Explorer XS, a X-Terra 70
Explorer XS, a X-Terra 70
Mam możliwość nabycia w podobnych pieniądzą Explorera XS i X-Terry 70, jednak która będzie lepsza ?
Moje wymagania:
- duża czułość na małe przedmioty(monety, biżuteria)
- długi czas pracy;
- przyjemna obsługa; nie lubię zbytnio bawić się w ustawienia sprzętu, a jeżeli muszę, niech będzie to jak najłatwiejsze;
- czasem potrzebuję poszeprać w lesie(militaria);
- nie może być zbyt ciężka;
Kurcze, nie wiem co jeszcze napisać.
Jak coś mi się przypomni to napewno dodam.
Ogólnie, to chodzi mi o to, który z tych wykrywaczy lepiej wypada w testach oraz który będzie lepszy dla amatora.
Moje wymagania:
- duża czułość na małe przedmioty(monety, biżuteria)
- długi czas pracy;
- przyjemna obsługa; nie lubię zbytnio bawić się w ustawienia sprzętu, a jeżeli muszę, niech będzie to jak najłatwiejsze;
- czasem potrzebuję poszeprać w lesie(militaria);
- nie może być zbyt ciężka;
Kurcze, nie wiem co jeszcze napisać.
Jak coś mi się przypomni to napewno dodam.
Ogólnie, to chodzi mi o to, który z tych wykrywaczy lepiej wypada w testach oraz który będzie lepszy dla amatora.
Re: Explorer XS, a X-Terra 70
Domenik pisze:- duża czułość na małe przedmioty(monety, biżuteria)
Trudno mi ocenić, być może podobnie.
Domenik pisze:- długi czas pracy
X70 zdecydowanie wygrywa
Domenik pisze:- przyjemna obsługa; nie lubię zbytnio bawić się w ustawienia sprzętu, a jeżeli muszę, niech będzie to jak najłatwiejsze;
X70 zdecydowanie wygrywa
Domenik pisze:- czasem potrzebuję poszeprać w lesie(militaria);
W sumie ani X70 ani XS, ale z tych dwóch stawiał bym chyba na X70, choć bez przekonania.
Domenik pisze:- nie może być zbyt ciężka
X70 zdecydowanie wygrywa
Domenik pisze:Ogólnie, to chodzi mi o to, który z tych wykrywaczy lepiej wypada w testach
Testy zwykle nie mają wiele wspólnego z warunkami bojowymi
Domenik pisze:oraz który będzie lepszy dla amatora
W takim wypadku według mnie X70
Czyli zdecydowanie X70.
To może teraz inaczej.
W jakiej sytucaji Explorer okaże się lepszy, niż X-70 ?
Czy wogóle są takie sytuacje ?
Ile mozna zapłacić za używanego XS'a ?
To może teraz inaczej.
W jakiej sytucaji Explorer okaże się lepszy, niż X-70 ?
Czy wogóle są takie sytuacje ?
Ile mozna zapłacić za używanego XS'a ?
Domenik pisze:Czyli zdecydowanie X70.
Według kryteriów z poprzedniego posta, tak.
Domenik pisze:W jakiej sytucaji Explorer okaże się lepszy, niż X-70 ?
Wykrywacze wieloczęstotliwościowe (wszystkie explorery, quattro, sovereign) cechują się zdecydowanie większą stabilnością na gruncie trudnym. Na plaży, gdzie sięgają fale, w X70 i w każdym inny podobnym w konstrukcji wykrywaczu trzeba zejść z czułością poniżej połowy a nawet w okolicę 1/3, mój explorer i sovereign nawet nie zauważały, że coś się zmieniło, jak bym cały czas szedł po suchym piasku. Działa to podobnie na innych trudnych gruntach jak torf czy glina, choć zdecydowanie mniej spektakularnie niż na plaży. Jednym słowem częste poszukiwania na trudnym gruncie mogą być wskazaniem do zakupu czegoś z rodziny wielu częstotliwości.
Druga zaleta, to fakt, że X70 trzeba stroić do gruntu i zawsze istnieje ryzyko, że źle się ją dostroi (czy to ręcznie czy automatycznie) i straci na zasięgu i pogorszy się dyskryminacja. W wieloczęstotliwościowcach strojenie do gruntu jest, jak to mówi Proscan, wbudowane w zasadę działania.
Trzecia przewaga dotyczy większej możliwości regulacji, ale to wiąrze się z kolei z bardziej skomplikowaną obsługą, czego, jak pisałeś wyżej, nie chcesz, więc może być to uznane za wadę w tym wypadku.
Domenik pisze:Ile mozna zapłacić za używanego XS'a ?
Nie mam pojęcia, za xs w dobrym stanie jakieś 1600-1800zł może, ale ja bym wolał jednak albo II albo SE, a tu cena wyższa.
Na koniec dodam, że to w dużej mierze kwestia preferencji, ja nie mam kłopotów ze strojeniem do grunty X70 a na plaży szukam rzadko, ale doceniam potencjał wieloczęstotliwościowców.
