Projekt prostego wykrywacza od podstaw
Re: Projekt prostego wykrywacza od podstaw
Więc ja ręczę, że się nie wycofuję. Super fachowcem nie jestem, ale lubię dłubać, czytam i czasami są tego efekty.
Ale zim idzie, kilka pomysłów kręci się po głowie, można by podyskutować, poprawić to i owo, doszkolić się, a nie tylko uwsteczniać.
Ale zim idzie, kilka pomysłów kręci się po głowie, można by podyskutować, poprawić to i owo, doszkolić się, a nie tylko uwsteczniać.
pi
warto by coś wymyslic nowego.Taki PI 2-box.Te wszystkie VLF to super ,ale tym nic konkretnego nie znajdziesz.W sumie taka kolorowa drobnica i nawet kilkaset monet to nie to.Jak kiedykolwiek cos interesującego znalazłem to tylko z PI i TM 808.
Bardzo proste elektronicznie; nawet z jabla mogę zrobić two box PI
Trudniej zapewnić mechaniczną stabilność.
proscan
Trudniej zapewnić mechaniczną stabilność.
proscan
Witam
Nad stabilnością (konstrukcją) można pomysleć kolektywnie. Ja osobiście nie znam się za bardzo na budowaniu od podstaw (w sensie projektowaniu) piszczałek ale ze strony mechanicznej jestem w stanie dopomóc w wymyśleniu praktycznych rozwiązań.
Pozdro
M.
Nad stabilnością (konstrukcją) można pomysleć kolektywnie. Ja osobiście nie znam się za bardzo na budowaniu od podstaw (w sensie projektowaniu) piszczałek ale ze strony mechanicznej jestem w stanie dopomóc w wymyśleniu praktycznych rozwiązań.
Pozdro
M.
Witam... No z tym two boxem Pi to znakomity pomysł...
sam może bym sobie i nie poradził ale mój kolega ma już troszkę wprawy w budowie wykrywaczy więc na pewno mi pomoże. Byłbym bardzo wdzięczny gdybyście Panowie przeprowadzili takie przedsięwzięcie...
Pozdrawiam
Maniutek
sam może bym sobie i nie poradził ale mój kolega ma już troszkę wprawy w budowie wykrywaczy więc na pewno mi pomoże. Byłbym bardzo wdzięczny gdybyście Panowie przeprowadzili takie przedsięwzięcie...
Pozdrawiam
Maniutek
OK. Skoro jest kilku zapaleńców, to trzeba coś ruszyć. Kwestie mechaniczne, czy konstrukcje sond zostawimy sobie na potem.
Ponieważ większość chce wykrywacza VLF, a najprościej zrobić PI, to trzeba to jakoś połączyć. Chciałbym, że by ten układzik praktyczno-dydaktyczny był hybrydą PI-VLF, tzn. pewne moduły żeby były wspólne, a potem można było pójść w różne strony w zależności od potrzeb czy umiejętności. Żeby można było zrobić wszystko - od PI z jedną cewką, do VLF-a z identyfikacją, poprzez dziwaka typu two box PI.
Sky is the limit.
proscan
Ponieważ większość chce wykrywacza VLF, a najprościej zrobić PI, to trzeba to jakoś połączyć. Chciałbym, że by ten układzik praktyczno-dydaktyczny był hybrydą PI-VLF, tzn. pewne moduły żeby były wspólne, a potem można było pójść w różne strony w zależności od potrzeb czy umiejętności. Żeby można było zrobić wszystko - od PI z jedną cewką, do VLF-a z identyfikacją, poprzez dziwaka typu two box PI.
Sky is the limit.
proscan
No to ja już jestem zwarty i gotowy... Może na początek powiecie mi Panowie co muszę mieć by rozpocząć? sprzęt, elementy...Powoli bym sobie kompletował...na pewno będzie jeszcze mnóstwo pytań z mojej strony więc wcześniej o to pytam...
I na to czekałem od wielu lat odkąd pierwszy raz
przeczytałem Pana stronę
Dlaczego w zawilości techniki wykrywaczy musiał mnie wprowadzić Aleksander?
Pozdrawiam ale wiele razy chcialem zadać to pytanie
Sam wykształciłem całe pokolenie ludzi pracujących w moim kierunku
nie zwracając uwagi na konkurencję
Dlaczego teraz?
przeczytałem Pana stronę
Dlaczego w zawilości techniki wykrywaczy musiał mnie wprowadzić Aleksander?
Pozdrawiam ale wiele razy chcialem zadać to pytanie
Sam wykształciłem całe pokolenie ludzi pracujących w moim kierunku
nie zwracając uwagi na konkurencję
Dlaczego teraz?
Witam,
Czy to pytanie, czy tylko figura retoryczna ?
Człowiek robi różne rzeczy w życiu. Jedne dla pieniędzy, drugie z ciekawości i chęci poznania, inne dla sławy czy z próżności.
U mnie gdzieś po środku
proscan
PS
Nie będzie szybko.
