Tolerancja napięcia zasilania w White's Eagle

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
golabpoznan
Kontakt:

Tolerancja napięcia zasilania w White's Eagle

Post autor: golabpoznan »

Podłączyłem do wykrywacza zasobnik z 6 akumulatorkami AA połączonymi szeregowo, co powinno dać napięcie ok 7,2V. Po podłączeniu zasilania zapalają się wszystkie znaki na monitorze (Przed włączeniem wykrywacza!) Po wciśnięciu ON, krótki sygnał dźwiękowy, a wyświetlacz pozostaje bez zmian. To znaczy, podświetlony jest każdy znak we wszystkich linijkach. Każda próba wciśnięcia jakiegoś przycisku daje krótki sygnał dźwiękowy jak przy normalnej pracy wykrywacza. Taka sama próba przy 5 ogniwach i to samo. 5 ogniw aku, to ok 6V, a więc tyle ile mają 4 baterie. Wykrywacz powinien działać prawidłowo, a nie działa! Próba z 4 ogniwami. Wykrywacz startuje normalnie i pokazuje napięcie 5V. W instrukcji wyczytałem: „W wypadku użycia świeżo naładowanego akumulatora (lub nowych baterii), napięcie powinno wskazywać ok 5V” Jakie 5V? Świerze baterie to co najmniej 6V. Czy to znaczy że wykrywacz nigdy nie pokarze więcej niż 5V? I dlaczego nie odpala przy 5 ogniwach aku? Przecież napięcie jest takie samo jak prze 4 bateriach. Nie testowałem wykrywacza wkładając do zasobnika 4 baterie. Nie wiem o co tu chodzi. :cry:
ProScan
Właściciel

Re: Tolerancja napięcia zasilania w White's Eagle

Post autor: ProScan »

Witam,

Przyznam, że nie pamiętam, jakie maksymalne napięcie może pokazać Spectrum. Sądzę, że więcej niż 5V, ale nie byłbym bardzo zdziwiony, gdyby tylko właśnie tyle.

Bałbym się natomiast eksperymentować na zasilaniu, gdyż napięcie z baterii podawane jest praktycznie bezpośrednio na jeden z procesorów (podtrzymanie pamięci). Dobrze że procesor to wytrzymał.

Świeżo naładowane akumulatorki mogą mieć nawet 1,4-1,5V (szybko spada do 1,2V).

:pa

proscan
golabpoznan
Kontakt:

o szkoda że nie można dołożyć choć jednego ogniwa, mogłoby to znacznie wydłużyć czas pracy, np. w sytuacji gdy jedno ogniwo jest słabsze. Napięcie wtedy od razu spadnie poniżej dolnej granicy tolerancji. Koniec eksperymentu. Zakładam oryginalne pudełko i konwertery z R14 na AA. Dobrze że nic nie spaliłem. W mailu z 20.I napisał mi pan że mogę założyć 6 ogniw, inaczej nie odważyłbym się na taki eksperyment.
ProScan
Właściciel

Cholerka - tak to jest jak się samemu nie sprawdzi. W serii 6000 można to zrobić bezboleśnie.

Aczkolwiek eksperyment z 5 x aku wydaje mi się tajemniczy.

proscan
golabpoznan
Kontakt:

Jednak coś spaliłem. Sprawdziłem jeszcze raz. Nie startuje z 4 nowych baterii, z 4 aku próbuje. Pokazuje 5V, ale nie idzie go dostroić do gruntu. Próba oczywiście w mieszkaniu, więc z tym dostrojeniem to niewiarygodne, choć wcześniej mi się udawało. Czy mogłem coś spalić podłączając na chwilę odwrotnie bieguny? Ta się kończy grzebactwo domorosłego elektronika, a pisał pan w jakimś poście że jest przeciwny zakładaniu zewnętrznego zasilania bo można łatwo popsuć wykrywacz. :cry:
derick

Post autor: derick »

Pozdro
moj Eagle jest przerobiony na 4 paluszky AA.Orzelek jest troche legsi o
100-150 gramuw i dziala 7-8godzin.To jak sa swiezo zaladowane Eagle pokazie
5,3 lub 5,2V bez problemuw.Dziala i na 3,3V,ale to nie jest dobre
dla ogniv.Nie widzim sensu postawic 5 ogniv,pod koniec pracy maja bardzo
niszke napiencie.

Obrazek
ProScan
Właściciel

To pokazywanie 5V bardzo mnie zastanawia. Nie widzę związku pomiędzy za dużym napięciem na procesorze, a problemem z dostrajaniem.

Także kłopot ze startem na 4 ogiwach jest dziwny. Sądzę że mamy do czynienia z jakąś koincydencją co może prowadzić do nieprawidziwych wniosków. Prosze zacząć od początku: naładować aku, wymienić baterie, wyjść na zewnątrz.

I byc dobrej mysli.

proscan

PS
Co do przeróbek zasilania jestem zawsze bardzo krytyczny - często kończy się katastrofą. Ale sprawdziłem emaila - faktycznie napisalem, że nic się nie stanie (na razie trzymam się tej wersji, ale odradzam komukolwiek sprawdzanie) - więc jeślii coś się stało, to poczuwam się do współodpowiedzialności.
golabpoznan
Kontakt:

Na szczęście Proscan jak zawsze miał racje:-) i teoria o koincydencji okazała się słuszna. Nie mam pojęcia co było nie tak... objawy były dokładnie takie jak pisałem wczoraj. Dzisiaj rozebrałem wszystko i złożyłem jeszcze raz. Wykrywacz działa prawidłowo, na sześciu nowych bateriach pokazuje przy starcie 9,2V. Myślę że kluczowym był tu objaw że zapalały się wszystkie znaki na wyświetlaczu od razu po podłączeniu zasilania, więc może było to jakieś zwarcie?. Przewody do nowego zasobnika wyprowadziłem spod śrub mocujących blaszki sprężynowe którymi przykręcone są do płytki drukowanej. Wszystko dobrze zaizolowałem izolacją termokurczliwą, ale może gdzieś tam.... Żadne inne logiczne wyjaśnienie nie przychodzi mi do głowy. Zwiększenie liczby ogniw miało na celu bardziej efektowne wykorzystanie baterii., a i akumulatorkom się przyda. Używając ładowarki BC-700 zauważyłem że różnice w pojemności takich samych akumulatorków dochodzą nawet do 300 mA. A drastyczny spadek napięcia na jednym z czterech ogniw powoduje od razu spadek napięcia całości poniżej dolnej granicy na której jeszcze pracuje wykrywacz. Derick pisze że jego chodzi nawet na 3,3V. Instrukcja podaje 3,8V, a mój woła już Baterry Low przy 4-3,9V Jak to wszystko będzie wyglądało w praktyce czas pokaże;) Gruntowny test nowego zasilania w bardzoooo przedłożony majowy weekend w Bieszczadach:-) Dziękuje Proscanowi i Derickowi za poświęcony czas. Wczoraj naprawdę byłem zdesperowany i wyłupiony. Objawy przeczyły zasadą matematyki i logice, no cóż złość przedmiotów martwych;-)
ODPOWIEDZ