Wybrałem X-Terre 70.
Dwie cewki(7,5 kHz oraz 18,75 kHz) z osłonami plus osłona elektroniki.
Mam nadzieję, że jest to dobra decyzja, tym bardziej, że wcześniej śmigałem tylko z ACE 250.
Dwie cewki(7,5 kHz oraz 18,75 kHz) z osłonami plus osłona elektroniki.
Mam nadzieję, że jest to dobra decyzja, tym bardziej, że wcześniej śmigałem tylko z ACE 250.
Czy istnieje techniczna możliwość zresetowania X-Terry do ustawień fabrycznych ? Może za słabo czytam instrukcję, ale tam żadnego takiego punktu nie widzę.
Co to jest Threshold ? Kiedy i jak używać ?
Co to jest Noise Cancel ? Do czego służy ?
Czy macie może jakieś, że się wyraże, uniwersalne ustawienie dla X-Terry ?
Jeżeli pytania się powtarzają, to proszę wskazać mi odpowiednie tematy.
Czy istnieje techniczna możliwość zresetowania X-Terry do ustawień fabrycznych ? Może za słabo czytam instrukcję, ale tam żadnego takiego punktu nie widzę.
Najłatwiej znaleźć w spisie treści.
Strona 49 w instrukcji - tam jest opis.
Było. W instrukcji także jest.
Było. W instrukcji także jest.
Ja nie mam.
To jest prośba niegodna poszukiwacza!! Umówmy się, że jej nie było!
Proponuję link:
http://www.proscan.gliwice.pl/forum/search.php
proscan
Domenik pisze:Czy macie może jakieś, że się wyraże, uniwersalne ustawienie dla X-Terry?
Zawsze podkreślam, że wszelkie regulacje są po to, żeby je, jak sama nazwa wskazuje, regulować. Gdyby regulacje nie były potrzebne, wszystko było by ustawione na sztywno. Tym nie mniej mogę coś zaproponować:
- Znaleźć w trybie bez dyskryminacji miejsce bez metalu i dostroić się do gruntu
- Czułość na standardowym polu 20- 24, po dłuższym doświadczeniu 26-28
- Noise cancel wykonać jak w instrukcji
- Ilość tonów na 3, ja do dziś wolę 3 tony niż 4 czy wiele. Łatwiej się osłuchać
- Dyskryminacja, o ile nie ma masy śmieci, to samo żelastwo (tylko minusowe liczby)
I to w sumie tyle, reszta przyjdzie z czasem. Koniecznie słuchawki i uważna lektura instrukcji, jeśli nawet nie wiesz, że podstawowe, najważniejsze terminy się w niej w ogóle znajdują, a co dopiero mówić o ich zastosowaniu, to znaczy, że tu musisz się jeszcze mocno przyłożyć.
Witam ponownie,
Uznajmy, że tamtych pytań nie było
W instrukcji naprawdę wszystko jest opisane
Oprócz tych uniwersalnych ustawień - bo takich nie ma
Jaką cewke polecacie na początek ?
Mam DD 7,5 kHz(jakaś duża się wydaje) oraz koncentryczną 18,75 kHz.
Która będzie stabilniejsza i lepsza na pole schodzone wcześniej Garrett'em i paroma innymi wynalazkami.
Swoją drogą, po zapoznaniu się z niektórymi(nie zdążyłem przeczytać wszystkiego) punktami instrukcji obsługa tego wykrywacza staje się o wiele łatwiejsza. Nie taki wilk straszny ... jak mógł się wydawać na początku
BTW. Viking po wprowadzeniu E-Trac'a podniósł cenę X-Terry 70 o 200zł

Uznajmy, że tamtych pytań nie było
W instrukcji naprawdę wszystko jest opisane
Oprócz tych uniwersalnych ustawień - bo takich nie ma
Jaką cewke polecacie na początek ?
Mam DD 7,5 kHz(jakaś duża się wydaje) oraz koncentryczną 18,75 kHz.
Która będzie stabilniejsza i lepsza na pole schodzone wcześniej Garrett'em i paroma innymi wynalazkami.
Swoją drogą, po zapoznaniu się z niektórymi(nie zdążyłem przeczytać wszystkiego) punktami instrukcji obsługa tego wykrywacza staje się o wiele łatwiejsza. Nie taki wilk straszny ... jak mógł się wydawać na początku
BTW. Viking po wprowadzeniu E-Trac'a podniósł cenę X-Terry 70 o 200zł
Domenik pisze:Swoją drogą, po zapoznaniu się z niektórymi(nie zdążyłem przeczytać wszystkiego) punktami instrukcji obsługa tego wykrywacza staje się o wiele łatwiejsza. Nie taki wilk straszny ... jak mógł się wydawać na początku
Typowe podejście: Gdy już wszystko zawiedzie - należy przeczytać instrukcję.
