Odpryski na sondzie
uszkodzona cewka ace 250.
po nocnej wizycie na kamienistym polu zauważyłem ubytek w spodniej części cewki. widać małą szczelinkę wgłąb cewki. czy ta żywica jest jedyną warstwą chroniącą serce cewki. czy kwalifikuje się do naprawy?dodam tylko że nie zauważyłem jakiejkolwiek zmiany w działaniu detektora. i jeszcze jedno. chętnie wkleiłbym zdjęcie tylko nie wiem jak.czy taką poradę znajdę gdzieś na forum. jeśli tak proszę o link.
Re: uszkodzona cewka ace 250.
ciekawe czy zadziała?Re: uszkodzona cewka ace 250.
Uuuu. Wygląda na poważne pęknięcie, jakby od nadepnięcia. Radzę powiększyć szczeliny (wydrapać, wyfrezować) i zalać żywicą epoksydową.
proscan
proscan
możesz mi podac namiary na jakiś sprawdzony specyfik?
Najwygodniejsze w uzyciu sa te mieszane w proporcjach 1 : 1, bo dla tych z utwardzaczem 1 : 10 trudniej dobrze utrafić z proporcją.
Ja używam takich z hipermarketu, bez specjalnych preferencji. Proszę uważać na datę przydatności.
proscan
Ja używam takich z hipermarketu, bez specjalnych preferencji. Proszę uważać na datę przydatności.
proscan
Choć i tak wkrótce zmieniam sprzęt to i tak szkoda mi mojego ace. Był moim nauczycielem, zachwycał skarbami... Teraz jest chory ale zrobię wszystko żeby wyzdrowiał. Dzięki Proscanie za konsultację medyczną. A... jeszcze jedno. Zauważyłem że na vikingu nie ma standardowych cewek. Czyżby nie były w ogóle dostępne? Pytam, bo powoli nachodzi mnie myśl żeby sobie kochanego żółtka zostawić a chciałbym żeby był w pełni sprawny.
Czyżby nie były w ogóle dostępne? Pytam, bo powoli nachodzi mnie myśl żeby sobie kochanego żółtka zostawić a chciałbym żeby był w pełni sprawny.
Wogole to pewnie są, ale nie ma na nie zapotrzebowania, jak sądzę (bo i po co?).
Ja mam swoją nówkę serwisową - mogę sprzedać. Za tą zepsutą odejmę od ceny 100zł.
proscan
Witam.
Po co od razu nową. Wypełnić żywicą, założyć osłonkę i sonda przeżyje "kanarka".
Pozdrawiam
Kopi
Po co od razu nową. Wypełnić żywicą, założyć osłonkę i sonda przeżyje "kanarka".
Pozdrawiam
Kopi
po prostu asekuracja. trochę przeraziłem się tą dziurą. na szczęście mnie uspokoiliście. dzięki proscanie i kopi. lecę po żywicę. jak zrobię to pokaże.bye
-
Zapytanie_email
Odpryski na sondzie
witam
mam krotkie pytanie techniczne jako ze prowadzi Pan serwis
czy oplaca sie kupowac wykrywacz ktorego cewka ma odpryski?
czy jezeli zalepilbym je np silikonem (chyba najskuteczniejcza wg mnie
mmetoda)
to moglbym przeszukac np strumyk? ale z drugiej strony cze wykrywacz nie
dawalby jakis falszywych wskazan,nie oszukiwal itp (jesli to wazne to
chcodzi o standardową cewke w ace250)
pozdrawiam
mam krotkie pytanie techniczne jako ze prowadzi Pan serwis
czy oplaca sie kupowac wykrywacz ktorego cewka ma odpryski?
czy jezeli zalepilbym je np silikonem (chyba najskuteczniejcza wg mnie
mmetoda)
to moglbym przeszukac np strumyk? ale z drugiej strony cze wykrywacz nie
dawalby jakis falszywych wskazan,nie oszukiwal itp (jesli to wazne to
chcodzi o standardową cewke w ace250)
pozdrawiam
Re: Odpryski na sondzie
mam krotkie pytanie techniczne jako ze prowadzi Pan serwis - czy oplaca sie kupowac wykrywacz ktorego cewka ma odpryski?
Pytanie o opłacalność nie jest pytaniem technicznym, lecz ekonomicznym. Opłaca się tanio kupić, drogo sprzedać.
czy jezeli zalepilbym je np silikonem (chyba najskuteczniejcza wg mnie mmetoda) to moglbym przeszukac np strumyk?
Silikonem o sobie można uszczelnić wannę, a nie sondę. Do sond stosuje sie żywice lub płynny plastik.
ale z drugiej strony cze wykrywacz nie dawalby jakis falszywych wskazan,nie oszukiwal itp
to zależy od stopnia uszkodzenia i szczelności po naprawie.
(jesli to wazne to chcodzi o standardową cewke w ace250)
Tak, to ważne. Należy stosować żywice w tego typu sondach.
Powodzenia.
proscan
Mam podobny problem z cewka do ACE. Od spodu w żywicy jest kilka podłużnych szczelin i odprysków. Wygląda to niezbyt ciekawie a na pewno sonda nie jest już szczelna.
Nie mam pojęcia czym najlepiej to naprawić? Jaki rodzaj żywicy musiałbym zastosować? Gdzieś czytałem o żywicach epoksydowych. Chodzi o takie przezroczyste, płynne żywice dwuskładnikowe z utwrdzaczem?

Nie mam pojęcia czym najlepiej to naprawić? Jaki rodzaj żywicy musiałbym zastosować? Gdzieś czytałem o żywicach epoksydowych. Chodzi o takie przezroczyste, płynne żywice dwuskładnikowe z utwrdzaczem?

Tak - chodzi o żywicę dwuskładnikową.
proscan
proscan
jak tak czytam niektore posty to mi żal ludzi,,,cewka dziala i nie mozna zalać żywicą, nawet tą od elektryka 10:1? ,,,albo poprostu klej epox 2-skladnik, osłonka i po bólu 
a tak wogóle to jak trza cewkę od kanara potraktowac żeby sie tyle wyłamało?