Pare pytań laika

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
Domenik

Pare pytań laika

Post autor: Domenik »

Przedewszystkim, jako nowy użytkownik, chciałbym się ze wszystkimi przywitać :)
Mam nadzieję, że te forum okaże się dla mnie bardzo pomocne, ale przejdźmy do sedna sprawy.

Zakup (posiadanie) wykrywacza metali chodzi za mną od bardzo dawna.
Jako, że z mojego kieszonkowego udało mi się odłożyć około 650zł chciałbym to przeznaczyć na jakiś dobry wykrywacz.

Czym takowy powinien się charakteryzować ?
Na co zwracać uwagę ?
W jakie firmy warto się "bawić" ?

Interesują mnie militaria więc i w tym celu używał bym wykrywacza.
Co moglibyście polecić od siebie ?

Interesują mnie zarówno nówki jak i używki ;)
Chciałbym dobrze spożytkować te pieniądze.

PS sprzęt typowo dla laika ;) z dużym zacięciem :)
ProScan
Właściciel

Re: Pare pytań laika

Post autor: ProScan »

Witam,

Wykrywacz powinien być przede wszystkim dobre jakości co do działania jak i konstrukcji (czytaj: wykrywać i nie rozlatywać się).

Należy kupić sprzęt firmy uznanej na rynku i takiej, gdzie można liczyć na poradę ze strony innych użytkowników, jak i samego sprzedawcy. Ergo: nie kupować egzotycznych cudaków.

Interesują mnie militaria więc i w tym celu używał bym wykrywacza.

Zwrot "i w tym celu" sugeruje, że tzw. militarka jest na drugim miejscu.

W takim razie mogę zasugerować ACE 250 z drugiej ręki (upewnić się czy z Vikinga, bo z innych źródeł nie naprawiam).

Ogólnie proponuję zrobić sobie wstępną listę wykrywaczy w zasięgu cenowym, z odrzuceniem ewidentnych fauli. Następnie przeszukiwać fora, pytać wśród ludzi którzy swoją drogę wyboru mają już za sobą.

Ja się zajmuję serwisem, a swój pierwszy wykrywacz "wybierałem" circa 20 lat temu, wobec czego ani ja, ani to forum nie jest najlepszym adresem. Należy szukać wśród bratnich dusz, którzy mieli podobne pytania; są ich setki.

Ale zapraszam do zadawania konkretnych pytań - po lekturze tego co zostało już napisane. A jest co czytać.

:pa

proscan
Domenik

Post autor: Domenik »

Dziękuję za odpowiedź.

Powiem tak.
Czytałem już trochę o tym ACE 250 i najprawdopodobniej na niego padnie mój wybór. Podejrzewam, że ojca ubłagam nawet o nówkę ;)

A może jest coś innego, lepszego, w tym przedziale cenowym?

Fisher F2
Bounty Hunter Tracker IV

albo tańszy Garrett ACE 150
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Z tych 3 wziąłbym pod uwagę tylko Trackera. Pozostałe to raczej mało uniwersalne moneciaki. Tracker też namilitarke nie najlepszy, ale na początek dobry. Nie wypatrza obrazu poszukiwań prymitywną identyfikacją.

Oczywiście biorę pod uwagę cały powyższy kontekst potrzeb, umiejętności, finansów etc.

:pa

proscan
ODPOWIEDZ