Czy to pytanie, czy tylko figura retoryczna ?
Człowiek robi różne rzeczy w życiu. Jedne dla pieniędzy, drugie z ciekawości i chęci poznania, inne dla sławy czy z próżności.
U mnie gdzieś po środku
proscan
PS
Nie będzie szybko.
Figury jak dla mnie wyłącznie na lodzie
jest Pan osobą która od wielu lat wyznacza pewien poziom
w tej dziedzinie w naszym kraju
dlatego taż oczekiwalem pewnego zaangażowania
w rozwój bazy mlodych i gniewnych
dobrze że to doszło do skutku
szkoda że już nie jestem młody

jest Pan osobą która od wielu lat wyznacza pewien poziom
w tej dziedzinie w naszym kraju
dlatego taż oczekiwalem pewnego zaangażowania
w rozwój bazy mlodych i gniewnych
dobrze że to doszło do skutku
szkoda że już nie jestem młody
Oj, to mnie Pan tutaj postawił w ciężkiej i zobowiązującej sytuacji. Ale dziękuję za miłe słowa.
Jakieś tam zasługi na polu popularyzowania wiedzy na temat wykrywaczy mam. Kilku lokalnych producentów wykrywaczy także dowiedziało się tego i owego dzięki mnie, tak więc nie jest tak źle.
To czym się kiedyś zajmowałem kiedyś może też tutaj zamieszczę. Jak już będzie numer, to wkleję np. patent jaki otrzymałem z kolegą na wykrywacz pracujący w widmie rozmytym (z dedykacją dla kopistów, którzy twierdzą, ze "wszystko już zostało wymyślone" i wypuszczają kolejną "wariację na temat") i innych ciekawostki - ale to nie w tym dziale, nie przy tej okazji i w kolejnej tzw. wolnej chwili. Wspominam tylko tu o tym, że to nie jest tak, że "dopiero teraz".
Dzięki raz jeszcze.
proscan
PS
Dla tych, którzy nie mogą się doczekać by "coś robić", polecam lekturę cyklu popularyzatorskiego nt wykrywaczy z magazynu Odkrywca od nr 12/2003 do 4/2004.
Jakieś tam zasługi na polu popularyzowania wiedzy na temat wykrywaczy mam. Kilku lokalnych producentów wykrywaczy także dowiedziało się tego i owego dzięki mnie, tak więc nie jest tak źle.
To czym się kiedyś zajmowałem kiedyś może też tutaj zamieszczę. Jak już będzie numer, to wkleję np. patent jaki otrzymałem z kolegą na wykrywacz pracujący w widmie rozmytym (z dedykacją dla kopistów, którzy twierdzą, ze "wszystko już zostało wymyślone" i wypuszczają kolejną "wariację na temat") i innych ciekawostki - ale to nie w tym dziale, nie przy tej okazji i w kolejnej tzw. wolnej chwili. Wspominam tylko tu o tym, że to nie jest tak, że "dopiero teraz".
Dzięki raz jeszcze.
proscan
PS
Dla tych, którzy nie mogą się doczekać by "coś robić", polecam lekturę cyklu popularyzatorskiego nt wykrywaczy z magazynu Odkrywca od nr 12/2003 do 4/2004.
Rozumiem, że startujemy z projektem i budową?
Tak, ale będzie to wolny start.
Zaczniemy od ogólnych założeń projektowych. Planuję że będą pojawiać się stopniowo dokumenty, które będą dostępne tylko dla zarejestrowanych i chętnych do udziału w zabawie.
To będzie trwało, bo ja mam bardzo mało czasu.
Pierwsze dokumenty, które przewiduję to:
- założenia projektowe;
- układ wyjściowy audio;
- układ sterujący;
- nadajnik;
- odbiornik;
- blok przetwarzania.
Kolejność mniej więcej taka, by móc budować układ i na bieżąco go testować, czy i jak działa. Układ będzie składany na płytce uniwersalnej.
proscan
Zaczniemy od ogólnych założeń projektowych. Planuję że będą pojawiać się stopniowo dokumenty, które będą dostępne tylko dla zarejestrowanych i chętnych do udziału w zabawie.
To będzie trwało, bo ja mam bardzo mało czasu.
Pierwsze dokumenty, które przewiduję to:
- założenia projektowe;
- układ wyjściowy audio;
- układ sterujący;
- nadajnik;
- odbiornik;
- blok przetwarzania.
Kolejność mniej więcej taka, by móc budować układ i na bieżąco go testować, czy i jak działa. Układ będzie składany na płytce uniwersalnej.
proscan
Jeśli można to i ja chciałbym wziąć udział w tym projekcie. Elektronika-konstruktora to wielkiego ze mnie nie ma ale sądzę że będzie to wyśmienita okazja aby czegoś się nauczyć.
Zwierzak
Zwierzak
Ja moge wymyslic jakiś stelaz xD
Pzodrawiam!
Pzodrawiam!