kabel w bm 1500

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
wiking10

kabel w bm 1500

Post autor: wiking10 »

mam cewkę bm 1500 - praktycznie nie śmigana, niemiec kupił, bo miał kaprys, ale czy można zmienić w niej kabel na gruby, tak jak jest w nowych white'sach - orginalny wydaje się być bardzo rachityczny.
ProScan
Właściciel

Re: kabel w bm 1500

Post autor: ProScan »

To prawda z tym kablem. Na szczęście BM 1500 nie jest sondą którą eksploatuje się co dzień, więc taki kabel może długo popracować. Byle tylko nie tarmosić go bez potrzeby. Najlepiej żeby go zostawić nawiniętym na wysięgniku i już nigdy nie odwijać.

Przeróbka na gruby kabel jest możliwa (chociąz uciążliwa), ale wymagałaby założenia także nowego przepustu kablowego, bo ten który jest ma średnicę dostosowaną do "chudego" kabla. Pytanie czy gra warta świeczki?

:pa

proscan
yoo2

Post autor: yoo2 »

To ja się podłączę się z dwoma pytaniami z tego zakresu.
Czy nowsze Maximy 1500 (te czarne) posiadaja juz gruby kabel? Jest różnica w parametrach bądź w wykonaniu pomiedzy czarną nowszą sondą a białą starszą? Mam możliwość wyboru pomiędzy cewką białą i czarną w tych samych pieniądzach. Obie wyglądają na niezniszczone. Proscan mógłbyś wyrazić swoja opinię na powyższe??
Pozdrawiam yoo2 :)
k.nowak

Post autor: k.nowak »

witam
Proscanie jak oceniasz żywotność "grubego kabla" w nowych XLT i DFX???
pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Witam,

O ile wiem kable we wszystkich BM 1500 są "chude".

Obrazek

Nie sądzę by były jakieś różnice konstrukcyjne pomiędzy sondami białymi o czarnymi (nic mi o tym nie wiadomo), chyba że jest to jakaś bardzo stara sonda.

Jeśli masz możliwość wyboru, to bierz sondę nowszą, mniej "wymęczoną"

Żywotność tych nowych kabli oceniam na wiele lat. Obchodząc się z nimi normalnie powinny wystarczyć do końca życia (sondy). Uważać należy na wszelką roślinność kolczastą - jeśli podziurawi się otulina, to sonda przestanie być szczelna (oczywiście w granicach rozsądku - nie róbmy jakiejś nadmiernej paniki).

proscan
ProScan
Właściciel

Jeszcze zdjęcie sondy BM 1500 z założony przeze mnie kablem nowego typu. Wymiana kabla pociąga za sobą konieczność założenia nowego przepustu, ponieważ oryginalny jest przystosowany jedynie do "cienkich" przewodów.

Obrazek

proscan
ODPOWIEDZ