Naprawa sondy Tesoro Vaquero (sonda, kabel etc)
-
Zapytanie_email
Naprawa sondy Tesoro Vaquero (sonda, kabel etc)
czesc.
mam pewien problem.
przy moim wykrywaczu tesoro vaquero urwal sie przy cewce caly czarny kawalek w przy ktorym sie wkrecalo srobke zeby przymocowac ja do rurki. urwal sie caly ten skrawek naokolo i widac w srodku cos przezroczystego i drut.
da sie to jakos naprawic?
mozna to dokleic zalac czyms czy cos?
prosze o pomoc
pozdrawiam
mam pewien problem.
przy moim wykrywaczu tesoro vaquero urwal sie przy cewce caly czarny kawalek w przy ktorym sie wkrecalo srobke zeby przymocowac ja do rurki. urwal sie caly ten skrawek naokolo i widac w srodku cos przezroczystego i drut.
da sie to jakos naprawic?
mozna to dokleic zalac czyms czy cos?
prosze o pomoc
pozdrawiam
Re: Naprawa sondy Tesoro Vaquero (sonda, kabel etc)
Witam,
Czyżby złamało się uszko do mocowania sondy? Może jakieś zdjęcie?
Uszka da się zwykle jakoś połatać, ale nie podejmuję się wytłumaczyć jak to zrobić.
Proszę zerknąć tutaj, w poszukiwaniu natchnienia:
http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=927
O ile wykrywacz nie był kupowany w firmie Denar, to mogę spróbować ją naprawić. Mogę także sprzedać używaną sondę w cenie 150zł lub 250zł
proscan
Czyżby złamało się uszko do mocowania sondy? Może jakieś zdjęcie?
Uszka da się zwykle jakoś połatać, ale nie podejmuję się wytłumaczyć jak to zrobić.
Proszę zerknąć tutaj, w poszukiwaniu natchnienia:
http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=927
O ile wykrywacz nie był kupowany w firmie Denar, to mogę spróbować ją naprawić. Mogę także sprzedać używaną sondę w cenie 150zł lub 250zł
proscan
Ze zdjęcia, które otrzymałem wynika, że całe uszka odpadły:
Należy to wkleić z powrotem używając płynnego ABS-u, a następnie dokleić wzmocnienia.
proscan
Należy to wkleić z powrotem używając płynnego ABS-u, a następnie dokleić wzmocnienia.
proscan
dzieki wielkie z pomoc.
niestety do wlasciciela wykrywacza mojego ojca nie trafiaja argumenty ze sklejona bedzie tak samo dobra. a uzywana tym bardziej. moze mi ktos podac jakies rozsadne miejsce gdzie moge nabyc identyczna nowa cewke po jak najnizszej cenie. i co z robic ze stara? nawet dobrze sklejonej nikt chyba nie bedzie chcial. tak mi sie wydaje
niestety do wlasciciela wykrywacza mojego ojca nie trafiaja argumenty ze sklejona bedzie tak samo dobra. a uzywana tym bardziej. moze mi ktos podac jakies rozsadne miejsce gdzie moge nabyc identyczna nowa cewke po jak najnizszej cenie. i co z robic ze stara? nawet dobrze sklejonej nikt chyba nie bedzie chcial. tak mi sie wydaje
Rozumiem, że polski dealer nie jest uważany za "rozsądne miejsce". O ile się orientuję, to cena nowej w Polsce oscyluje w okolicach 600zł. Można się pokusić, upewniwszy się, że otrzyma sie gwarancje 2 lata.
Jeśli nie, pozostaje import z USA. Chyba, że ktoś się odezwie.
Czy sklejonej nikt nie zechce, tego nie wiem. Ja ją mogę odkupić za 50zł.
Po zdjęciu osłonki (wartej 30-40zł) uda się odzyskać (jak dobrze pójdzie) 80-90zł. Uwaga - podobno, wg SiD-a - osłonki łatwo pękają przy zdejmowaniu.
A co na to obecny serwisant Tesoro w Polsce ?
proscan
Jeśli nie, pozostaje import z USA. Chyba, że ktoś się odezwie.
Czy sklejonej nikt nie zechce, tego nie wiem. Ja ją mogę odkupić za 50zł.
Po zdjęciu osłonki (wartej 30-40zł) uda się odzyskać (jak dobrze pójdzie) 80-90zł. Uwaga - podobno, wg SiD-a - osłonki łatwo pękają przy zdejmowaniu.
A co na to obecny serwisant Tesoro w Polsce ?
proscan
Oj pękają, pękają
trzeba uważać...
Proszę bardzo:
http://cgi.ebay.co.uk/TESORO-9-X-8-WEB- ... m153.l1262
Płatne "pay-palem".Ceweczka bedzie u Ciebie w domku w ciągu tygodnia.
Pozdrawiam,
wicja1.
http://cgi.ebay.co.uk/TESORO-9-X-8-WEB- ... m153.l1262
Płatne "pay-palem".Ceweczka bedzie u Ciebie w domku w ciągu tygodnia.
