Witam!
Od paru miesięcy jestem użytkownikiem Fishera 7a Pro z cewką 10,5 cala. Generalnie zasięgi są w normie, wszystko działa jak należy. Mój problem dotyczy jedynie czułości.
Kiedy chodzę po niektórych polach, wykrywacz non stop łapie słabe, niepewne sygnały (takie na granicy i odzywające się przy ruchu cewką tylko w jedną stronę). Dzieje się tak przy nastawach czułości 10,8 i 6. Przy Sens. na 4 jest ok, tyle że mocno spadają zasięgi. Z początku myślałem że są to zakłócenia spowodowane złym dostrojeniem do gruntu. Kiedy jednak postanowiłem sprawdzić parę takich niepewnych sygnałów okazało się, że zazwyczaj są to gwoździe, odłamki lub głęboko zalegające kolory.
Mam teraz dylemat. Czy coś nie tak jest z sondą lub strojeniem gruntu, czy to wina sporego zaśmiecenia pól (jak już wspomniałem, na jednych jest ten problem, na innych nie). Co do strojenia - zazwyczaj pokrętło Ground ustawiam na około 2,5 - 3. Bywają jednak miejsca, gdzie wymaga ustawienia na 1,5 lub 1. Czy to nie za mało?
I jeszcze jedno. Jak rozpoznać czy ze strojeniem do gruntu jest wszystko ok?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Fisher CZ-7a Pro - pytanie
Re: Fisher CZ-7a Pro - pytanie
Na pierwsze pytanie neich odpowiedzą użytkownicy.
Jeśli chodzi o dostrojenie, to najczęściej dobre dostrojenie uzyskuje się przy nastawach 3-4, lub szerzej 2-5.

proscan
Jeśli chodzi o dostrojenie, to najczęściej dobre dostrojenie uzyskuje się przy nastawach 3-4, lub szerzej 2-5.
proscan