GTI 1500 - "lewe sygnały"
-
Zapytanie_email
GTI 1500 - "lewe sygnały"
Dziendobry
kupiłem trafiony... detektor w usa, oplacilem clo i juz sie prawie cieszylem a tu takie zaskoczenie...
Chodzi o GARRETTA gti1500, 7 letni, cewka imagine biała.
przy machaniu cewką wykrywacz wydaje sygnał w skrajnej lewej pozycji,
prawie za każdym razem. (Moze w momencie wychylenia w lewo i powrotu, w kazdym razie w lewej skrajnej pika na wykrycie czegoś)
Mam pytanie czy spotkał się Pan już z czymś takim i czy jest to do zrobinia i ile plus minus trzeba na to liczyć?
Dziekuje z góry za odp, pozdrawiam
kupiłem trafiony... detektor w usa, oplacilem clo i juz sie prawie cieszylem a tu takie zaskoczenie...
Chodzi o GARRETTA gti1500, 7 letni, cewka imagine biała.
przy machaniu cewką wykrywacz wydaje sygnał w skrajnej lewej pozycji,
prawie za każdym razem. (Moze w momencie wychylenia w lewo i powrotu, w kazdym razie w lewej skrajnej pika na wykrycie czegoś)
Mam pytanie czy spotkał się Pan już z czymś takim i czy jest to do zrobinia i ile plus minus trzeba na to liczyć?
Dziekuje z góry za odp, pozdrawiam
Re: GTI 1500
Witam,
Przyczyny mogą być zasadniczo dwie:
(a) uszkodzenie sondy (a zwłaszcza kabla)
(b) niedostrojenie do gruntu.
W przypadku (a) proszę sprawdzić czy wykrywacz reaguje na ruchy kablem, zwłaszcza przy wejściu do sondy. jeśli reaguje - to mamy problem.
W przypadku (b) mamy jeszcze większy problem, bo wykrywacz o ile pamiętam, nie ma dostrajania do gruntu. Należy je wykonać wewnętrznymi regulatorami. Proszę sprawdzić czy wykrywacz reaguje na gwałtowne podrywanie i zbliżanie sondy do ziemi (w tym terenie, gdzie powstawały fałszywe sygnały).
proscan
Przyczyny mogą być zasadniczo dwie:
(a) uszkodzenie sondy (a zwłaszcza kabla)
(b) niedostrojenie do gruntu.
W przypadku (a) proszę sprawdzić czy wykrywacz reaguje na ruchy kablem, zwłaszcza przy wejściu do sondy. jeśli reaguje - to mamy problem.
W przypadku (b) mamy jeszcze większy problem, bo wykrywacz o ile pamiętam, nie ma dostrajania do gruntu. Należy je wykonać wewnętrznymi regulatorami. Proszę sprawdzić czy wykrywacz reaguje na gwałtowne podrywanie i zbliżanie sondy do ziemi (w tym terenie, gdzie powstawały fałszywe sygnały).
proscan
Piszczący GTI 1500
Witam! W czerwcu br. zakupiłem u Vikinga GTI 1500, po jakimś czasie zaraz po włączeniu sygnalizował wykrycie metalu. Cały czas piszczy, po zbliżeniu do ziemi trochę cichnie. U Vikinga poinformowano mnie, że wszystko jest ok., pod warunkiem, że wykrywa metal. Metale faktycznie wykrywa lecz jego ciągłe piszczenie denerwuje i trudno się połapać kiedy coś wykrywa a kiedy sobie tylko popiskuje. 

Re: Piszczący GTI 1500
Witam,
Proszę jeszcze uszczegółowić, co to znaczy "cały czas piszczy". Czy chodzi o to, że cały czas daje sygnał, że coś wykrył, czy o to że zbyt głośny jest sygnał wiodący (do skorygowania nastawą THRESH).
Nadmierna ilość "fałszywych alarmów" może być spowodowana zbyt dużą czułością (nastawa SENSITIVITY) lub sprzęganiem się ze źródłem zakłóceń (można próbować skorygować nastawą FREQ).
proscan
Proszę jeszcze uszczegółowić, co to znaczy "cały czas piszczy". Czy chodzi o to, że cały czas daje sygnał, że coś wykrył, czy o to że zbyt głośny jest sygnał wiodący (do skorygowania nastawą THRESH).
Nadmierna ilość "fałszywych alarmów" może być spowodowana zbyt dużą czułością (nastawa SENSITIVITY) lub sprzęganiem się ze źródłem zakłóceń (można próbować skorygować nastawą FREQ).
proscan
Sprzęcik piszczy bo wskazuje wykrycie metalu, gdyż w górnej części wyświetlacza wskazuje to wyświetlający się segment przypisany konkretnemu metalu. Dodatkowo ten segment, to znika to pojawia się w innej części skali, czasami nawet kilka razy na sekundę można oszaleć. Będę próbował pozmieniać coś tymi ustawieniami o których pisałeś. Mam nadzieje, że to nic poważnego, w końcu to nówka! Pozdro... 
a zresetowales go?
Resetowanie może pomóc, o ile coś wykrywaczowi się stało i procesor poszedł w buraki. Spróbować nie zaszkodzi.
Tutaj myślę mamy do czynienia z zakłóceniami. Sądzę że to dość typowy przypadek. Czy aby test nie był robiony w pomieszczeniu?
proscan
Tutaj myślę mamy do czynienia z zakłóceniami. Sądzę że to dość typowy przypadek. Czy aby test nie był robiony w pomieszczeniu?
proscan
Witajcie. Resetowałem i nic! Test nie robiłem w pomieszczeniu, ale w terenie tym mogło być trochę metalowych śmieci. Nie było lini energetycznych, a gdy skierowalem sąde do góry to też wykrywał metal. Będę go jeszcze regulował ale nie dzisiaj. Narka... 
-
historyk75
sorki wiem ze to trochę nie na miejscu, ale my z kumplem nakleiliśmy kolesiowi monete pod cewka... troche minęlo zanim pokapował 
mnie sie tak dzialo(gti 2500)jak sprzet zostal zalany ale po kilku dniach wszystko wrocilo do normy ale tez moze byc tak jak mowi proscan procek poszedl sie je.....