3 militarkowce...

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
Jagerek

3 militarkowce...

Post autor: Jagerek »

Witam. Chce zakupić sprzęt na typową militarke. I mam takich trzech kandydatów;
1) White's 3900 z cewka 20
2) Nowak v5
3) Smętek
Który z nich będzie najmocniejszy i będzie najlepiej sprawował sie w terenie?
Zależy mi także,aby nie kopać zby wielu śmieci.

Z góry dziekuje.
ProScan
Właściciel

Re: 3 militarkowce...

Post autor: ProScan »

3900 z tą sondą nie będzie miał powalającego zasięgu.

Nowak PI - dużo śmieci, jakość niepewna.

HS-3 sprawdzony przez wielu i chwalony. Tylko trzeba mieć smykałkę do samodzielnych napraw mechanicznych.

:pa

proscan
maniutek1

Post autor: maniutek1 »

Niech kolega jeszcze napisze ile kaski ma do wydania. Wtedy potwierdzi się na pewno to co napisałem na innym forum...
Jagerek

Mam 1700 zł i chodzi mi o prawdziwego statyka, którym będe mógł robić konkrente wkopy.

Może coś mi doradzicie koledzy po fachu...
ProScan
Właściciel

Chodzi o ten wątek?

http://www.odkrywca-online.pl/ciezki-wy ... tml#648347

Mogę się tylko zgodzić z Maniutkiem.

HS-3 oprócz swoich niepodważalnych zalet ma tą podstawową wadę - że mechanicznie jest słaby. Tylko sondy są mocne. Doskonały jest też kabel. Reszta bardzo licha. Na szczęście materiały ogólnodostępne i ludzie sobie jakoś radzą - stąd moja uwaga o smykałce do mechanicznej dłubaninie.

Na allegro pojawiają się dobre oferty, chociaż można się naciąć. Ja kupiłem 6000 Di PRO SL za 999zł - niestety sonda okazała się rozstrojona :?

proscan
Jagerek

To co brać smętka czy Tego white's 5900 lub 6000?
A czy te Whitesy maja statyka?
Czy są łatwe w obsłudze?
Bardzo zależy mi na kopaniu głębokich sygnałów i łatwej obsłudze detektora.
terenowiec69

Post autor: terenowiec69 »

Jak już to bym inwestowałe w HS-3, i w dwie cewki 25cm-standard oraz 37cm (popularnie nazywana 40-tką).Lub 20cm i 30cm.

Masz tu statyka z dyskryminacją lub bez.Jak dla mnie solidnie wykonany,cewki ładnie wykonane i zachermetyzowane,wodoszczelne.
Baterie naprawdę długo trzymają,przy niedzielnych wypadach 10 miesięcy.

Jak chcesz kopać żelazną militarkę to sprzęt jest do tego.Metalowe denko od szrapnela (średnica kubka),kopiesz z 50 cm smiało.Najłatwiej i najszybciej nauczyć się pracy w statyku z dyskryminacją.

Ja w każdym razie polecam.

Zdrów. :P
ProScan
Właściciel

Whitesy mają oczywiście tryb statyczny.

Skoro nie chcesz kopać śmieci to albo dyskryminacja statyczna, albo duża sonda. Przy dyskryminacji statycznej nie ma kompensacji wpływu gruntu, a przez to na okopach może pojawic się problem z mylącymi sygnałami od gruntu.

proscan
diadem

Post autor: diadem »

ProScan pisze:Na allegro pojawiają się dobre oferty, chociaż można się naciąć. Ja kupiłem 6000 Di PRO SL za 999zł - niestety sonda okazała się rozstrojona :?
proscan
Panie Proscan a nie był to przypadkiem sprzęt z m. Hajnówka, bo ostatnio słyszałem od znajomego, że przez Allegro rozstrojonego pogonił...
KrisssK

Post autor: KrisssK »

Domyslam sie że chodzi o te aukcję:
http://www.allegro.pl/item548345708_wyk ... ro_sl.html

"stan dobry" - teraz się wyjaśniło dlaczego nie bardzo dobry...
A tak przy okazji, na czym polega roztrojenie sondy i jak się to objawia?
ProScan
Właściciel

Tak, to ta aukcja:

http://www.allegro.pl/item548345708_wyk ... ro_sl.html
Na tej aukcji mam Państwu do zaoferowania wykrywacz metali. Stan dobry, normalne ślady eksplatowania. Jeden z najlepszych analogów. Bardzo skuteczny. W razie wszelkich pytań proszę dzwonić na numer telefonu: 880922682. Na e-maile nie odpowiadam. Zapraszam do zakupu!
Zrąbana sonda - raczej nie do naprawy.
słyszałem od znajomego, że przez Allegro rozstrojonego pogonił...
No taka nasza polska rzeczywistość. Radzę zmienić znajomych.

proscan
ProScan
Właściciel

Ma bardzo duże napięcie niezrównoważenia.

A co do "dobrego stanu", to farba obłazi.

proscan
SiD

Post autor: SiD »

Przez takich typów w zasadzie nie kupuję sprzętów o skomplikowanej konstrukcji na Allegro. Tracą na tym ludzie, którzy chcą uczciwie sprzedać, bo tacy jak ja u nich nie kupią. Z resztą szkoda gadać.

Ja bym żądał zwrotu pieniędzy za sprzedanie produktu niezgodnego z opisem. Dla zasady, by nie odpuszczać takim cwaniakom, a negatywny komentarz to już pewnik! Tym bardziej, że koleś był w pełni świadomy co sprzedaje. Niechcący zawsze można sprzedać coś uszkodzonego, nie wiedząc o tym.

W tym jednak wypadku to w sumie kradzież, równie dobrze mógłby wysłać cegłę, różnica polegała by tylko na tym, że łatwiej było by mu udowodnić, że oszukuje.
ProScan
Właściciel

Ja traktuję to filozoficznie. Kupiłem świetny wykrywacz bez cewki za 1000zł, co i tak nie jest złym interesem przy obecnym kursie dolara.

Negatywa pewnie nie będę dawał, bo się narażę na odwet. A sprzedawca była kobieta - pewnie poproszona o sprzedaż i nie zdająca sobie sprawy co sprzedaje.

Pisze o tym nie po to by się użalać nad swoim losem, tylko jako ilustracja do toczącej się dyskusji; kupując sprzęt używany zawsze istnieje ryzyko wpadki.

proscan
Jagerek

To koledzy co wybrać wkońcu?
Powtarzam,ze zależy mi głownie na militariach.
ODPOWIEDZ