problemowy XL pro

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
topor1

problemowy XL pro

Post autor: topor1 »

Mam problemy z White’s xl pro a mianowicie często wskaźnik mi wariuje skacze w tą i w tamtą i nic z tym nie mogę zrobić. Na ustawieniach Geb Norm i Geb Disc słychać trzaski z czasem traci zasięg , po uruchomieniu go bez sądy wyraźnie słychać że sygnał dźwiękowy progu czułości jest rwany a wskaźnik jak by żył skacze. Podejrzewam że to może być wina zużytego potencjometru Tuner , a kabel przy sądzie mam gruby.
a może czas na zmianę #-o
ProScan
Właściciel

Re: problemowy XL pro

Post autor: ProScan »

Witam,

Zdiagnozowac na odległość raczej sie nie da. Jeśli "czasami traci zasięg", to raczej może to być wina pokrętła Signal Balance, albo jakiegoś uszkodzenia wewnątrz.

Testowanie stabilności bez podłączonej sondu jest bez sensu.

:pa

proscan
topor1

A przyczyna ze wskaźnikiem i przerywanym sygnałem dźwiękowy progu czułości na nastawach Geb Norm i Geb Disc czy to wina sondy?
ProScan
Właściciel

Nie wykluczam. Zwykle przy tych objawach winny jest kabel. Gdyby był chudy, to głosowałbym za kablem, ale skoro gruby to prawdopodobieństwo znacznie mniejsze.

Problem może leżeć wewnątrz sondy, nie wykluczam. Proszę sprawdzić na innej, jeśi jest taka możliwość.

proscan
topor1

Dwa lata temu Pan ją naprawił nr 0610 coś było z samowzbudzeniem i była otwierana może znowu to samo sprawdzić nie mam możliwości bo kumple pracują na innym sprzęcie.
Ile by Panu zajęło czasu sprawdzenie i ewentualna naprawa?
ProScan
Właściciel

Tak - sonda o takim numerze była u mnie w Kwietniu 2006 roku. Właściciel z Ostródy. To Pan?

Sondy te są w zasadzie nienaprawialne. W każdym razie, drugi raz raczej już w niej nie chciał bym grzebać (o czym uprzedzałem właściciela).

proscan
topor1

Tak to ja :D Ok rozumiem poprostu się wyeksploatowała nowa cewka sporo kosztuje 670zł brrrr może ma Pan jakieś na zbyciu ?
ProScan
Właściciel

:)

Rozumiem, że jako tako działało, aż do teraz (?)

Mam używaną sondę na zbyciu:

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=979

ale nie mamy wcale pewności, że to wina sondy.

proscan
topor1

W nastempnym tygodniu bym wysłał do pana ten awaryjny srzęnt :evil: i jak to tylko cewka to bym raczej skłaniał się to zakupu tej cewki :oops:
topor1

Dziś sprawdzałem go w terenie po czyszczeniu i suszeniu 30 min i wskaźnik skacze , a sygnał dźwiękowy rwany , a co dziwnego przestał mi rozróżniać tonowo kolory ma łuski i przedmioty mosiężne dźwięk jak na żelazo. #-o
ProScan
Właściciel

przestał mi rozróżniać tonowo kolory ma łuski i przedmioty mosiężne dźwięk jak na żelazo

Moment, czy my rozmawiamy o PRO XL?

Ten wykrywacz nie ma tonalnego rozróżniania metali.

:?:

proscan
topor1

Hyyy a to gapa zemnie 3lata mam sprzęt a jeszcze mnie zaskakuje :oops: .
Zazwyczaj na metale kolorowe miałem łagodne brzmienie a na żelazo brzmienie przerywane zmniejszyłem skalę geb/disc poniżej „P” to samo ale może to wina zmarzliny . :?:
A ja chciałem się przerzucić na XTL po gubię się w ustawieniach :cry:
topor1

Mam pytanie czy mogę w tym tygodniu wysłać do sprawdzenia :?: i ewentualnej naprawy Whitesa XL Pro w jakim czasie mógł bym spodziewać zwrotu? Zależy mi na czasie bo chcę go sprzedać i kupić F75
Pozdr.
ProScan
Właściciel

Można podesłać, ale nie moge zadeklarowac jakiegoś terminu, bo nie wiem co zobaczę. Jeśli sprawa będzie oczywista, to w tydzien obróci.

proscan
topor1

ok wysyłam :D
ODPOWIEDZ