White's 5900 - coś lata w środku obudowy.

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
Samotny Wilk

White's 5900 - coś lata w środku obudowy.

Post autor: Samotny Wilk »

Witam,

Mam małe pytanko, odkupiłem w/w sprzęcik od kolegi Luger_xl. Serwisowany był u Pana w 2006 roku. Generalnie jest ok sprzęt chodzi jak brzytwa ale po drugim wypadzie zaniepokoiło mnie że coś podczas niesienia sprzętu zaczęło mi "latać" wewnątrz puszki elektroniki ( sprzęt nie spadł, nie był rzucany itp.). Na początku pomyślałem że to zasobnik z bateriami bo ma lekki luz ale po wyjęciu go nadal coś tam w środku jest luźne. Sprzęt działa bez zarzutu ale boję się że coś może się stać dalej. I tu pytanie, ponieważ jest na obudowie Pana plomba czy mogę zajrzeć do środka i sprawdzić co tam się poluzowało czy lepiej nie i lepiej wysłać go do Pana?

Pozdrawiam

Samotny Wilk
ProScan
Właściciel

Re: White's 5900 - coś lata w środku obudowy.

Post autor: ProScan »

Ja gwarancję na naprawę daję na 3 miesiące, tak że można spokojnie otwierać.

:pa

proscan
Samotny Wilk

Ok, małe pytanie - choć mam strasznego stracha :lol: otworzyć tą skrzynkę to chyba będę zmuszony to zrobić bo mi nie daje to spokoju i wyobrażam sobie jakież to różne rzeczy mogą się stac jak tak dalej będę chodził. I tu pytanie jak zdemontować pokrętło balansu gruntu ? ma ono ten dodatkowy precyzer i boję się go zepsuć - proszę o małą podpowiedź

Pozdrawiam

Samotny Wilk
ProScan
Właściciel

Pokrętła balansu nie trzeba demontować, by dostać się do środka - zbędna robota.

Jak się ktoś jednak uprze, to musi odkręcić małe śrubeczki mocujące gałki, zdjąć obie gałki i odkrecić nakrętkę mocującą cały potencjometr.

proscan
Samotny Wilk

a pozostałe potencjometry też nie trzeba demontować?
ProScan
Właściciel

Pozostałe są przykręcone do gónej części obudowy, aczkolwiek sądzę że wystarczy okręcić spód obudowy i to "coś" powinno wypaść. No chyba że jest w głośniku lub w rurce.

proscan
k.nowak

Post autor: k.nowak »

witam
miałem podobny problem ze swoim DFX głośniczek znajduje się w górnej części obudowy puszki z elektroniką. Podczas kopania zawsze jakiś piasek potrafił się tam dostać mimo stosowania pokrowca.
spróbuj odwrócić wykrywacz "do góry nogami" i kilka krotnie potrząsnąć powinno wypaść
teraz zaklejam głośniczek taśmą izolacyjną (biegam zawsze w słuchawkach) problem ustał
pozdrawiam
Samotny Wilk

Witam,

nie chcę zaśmiecać forum nowym wątkiem, więc piszę tu dalej. Co prawda nie zebrałem się w sobie jeszcze na odwagę aby otworzyć puszkę mojego sprzętu i tak chodzę dalej, ale ostatnio na wypadzie zauważyłem dziwne zachowanie sprzętu. Mówię dziwne dla mnie bo może po prostu jest to związane z moim niedouczeniem się.
Chodzi mianowicie o pomiar głębokości, np na skali pokazuje 5'' a fant leży sobie np. max 5 cm pod ziemią czyli pod warstwą darni. Z tego co się orientuję to 1'' = 2,54 cm więc 5'' to prawie 13 cm. Wiem że to tylko przybliżona wartość jaką pokazuje wykrywacz ale jest to dziwne. Chodzę na razie na ustawieniach "wszystko na P" więc może to ma związek ze źle ustawionym wykrywaczem (mam nadzieję) a nie z jakimś uszkodzeniem. poza tym wszystko działa i sprzęt wykrywa i identyfikuje metale prawidłowo.

jakaś podpowiedź?

pozdrawiam

Samotny Wilk
ProScan
Właściciel

np na skali pokazuje 5'' a fant leży sobie np. max 5 cm

A co to za fant? Wykrywacz ma miernik gębokości monety - na poprawny pomiar dla każdego "fanta" nie ma co liczyć.

proscan
Samotny Wilk

Właśnie że taki "numer" wyciął mi kilka razy właśnie z fantami o wielkości monety i z samą monetą. Były to kulki od muszkietu, odłamki pierścienia wiodącego, moneta alu PRL :shock: więc nie żadne duże obiekty.
ProScan
Właściciel

A jak jest ustawiony Signal Balance ?
Samotny Wilk

też ustawiony na "P"
ProScan
Właściciel

Kolejne pytanie - ja wyglada ten pomiar w powietrzu?

proscan
Samotny Wilk

dziś sprawdziłem sobie w wolnej chwili. Położyłem zawleczkę od puszki na ziemi i po położeniu sondy na ziemi tak że zawleczka była w środku pomiar wykazywał 2 cale :shock: coś jest chyba nie tak.
ProScan
Właściciel

Można zatem przysłać do sprawdzenia i ewentualnej naprawy, ale gwarancji po 3 latach nie uwzględnię :lol:

Szkoda tylko, że to nie był ten pomiar o który prosiłem.

proscan
ODPOWIEDZ