Cykl nt wykrywaczy w piśmie Odkrywca

Tutaj można zadać pytania o możliwości czy cechy konkretnego sprzętu, ewentualnie podawać uzyskiwane zasięgi. Można także rozważać jakiego rodzaju sprzęt będzie najwłaściwszy do danego celu.
ODPOWIEDZ
gawron

Re: Cykl nt wykrywaczy w piśmie Odkrywca

Post autor: gawron »

zostały jeszcze magiczne różdżki o zasięgu 100km :D :D :D
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

O tym już w Odkrywcy pisałem i dla mnie temat zamknięty.

Może OKM trash byłby interesujący dla niektórych, ale tu też mam wyrobione zdanie - a głupców z dużym portfelem i małym mózgiem nie chce mi się nawracać (i chyba nie dałbym rady, bo do ptasiego móżdżku trudno trafić jakimikolwiek argumetami).

:pa

proscan
jacek1

Post autor: jacek1 »

Witam

Po przeczytaniu tego testu uważam że jest zrobiony profesjonalnie.
Testy powietrzne robione w różnych domach,miejscach wnoszą duże przekłamania.

Jeśli wszystkie testy będą robione nad tą samą "rurką" do wkładania wzorników pomiarowych to będą wiarygodne.

Tak trzymać.

Pozdrawiam i popieram.
ProScan
Właściciel

Dzięki za miłe słowa.

Tak naprawdę, testów idealnych nie ma i nie będzie. Rurka także jest kompromisem, ale lepszego pomysłu na zbadanie reakcji wykrywacza na monetę w obecności ziemi, na różnych (praktycznie dowolnych) głębokościach nie mam.

Nie ma też całej prawdy o wykrywaczach, ale to już zostawiam krytykom - niech wytykają czego nie dowiadujemy się w tych testach. Nie będę ułatwiał im roboty.

proscan
SiD

Post autor: SiD »

Gdzie i do kiedy (data) można kupić numer Odkrywcy z testem W5900? W Empiku? Na jakim dziale, hobby?

Pytam, bo mnie bardzo interesuje ten artykuł, a nigdy wcześniej nie miałem okazji kupić Odkrywcy.
ProScan
Właściciel

nigdy wcześniej nie miałem okazji kupić Odkrywcy.

:D :D :D

Ja mam wszystkie numery (poza lukami z zeszłego roku, które uzupełniam przez Allegro).

W Empiku na Śląsku dawno się skończył. Nie wiem jak w innych regionach.

Najszybciej dostaniesz chyba w Vikingu.

Tutaj pełna lista:
http://www.odkrywca-online.pl/index1.ph ... etab=jedna

proscan
jacek1

Post autor: jacek1 »

Witam

Testem prawie idealnym jest chodzenie po polach z wykrywaczem i to nie przez miesiąc a dłużej żeby go poznać.
Ta rurka jest bardzo dobrym pomysłem.Testowanie wszystkich wykrywaczy nad tą samą rurką da uczciwe wyniki.

Krytycy są potrzebni ale obiektywni ponieważ ci co siedzą przed klawiaturą przeglądają strony dystrybutorów sprzętu i zabierają głos jako osoby znające sprzęt... .

Mój Quattro ma też wady i zalety a to nie znaczy że jest najlepszy pod słońcem.

Kolego SID np. w Warszawie w Empiku odkrywcy nie ma.Musisz szukać w dobrze zaopatrzonych kioskach lub tak jak ja zrobiłem,dogadałem się z gościem w sklepie i mi ściąga.Warto kupić ze względu na tak przeprowadzony test :D

Pozdrawiam
SiD

Post autor: SiD »

Będę miał to na uwadze. Przed następnym numerem najpierw zorientuje się co i gdzie, żeby nie latać na ostatnią chwilę. Dzięki za wskazówki.
kawon30

Post autor: kawon30 »

Do listy można by jeszcze dopisać C.Scopy:
1220 - jako typowego statyka
R1 lub 5MX jako dynamik
i 4zx jako uniwersalny wykrywacz
Fakt, że większość już nie produkowana ale jest troche użytkowników tej firmy a i W5900/6000 z taśmy parę lat temu zeszły.
ProScan
Właściciel

No tak, Cscopa na liście brakowało.

