:?:

proscan
SiD

Post autor: SiD »

Jak to po co, przecież VanWorden tak mu doradził, to Robert od razu popędził wystawić ogłoszenie na wszystkich forach na jakich zdołał.

Nie obraź się Robercie, ale wybrałeś zły autorytet w dziedzinie wykrywaczy, powiedział bym tragiczny.

PS.
Nie musiałem nawet na forum sprawdzać, żeby wiedzieć za czyją namową Robertsw zamówił cewkę, ale gdy sprawdziłem, okazało się, że strzał był w 10-tkę :)
ProScan
Właściciel

Też mam takie przypuszczenie, ale chętnie usłyszę rzeczywistą motywację Roberta.

Nasz wspomniany wspólny "ulubieniec" nie dawno sprzedawał 2 lub 3 małe sondy i przy okazji rozpętał kampanię medialną. Niedawno to samo się działo odnośnie MXT i M6.

Jest to trochę męczące. Podobnie działa pewien dealer z wybrzeża - rozpisuje się i wychwala to co akurat ma na sprzedaż, a dołuje to czego nie ma.

Ponadto do dzisiaj przychodzą do mnie rzekomo uszkodzone wykrywacze XLT z wyssanymi z brudnego palucha internetowego programami. Tak więc moja irytacja na tego "eksperta" jest tym większa.

:pa

proscan
Witcher

Post autor: Witcher »

ProScan pisze:A po co?

:?:

proscan
Tak z ciekawosci...Czy moge prosic o rozwiniecie?
ProScan
Właściciel

Rozwinięcie powyżej, ale uzupełnię.

Zacznę od nazwy. Snajper kojarzy się ze strzelaniem i rzeczywiście - w USA poszukiwanie monet nazwano "coinshooting" czyli tak jak zabawę w ustrzeliwanie monet z rewolweru.

Ta kalka językowa już mnie drażni.

Malutkie sondy mają niszowe zastosowania - np. samorodki, monety w bardzo zaśmieconym terenie. W tych ostatnich sytuacjach dobrym kompromisem jest sonda 8 cali.

Odnoszę wrażenie, że ciąg za małymi sondami nie wynika z bieżących potrzeb, tylko ze swego rodzaju mody generowanej nieco sztucznie.

Przypominam jeszcze ten wątek:

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=929

Te mikroskopijne przedmioty zostały znalezione relatywnie olbrzymią sondą 10 cali. Taką sondą znajdowałem także praktycznie niewidoczne srebrne siekańce o wymiarach milimetrowych, tak więc "da się".

Rzecz jasna, taką sondę warto mieć na wyposażeniu, ale pod warunkiem, że ma się pełną świadomość do czego chce się ją używać i jakie ma własności. I że potrafi się wykrzesać wszystko ze sprzętu, który się aktualnie posiada.

proscan

PS
Mam nadzieję, że Robert się nie obrazi, że tak mu się jego ogłoszenie rozrosło ;-)
Robertsw

Post autor: Robertsw »

Moze zacznę od początku ,posiadam DFXa i MXT oba ze standardowymi cewkami czyli BM 950,mam też cewkę Eclipse 6x9 .mieszkam na dolnym śląsku wiec grunt ciężki a sonda DD lepiej się sprawdza ,to moje osobiste i sprawdzone doznania z terenu i nie sugeruję się opinią i podpowiedziami kolegi VW.
Co do małej sondy myślę ze się sprawdzi na zaśmieconym mocno terenie.
Kolego SiD wcale się nieobraziłem na Ciebie ,VW nie jest moim autorytetem w dziedzinie ale jest nim np.Pan Mariański i oczywiście właściciel tego to forum.
Z góry przepraszam za zamieszczenie ogłoszenia ,ze aż tak was to zdenerwowało.
SiD

Post autor: SiD »

Przepraszam za sposób w który ująłem swoją pierwszą wypowiedź, nie zdenerwowałem się na Twoje ogłoszenie, ani tym bardziej na Twoją osobę. Mam niemiłe wspomnienia dotyczące prawie wszystkiego co wiąże się z osobą Van Wordena. Stąd moja alergiczna reakcja. Ogłoszenie jest jak najbardziej w porządku. Po prostu doradzam wzmożoną ostrożność jeśli chodzi o wypowiedzi VW, częściej niż można by się spodziewać podtekstem działania tego osobnika jest jakiś zysk, nierzadko finansowy, pomimo jego gorliwych zaprzeczeń, było to już nie raz i nie dwa udowodnione (został złapany na gorącym uczynku) ale szkoda do tego wracać. Więcej w ogłoszenie nie będę ingerował i przepraszam za całe zamieszanie (być może jednak komuś się przysłuży).
SiD
ProScan
Właściciel

Przeniosłem z kramiku, bo się ogłoszenie zdezaktualizowało, a treść może kilka osób nadal zainteresować.

proscan
ODPOWIEDZ