Cewka FBS 11"

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
Witcher

Cewka FBS 11"

Post autor: Witcher »

Przymierzam się do jej zakupu.Czy ktoś już z tym biega?
Cena jak zwykle zaporowa w "tej firmie".Ale wydaje się że to jedna z ciekawszych cewek minelaba.
Wręcz podejrzanie ją zachwalają na zagranicznych forach...
terenowiec69

Re: Cewka FBS 11"

Post autor: terenowiec69 »

Witcher pisze:Cena jak zwykle zaporowa w

Za wielką woda tylko 199$ :)
Witcher

Nikt nic nie wiedział wiec postanowiłem zaszaleć i kupiłem w wiadomym sklepie.
Jak na razie jeszcze ją testuję, ale zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie.
Pierwsze co zwraca uwagę to waga.Nie wiem ile waży 8" sonda ( z która biegam/biegałem w 80% przypadków)ale zaryzykuje stwierdzeni że z 11-a macha się równie przyjemnie.
Kolejna sprawa jest stabilność sondy.Na ósemce rzadko "biegałem" z czułością na maxa (była po prostu niestabilna), w większości wypadków czułość w quattro ustawiałem między 15-18.Nowa sonda Minelaba (choć chyba nie tak do końca nowa, na spodzie sondy widać kiedy ja wyprodukowano :lol: ) jest zdecydowanie najstabilniejszą jaką kiedykolwiek używałem-porównam ją nawet do 5".Mam wrażenie że zabrakło skali czułości w Quattro i chodzę w trybie auto.
Sondę testowałem w terenie wyłuskanym co do jednego gwoździa Quattrem z cewka 8" i Garrettem GTP ze standardową cewką. Nie znalazłem niestety żadnych więcej monet...Jednak wykopałem sporo kolorowych śmieci co moim zdaniem bardzo dobrze wróży na przyszłość.Niezaprzeczalnie (co w gruncie rzeczy jest logiczne) wzrósł zasięg na "większe" przedmioty typu-polmos, łyżeczka alu itp.
Najbardziej obawiałem się , że 11" sonda będzie za duża do możliwości przeliczeniowych Quattro (jak to moim zdaniem jest ze standardową sondą).Jednak prędkości reakcji na metal jest dużo szybsza-Zanim napiszę cokolwiek więcej na ten temat, chciałbym żeby Proscan wyjaśnił mi czy wykonanie sondy może rzeczywiście wpłynąć na taki parametr jak czas reakcji na metal?Czy jest to bardziej wynikiem zwiększonej stabilności pracy wykrywacza?
To na razie chyba tyle, proszę z rezerwą podchodzić do mojej opinii...Bo w skutek zainwestowanych 674zl mógł wystąpić u mnie "Syndrom Helsiński" :D

pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Jednak prędkości reakcji na metal jest dużo szybsza

O co chodzi z tą reakcją?

:pa

proscan
Witcher

Chodzi mi o czas jaki wykrywacz potrzebuje żeby wydać z siebie dźwięk po tym jak machniemy np. nad monetą.Standardową sondą pomijałem cale masy sygnałów przy szybszym machaniu albo pojawiały się z dużym opóźnieniem.Efekt ten występuje szczególnie na zaśmieconym terenie i jak np. mam za wysoko ustawioną czułość...To jest ta "reakcja" w gruncie rzeczy :P
ProScan
Właściciel

To musi mieć związek z

a) większym wymiarem
b) kształtem pętli składających się na sondę DD.

Ale nie będę próbował wyjaśniać zjawiska, którego nie miałem okazji doświadczyć.

Może sonda go po prostu "wcześniej widzi" i wykrywacz ma więcej czasu na analizę.

proscan
Witcher

ProScan pisze:Ale nie będę próbował wyjaśniać zjawiska, którego nie miałem okazji doświadczyć.

Czy używał Pan jakichkolwiek innych sąd oprócz standardowej w swoim Explorerze?
ProScan
Właściciel

Ósemki. Innych nie.

proscan
Witcher

To ciekawe, ja "odczuwam" ogromna różnice w pracy detektora między 8 a standardową sondą.
Wracając do nowej 11", spędziłem z nią dzisiaj kilka godzin w ternie.
Jest niepodatna na wilgoć (ulewa), za to wzbudza się od uderzeń w kamienie (krótkotrwały sygnał na wysoki kolor).Podtrzymuje moje zdanie na temat jej stabilności.Jest po prostu porównywalna do 5" DeTecha. Wyważenie wykrywacza jest teraz świetne, to moim zdaniem największy plus tej sondy.
Zawiodłem się jednak trochę jej zasięgami na drobne srebrne monety- Na ogromnym terenie "przetrzepanym" 8" sondą udało mi się znaleźć tylko 2- spodziewałem się dużo więcej po testach powietrznych.Jak pisałem wcześniej zasięg na większe przedmioty wzrósł znacząco.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