Wkrótce będzie problem z sondą do X-Terra 50...:(
Wkrótce będzie problem z sondą do X-Terra 50...:(
Witaj drogi Proscanie.
Otóz wkrótce chyba będe miał problem z moją cewką do X-tery 50...To standartowa cewka 9" 7,5kHz.Otóz dzis zauwazyłem ze w miejscu gdzie kabel styka sie z tą grubszą "przejściówką" na samym dole sondy ze widac kilka cienkich kabeleczków poniewaz naderwało sie troche osłonki.Te kabelki idą juz w przewodzie...Moze zachaczyłem o coś ostrego?Nie wiem..Sonda działa jak na razie o.k ale w takim stanie to chyba długo nie pochodzi.Narazie owinąłem to miejsce taśmą izolacyjną.Czy da sie to jakos naprawić i czy podjął by sie Pan tego?Jesli tak to ile to by kosztowało?Kiedys naprawiał Pan moj inny wykrywacz BH Qick Draw i chodzi extra do tej pory.
Bardzo prosze o odpowiedz i serdecznie pozdrawiam
Michał
Otóz wkrótce chyba będe miał problem z moją cewką do X-tery 50...To standartowa cewka 9" 7,5kHz.Otóz dzis zauwazyłem ze w miejscu gdzie kabel styka sie z tą grubszą "przejściówką" na samym dole sondy ze widac kilka cienkich kabeleczków poniewaz naderwało sie troche osłonki.Te kabelki idą juz w przewodzie...Moze zachaczyłem o coś ostrego?Nie wiem..Sonda działa jak na razie o.k ale w takim stanie to chyba długo nie pochodzi.Narazie owinąłem to miejsce taśmą izolacyjną.Czy da sie to jakos naprawić i czy podjął by sie Pan tego?Jesli tak to ile to by kosztowało?Kiedys naprawiał Pan moj inny wykrywacz BH Qick Draw i chodzi extra do tej pory.
Bardzo prosze o odpowiedz i serdecznie pozdrawiam
Michał
Re: Wkrótce będzie problem z sondą do X-Terra 50...:(
Witam,
Proszę próbować reklamować u sprzedawcy. Tego typu naprawy jeszce nie robiłem. Był zgłoszony kiedyś taki podobny przypadek, ale Minelab uznał gwarancję. Były jednak sytuacje, gdzie w identycznych okolicznościach nie kwapiono się uznać gwarancji. Proszę próbować.
Ale to już poza mną.

proscan
Proszę próbować reklamować u sprzedawcy. Tego typu naprawy jeszce nie robiłem. Był zgłoszony kiedyś taki podobny przypadek, ale Minelab uznał gwarancję. Były jednak sytuacje, gdzie w identycznych okolicznościach nie kwapiono się uznać gwarancji. Proszę próbować.
Ale to już poza mną.
proscan
U mnie obecnie wystąpił identyczny problem jak u autora tego wątku.
W sondzie koncentrycznej 7,5kHz uszkodziła się izolacja kabla tuż nad tą elastyczną odgiętką i widać żyły (to chyba częsty problem w tych sondach).
Jeśli z tym teraz nic nie zrobię to pewnie niebawem urwie się to na dobre.
Okręcanie taśmą izolacyjną mnie nie satysfakcjonuje.
Mam pomysł na naprawę ale potrzebuję ewentualnej podpowiedzi.
Mam zamiar zastosować nową odgiętkę. Coś takiego jak ta:
http://www.tme.eu/html/PL/dlawnice-izol ... pelny.html
Aby to zamontować trzeba by uciąć kabel kawałek nad sondą tak aby lutowanie wypadło w miejscu elastycznej "sprężynki w nowej odgiętce.
Starą odgietkę planuję wyciąć za pomocą frezu na wiertarce stołowej razem z "dekielkiem" do którego jest wkręcona tak aby kikut kabla wystawał. Lutuję wystające żyły do żył w odciętym kablu, izoluję termokurczem i zakładam na to odgiętkę z nowym dekielkiem. (np. z czarnego ABS). Dekielek przyklejam do sondy.
