czy to usterka DFX ???

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
Ramius

czy to usterka DFX ???

Post autor: Ramius »

Witam wszystkich.
Mam pewien problem :( i nie wiem czy to wada techniczna. Właśnie stałem się posiadaczem nowego Whitesa DFX pojawiła się dziwna przypadłość tzn. po uruchomieniu wykrywacza i wybraniu jednego z podstawowych programów np.”Coins”, w którym jak mnie poinformowano wykrywacz pracuje w trybie dynamicznym pojawiają się cały czas sygnały. Sugeruje się na podstawie mojego poprzedniego sprzętu, w którym jak włączyłem na dynamikę to panowała całkowita cisza do czasu natrafienia na obiekt. Natomiast w DFXe po wybraniu programu jak wyże lub innego i położeniu wykrywacza na neutralnym gruncie np. drewniany stół wydaje cały czas popiskiwanie i pojawiają się od czasu do czasu ikony identyfikujące obiekty mam wrażenie, że coś jest nie tak np. z kablem lub cewką dodam, że sprzęt kupiłem nowy dopiero ma dwa dni.
Gdzie może tkwić przyczyna?? I czy wymaga to odesłania w celu wymiany na nowy ??
Sprzęt sprawdzałem według ustawień z instrukcji.
Z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi.
Ramius
SiD

Re: czy to usterka DFX ???

Post autor: SiD »

Sprawdź czy spust nie jest w pozycji do przodu (w stronę cewki) jeśli tak ustaw go na środek (przyciągnij do siebie to sam odbije do właściwej pozycji). Jest też szansa, że masz na myśli dźwięk wiodący. Czy numery i ikony pojawiają się cały czas, nawet jak położysz wykrywacz na stole nieruchomo i go nie dotykasz?

Jeśli testy robisz w domu to wyjdź na dwór, u mnie w pokoju żaden wykrywacz nie chce pracować stabilnie na żadnych ustawieniach.
Sprawdź też czy wtyczka od sondy jest dobrze wetknięta i dokręcona, zmień baterie na nowe alkaliczne. Jak nic nie pomoże to wtedy można zacząć myśleć o serwisie.
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Witam,

Czy poprzednio miał Pan również DFX-a? Raczej nie. Podejrzewam, że jakiś prostszy detektor.

Wykrywacz z racji swojej czułości zapewne łapie jakieś zewnętrzne zakłócenia, tym bardziej - że jak czytam - test wykonywany w pomieszczeniu.

To oczywiście przypuszczenie, bo nie słyszałem tych sygnałów. Tak czy owak nie uważam, by było to powód do niepokoju na tym etapie.

Powiem więcej; gdyby nie popiskiwał w pomieszczeniu, byłba to oznaka, że coś z nim nie tak.

:pa

proscan
Ramius

Witam
SiD pisze:Sprawdź czy spust nie jest w pozycji do przodu (w stronę cewki) jeśli tak ustaw go na środek (przyciągnij do siebie to sam odbije do właściwej pozycji). Jest też szansa, że masz na myśli dźwięk wiodący. Czy numery i ikony pojawiają się cały czas, nawet jak położysz wykrywacz na stole nieruchomo i go nie dotykasz?

Jeśli testy robisz w domu to wyjdź na dwór, u mnie w pokoju żaden wykrywacz nie chce pracować stabilnie na żadnych ustawieniach.
Sprawdź też czy wtyczka od sondy jest dobrze wetknięta i dokręcona, zmień baterie na nowe alkaliczne. Jak nic nie pomoże to wtedy można zacząć myśleć o serwisie.

Sprawdziłem spust jest w odpowiednim położeniu, co do twojego pytania wykrywacz położyłem na drewnianym stole bez metalowych elementów i nie dotykałem a mimo to wydawał pomrukiwanie i na wyświetlaczu pojawiały się ikony tak jakby identyfikował obiekty. Dzisiaj wyszedłem na dwór żeby sprawdzić czy ta przypadłość będzie dalej występowała i niestety stwierdzam, że tak sygnały są na tyle mylące, że nie wiadomo czy coś jest pod sondą czy to nie stabilna praca detektora. Spróbuje wybrać się w weekend na dłuższy wypad i posprawdzam jeszcze może to brak mojego doświadczenia z tym sprzętem, więc poświecę mu trochę czasu.
PS. Wykrywacz sprawdzam na standardowych ustawieniach z instrukcji

ProScan pisze:Witam,

Czy poprzednio miał Pan również DFX-a? Raczej nie. Podejrzewam, że jakiś prostszy detektor.