Pozdrawiam,
wicja1.
dzieki.
nie bardzo mam jak zaplacic paypalem. nie mam karty kredytowej. mam natomiast rachunek bankowy. jak mozna dokonac transakcji ta droga?
pozdro
nie bardzo mam jak zaplacic paypalem. nie mam karty kredytowej. mam natomiast rachunek bankowy. jak mozna dokonac transakcji ta droga?
pozdro
Ufff !!!
Hakerzy dali odetchnąć Proscanowi
Chyba są możliwe inne formy płatności.Ale to juz kwestia do uzgodnienia miedzy sprzedającym,tobą i Twoim bankiem.Z tego co wiem to można zapłacić przelewem w PLNach a bank przeliczy kurs i wyśle funty.
Dziś wystawiła się też taka ceweczka na All....... Lokalizacja:Gdynia
Pozdrawiam,
wicja1.
Hakerzy dali odetchnąć Proscanowi
Chyba są możliwe inne formy płatności.Ale to juz kwestia do uzgodnienia miedzy sprzedającym,tobą i Twoim bankiem.Z tego co wiem to można zapłacić przelewem w PLNach a bank przeliczy kurs i wyśle funty.
Dziś wystawiła się też taka ceweczka na All....... Lokalizacja:Gdynia
Pozdrawiam,
wicja1.
To ja podam linka:
http://www.allegro.pl/item352054914_cew ... html#photo
Tak jak powiedziałem - jeśli z gwarancją dwa lata, to można brać.
Przy okazji inna aukcja (żeby nie było, że polecam kupowanie u Denara
)
http://www.allegro.pl/item351429428_slu ... tali_.html
IDENTYCZNE słuchawki w hipermarkecie kosztują 20zł.
proscan
http://www.allegro.pl/item352054914_cew ... html#photo
Tak jak powiedziałem - jeśli z gwarancją dwa lata, to można brać.
Przy okazji inna aukcja (żeby nie było, że polecam kupowanie u Denara
http://www.allegro.pl/item351429428_slu ... tali_.html
IDENTYCZNE słuchawki w hipermarkecie kosztują 20zł.
proscan
Co prawda nie łączy się z powyższą sondą, ale z tematem wątku jak najbardziej.
Zdjęcia poniżej przedstawiają sondę po wymianie kabla, na których widać:
- konieczność dostania się do kabla od spodu (zalecane używanie osłonki – tak czy owak);
- większą grubość nowego kabla, a co za tym idzie większa wytrzymałość (kabel oryginalny jest wyjątkowo cienki i wiotki);
- nową odgiętkę przy wtyczce (lepiej trzyma kabel na swoim miejscu i lepiej zabezpiecza wnętrze wtyku przed wodą). Zakładam, jeśli mam.
proscan
Zdjęcia poniżej przedstawiają sondę po wymianie kabla, na których widać:
- konieczność dostania się do kabla od spodu (zalecane używanie osłonki – tak czy owak);
- większą grubość nowego kabla, a co za tym idzie większa wytrzymałość (kabel oryginalny jest wyjątkowo cienki i wiotki);
- nową odgiętkę przy wtyczce (lepiej trzyma kabel na swoim miejscu i lepiej zabezpiecza wnętrze wtyku przed wodą). Zakładam, jeśli mam.
proscan
Kontynuując wątek sond Tesoro...
Dosyć często zdarzają się pęknięcia w korpusach sond, jak na zdjęciu poniżej. Pęknięcia powodują nieszczelność sondy, a w skrajnym przypadku mogą doprowadzić do tak drastycznego wyłamania jak na zdjęciu powyżej.
Na zdjęciu powyżej "główne" pęknięcia są częściowo odczyszczone i poszerzone, by móc napuścić głębiej klej.
Samo klejenie może jednak nie załatwić sprawy (nie zapewni wytrzymałości mechanicznej), więc rekomenduję metodę bardziej śmiałą:
Do estetyki można mieć uwagi, ale za to można zaoszczędzić na zakupie nowej sondy i mieć sztukę mocniejszą niż oryginał.
proscan
Dosyć często zdarzają się pęknięcia w korpusach sond, jak na zdjęciu poniżej. Pęknięcia powodują nieszczelność sondy, a w skrajnym przypadku mogą doprowadzić do tak drastycznego wyłamania jak na zdjęciu powyżej.
Na zdjęciu powyżej "główne" pęknięcia są częściowo odczyszczone i poszerzone, by móc napuścić głębiej klej.
Samo klejenie może jednak nie załatwić sprawy (nie zapewni wytrzymałości mechanicznej), więc rekomenduję metodę bardziej śmiałą:
Do estetyki można mieć uwagi, ale za to można zaoszczędzić na zakupie nowej sondy i mieć sztukę mocniejszą niż oryginał.
proscan
Czy moge spytac o jakas skuteczna metode na estetyczne otwarcie sondy bez rozlupywania plastiku ?
Tej sondy nie da się otworzyć bo plastikowa skorupa jest zalewana żywicą (dwuwarstwowo).
To jest jednorazówka. Normalna procedura naprawy, to wyrzucenie na śmietnik i zakup nowej.
proscan
To jest jednorazówka. Normalna procedura naprawy, to wyrzucenie na śmietnik i zakup nowej.
proscan