Też mam X-terke 70 i zanim ją po raz pierwszy włączyłem najpierw przeczytałem CAŁĄ instrukcję. Następnie pobawiłem się "na sucho" w pokoju ustawieniami a dopiero potem poszedłem w teren. Gdy pojawiły się wątpliwości przeszukiwałem fora i jak na razie wszystkie odpowiedzi znalazłem.
Może ja jakiś dziwny jestem, ale mam w zwyczaju zawsze czytać instrukcje do urządzeń których obsługi mam zamiar się nauczyć. Tobie radzę to samo...
Kolega Domenik po prostu wykazuje objawy nadmiernego rozentuzjazmowania z powodu otrzymania nowego sprzętu, a potrzebny jest zdrowy rozsądek i opanowanie.
Wiele pytań jest przedwczesnych, np. "która cewka będzie stabilniejsza". A cóż przeszkadza wziąść obie i samemu przekonać się?
Gdybym miał jechać na bezludną wyspę i mógł zabrać tylko jedną sondę, to może bym miał taki dylemat.
A na przeczesane pole Garrettem teoretycznie dodatkowe szanse daje cewka H. Ale praktyka może być zupełnie inna. Mogę dać głowę, że z tym samym Garrettem da się jeszcze dużo znaleźć na "przeczesanym" polu.
proscan
Wiele pytań jest przedwczesnych, np. "która cewka będzie stabilniejsza". A cóż przeszkadza wziąść obie i samemu przekonać się?
Gdybym miał jechać na bezludną wyspę i mógł zabrać tylko jedną sondę, to może bym miał taki dylemat.
A na przeczesane pole Garrettem teoretycznie dodatkowe szanse daje cewka H. Ale praktyka może być zupełnie inna. Mogę dać głowę, że z tym samym Garrettem da się jeszcze dużo znaleźć na "przeczesanym" polu.
proscan
...nie mówiąc już o tych:ProScan pisze:Wiele pytań jest przedwczesnych, np. "która cewka będzie stabilniejsza".
Co to jest Threshold ? Kiedy i jak używać?
Co to jest Noise Cancel ? Do czego służy?
Ale jak się okazało była na nie odpowiedź w instrukcji
No cóż, trzeba poczekać aż kol. Domenika opuści "nadmierne rozentuzjazmowanie z powodu otrzymania nowego sprzętu" i przebrnie przez całą instrukcje
-
sebmar_2005
co lepszę na drobnicę
mam x-terkę ale mogę zamienic na explorera xs ,co bedzie lepszę na drobnicę ,ogarniam zazwyczaj tylko pokarczmiane poletka lub łączki ,żadko coś grubszego
pozdrawiam
pozdrawiam
A kolega Tereskę ma z jaką sondą? Bez odpowiedzi na to pytanie trudno będzie dalej dywagować.
Osobiście nie szukałbym dziury w całym. Z miarką nie mierzyłem, ale nie sądzę, aby XS był w typowych sytuacjach gorszy czy lepszy od X70.
XS jest wykrywaczem na pewno bardziej nowoczesnym w sensie zastosowanych algorytmów kompensacji wpływu gruntu oraz identyfikacji. A X70 z kolei nowocześniejszym i lepszym jeśli chodzi o lekkość konstrukcji, zasilanie i tego typu sprawy użytkowe.
Gdybym miał wybierać na drobiazg, to wybrałbym XS, ale mając X70 nie jestem przekonany czy chciałbym się zamieniać.
I jeszcze raz pytam, jaka cewka w Teresce??
proscan
Osobiście nie szukałbym dziury w całym. Z miarką nie mierzyłem, ale nie sądzę, aby XS był w typowych sytuacjach gorszy czy lepszy od X70.
XS jest wykrywaczem na pewno bardziej nowoczesnym w sensie zastosowanych algorytmów kompensacji wpływu gruntu oraz identyfikacji. A X70 z kolei nowocześniejszym i lepszym jeśli chodzi o lekkość konstrukcji, zasilanie i tego typu sprawy użytkowe.
Gdybym miał wybierać na drobiazg, to wybrałbym XS, ale mając X70 nie jestem przekonany czy chciałbym się zamieniać.
I jeszcze raz pytam, jaka cewka w Teresce??
proscan
Dodam trzy grosze.
Zapomnieliscie uprzedic o roznicy w wskaznikach/wyswietlaczach obu wykrywaczy.Moim zdaniem wygrywa XS,grubo wiecej otrzymuje sie informacji na temat wykrytego przedmiotu.Nie wiem jak z takimi funkcjami jak ustawianie dydryminacji w X70 ale w XS mamy pelna dowolnosc.
Zapomnieliscie uprzedic o roznicy w wskaznikach/wyswietlaczach obu wykrywaczy.Moim zdaniem wygrywa XS,grubo wiecej otrzymuje sie informacji na temat wykrytego przedmiotu.Nie wiem jak z takimi funkcjami jak ustawianie dydryminacji w X70 ale w XS mamy pelna dowolnosc.