Najbardziej interesujący dla mnie jest R1. Najbardziej znany jest chyba 1220 i 5MX.

4zx to taki meteor, który jakoś w Polsce nie zaznaczył mocno swojej obecności, ale też bardzo interesujący.

Zobaczymy co pokaże czas.

proscan
Samotny Wilk

Post autor: Samotny Wilk »

Witam,

powiem krótko, z wywieszonym jęzorem gnałem do empiku po odkrywcę aby poczytać testy na temat sprzętu, który posiadam i stwierdzam że gdybym miał coś takiego w ręku równo rok temu to zaoszczędziłbym sobie wielu nerwów i stresów ponieważ kupiłbym od reki ten sprzęt zamiast sprzętu z wodotryskami, wyświetlaczami itp. Ten artykuł dodatkowo utwierdził mnie iż posiadam taki sprzęt jaki jest mi potrzebny.
Dzięki i wielkie =D> za rzetelny opis i profesjonalne testy.

Pozdrawiam
Samotny Wilk
ProScan
Właściciel

Dziękuję, że posiadacz testowanego modelu potwierdza to co zostało napisane. Dla nas bardzo ważne jest, że to co piszemy można zweryfikować. Jeśli jakiś młotek napisze, że wykrywacz jest "skuteczny i sprawdza się tu oraz tam", to jest to zwykły bełkot, ale też nikt nie może powiedzieć, że nie prawda. Ot, sztuka manipulacji.

Tym bardziej cieszą mnie opinie jw. i puszczające nerwy co poniektórym, którzy wolą w mętnej wodzie (bezmyślne) ryby łowić.

Ale przydałyby się też opinie krytyczne - choćby takie, które przychodzą na email - serdeczne dzięki za nie.

proscan
Szkodnik

Post autor: Szkodnik »

Witam

Mi zabrakło jednego, chociaż to pewnie zbytnie rozdrabnianie i pewnie tez ograniczenia w ilości stron druku które można na ten artykuł poświęcić, a
mianowicie zabrakło mi opisu funkcji "panela sterowniczego". Jak rozumiem można to wszystko znaleźć w instrukcji, ale pomimo tego i tak zabrakło, także jeśli chodzi o tabelkę hmm przynajmniej ja troszkę się na początku
zakręciłem odnośnie jakie funkcje ma 5900, a jakie 6000, ale potem załapałem. Ogólnie świetny artykuł, brakowało takiego do tej pory.
Już gratulowałem osobiście zawodowemu operatorowi wykrywaczy - Saperowi :) . Dla mnie osobiście i tak zostanie do końca życia dzieckiem szczęścia :P . Gratuluję i życze zapału w tworzeniu kolejnych takich artykułów =D>

Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Tak właśnie jest - ograniczenia w i tak długawych artykułach utrudniają napisanie wszystkiego o wykrywaczu.

Jeśli np. w tabelce napisane, że jest regulacja głośności i że "interfejs" to pokrętła i przełączniki, to w tekście nie ma sensu pisać jak reguluje się głośność. Podobnie z czułością - jeśli napisano, ze jest regulator, który reguluje czułość całego urządzenia w obu trybach, to szumem było by pisać, jak on się nazywa (Sig. Bal.)

Ale rozważę to.

W rozgryzieniu rozbudowanej - przyznaję - tabelki bardzo może być pomocny pierwszy artykuł cyklu.

Mi osobiście nie podoba się, że jest ona taka duża. Będe musiał pogadać z redakcją, że by ją może jakąś mniejszą czcionką...

proscan
terenowiec69

Post autor: terenowiec69 »

To może byś zagadał z redakcją żeby troche z ceny zjechali ,bo jak wpadłem do salonu specjalnie dla tego testu to mnie cena zbiła z nóg. :cry:
ODPOWIEDZ