Wykrywacz z racji swojej czułości zapewne łapie jakieś zewnętrzne zakłócenia, tym bardziej - że jak czytam - test wykonywany w pomieszczeniu.

To oczywiście przypuszczenie, bo nie słyszałem tych sygnałów. Tak czy owak nie uważam, by było to powód do niepokoju na tym etapie.

Powiem więcej; gdyby nie popiskiwał w pomieszczeniu, byłba to oznaka, że coś z nim nie tak.

proscan

Tak sprzęt był sprawdzany w pomieszczeniu, ale dzisiaj wyszedłem na dwór i sprawa się powtarza, ale słuszna uwaga, że znam ten sprzęt za krótko sugeruję się na podstawie mojego poprzedniego detektora, w którym na dynamiku panowała cisza a tu cały czas pomruki i te pojawiające się ikony zupełnie mnie to zmyliło sprawdzę jeszcze w weekend i może w tedy będę miał jakiś przejrzysty obraz sytuacji.
Dziękuje za podpowiedzi Ramius
SiD

Post autor: SiD »

Ramius pisze:PS. Wykrywacz sprawdzam na standardowych ustawieniach z instrukcji

Najbezpieczniej jest wybrać jeden z programów fabrycznych, w tych programach nie zapisują się zmiany użytkownika, więc każdorazowo jak włączysz program fabryczny, ustawienia będą fabryczne, bez względu na zmiany jako wprowadziłeś. Nie trzeba więc sprawdzać kolejnych nastaw z instrukcją.

Zauważyłem, że ważne dla stabilności wykrywacza jest również strojenie do gruntu, co nieoczywiste również w powietrzu. Jeżeli nie pomijasz i stroisz wykrywacz do powietrza może to powodować dziwne zachowanie. Proponuję, żebyś sprawdził stabilność po właściwym dostrojeniu do gruntu (z instrukcją).

Jeżeli na fabrycznym programie i po poprawnym strojeniu do gruntu nadal wykrywacz będzie świrował to wtedy można zacząć się niepokoić.

Wykrywacz sprawdź zanim wybierzesz się na poszukiwania z prawdziwego zdarzenia.
SiD
ProScan
Właściciel

Właśnie czytam porady na forum PS i uśmiecham się z politowaniem.

DFX nie jest tak bardzo przytępiony na nastawach fabrycznych, tak jak np. XLT. Preamp Gain jest ustawiony fabycznie na 2 na max 4, podczas gdy w XLT także jest na 2, ale max to aż 15 !!

Proponuję uważne przestudiowanie:

http://www.proscan.gliwice.pl/sample/DFXsample.pdf

oraz

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=76

Ponadto w DFX w trybach Multifrequency zastosowano technologię podobną jak w Explorerach (kompensacja wpływu gruntu sygnałem wieloczęstoliwościowym), a to może wymagać kontaktu z glebą. Tego akurat nie badałem, ale można sobie samemu sprawdzić, czy nieruchome przyłożenie do gruntu nie spowoduje redukcji ilości dziwnych sygnałów.

proscan
DarekD

.

Post autor: DarekD »

"Właśnie czytam porady na forum PS i uśmiecham się z politowaniem."
Oj bo byś wrócił i by było fachowo a tak to sobie radzimy jak (nie)potrafimy #-o
Pozdrawiam z Kutna
Darek
p.s. VW już nie ma przecież?
ProScan
Właściciel

Ech, nie chciałem żeby to tak zabrzmiało. Na forum PS czytam tylko dział techniczny, by być na bieżąco, ale nie został spełniony warunek brzegowy bym wrócił i się udzielał. Warunek sam sobie postawiłem i nie jest on uzależniony od jakiejkolwiek osoby poza mną samym.

Żebyśmy się jednak dobrze zrozumieli; uwagi użytkowników któych na forach PS i O są setki są bezcenne. Nie zawsze jednak wypowiadają się użytkownicy.

proscan
Ramius

Witam wszystkich, i jeszcze raz dziękuję za odzew i wszystkie rady, w ten weekend miałem okazje trochę bliżej zapoznać się z moja nową zabawką i po krótkim instruktażu kolegi, z który miałem okazje szukać okazuje się, że to normalny tryb pracy tego wykrywacza. Dla mnie to trochę irytujące, ale okazało się, że w menu można ustawić „ciche szukanie „ i pozbyć się tego dźwięku, który uważałem za wadliwe działanie. Widać te typy tak mają He He. :D
ODPOWIEDZ