Pytanie:
Czy bezpośrednio w okolicy wejścia kabla do sondy można natknąć się na jakąś elektronikę, uzwojenie?
A może lepiej do kabla w sondzie dostać się "od tyłu" przez wydłubanie żywicy i po zlutowaniu zalaniu ciekłym ABS'em?
W sondzie koncentrycznej 7,5kHz uszkodziła się izolacja kabla tuż nad tą elastyczną odgiętką i widać żyły (to chyba częsty problem w tych sondach).
Jeśli z tym teraz nic nie zrobię to pewnie niebawem urwie się to na dobre.
Okręcanie taśmą izolacyjną mnie nie satysfakcjonuje.
Mam pomysł na naprawę ale potrzebuję ewentualnej podpowiedzi.
Mam zamiar zastosować nową odgiętkę. Coś takiego jak ta:
http://www.tme.eu/html/PL/dlawnice-izol ... pelny.html
Aby to zamontować trzeba by uciąć kabel kawałek nad sondą tak aby lutowanie wypadło w miejscu elastycznej "sprężynki w nowej odgiętce.
Starą odgietkę planuję wyciąć za pomocą frezu na wiertarce stołowej razem z "dekielkiem" do którego jest wkręcona tak aby kikut kabla wystawał. Lutuję wystające żyły do żył w odciętym kablu, izoluję termokurczem i zakładam na to odgiętkę z nowym dekielkiem. (np. z czarnego ABS). Dekielek przyklejam do sondy.
Pytanie:
Czy bezpośrednio w okolicy wejścia kabla do sondy można natknąć się na jakąś elektronikę, uzwojenie?
A może lepiej do kabla w sondzie dostać się "od tyłu" przez wydłubanie żywicy i po zlutowaniu zalaniu ciekłym ABS'em?
Raczej nie na uzwojenie, ale jakieś przewody tam mogą się pałętać. Takiej sondy nie naprawiałem, więc nie wiem. Poza tym to może zależeć od egzemplarza.Czy bezpośrednio w okolicy wejścia kabla do sondy można natknąć się na jakąś elektronikę, uzwojenie?
Tego typu naprawy właśnie tak robię, tylko że zalewam żywicą (zasada: żywica do żywicy, a tworzywo sztuczne do tworzywa).A może lepiej do kabla w sondzie dostać się "od tyłu" przez wydłubanie żywicy i po zlutowaniu zalaniu ciekłym ABS'em?
proscan
hmmm, zatem nie pozostaje nic innego jak samemu spróbowaćProScan pisze:Raczej nie na uzwojenie, ale jakieś przewody tam mogą się pałętać. Takiej sondy nie naprawiałem, więc nie wiem. Poza tym to może zależeć od egzemplarza.
co racja to racja,ProScan pisze:Tego typu naprawy właśnie tak robię, tylko że zalewam żywicą (zasada: żywica do żywicy, a tworzywo sztuczne do tworzywa)
pytanie tylko czy zabierać się za to "od przodu" czy "od tyłu"...
Tego rodzaje porady to na innym forumpytanie tylko czy zabierać się za to "od przodu" czy "od tyłu"... Think
proscan
-
Bynak
Kto jak kto ale ojciec dwojga dzieci ma z tym problem...KrisssK pisze: pytanie tylko czy zabierać się za to "od przodu" czy "od tyłu"...
Pozdrawiam !
Sorry że nie na temat ale jakoś tak mi się na usta cisnęło
To już trzecia opcja.na usta cisnęło
proscan
Zbereźniki...
Nie chodzi o to jak (bo to faktycznie wiem) ale którą opcje wybrać bo zawsze będzie szkoda tych niewybranych bo tez fajne
Nie chodzi o to jak (bo to faktycznie wiem) ale którą opcje wybrać bo zawsze będzie szkoda tych niewybranych bo tez fajne
-
Zapytanie_email
Witam. Mam do naprawy cewkę od minelaba X-Terra 50. Łączenie kabla z cewką zostało uszkodzone. Warstwa ochronna gumy uległa rozerwaniu. Teraz cewka reaguje na wiatr, ruch itp. Wstępnie ile kosztowała by naprawa o ile takowa jest możliwa i ile trwała by naprawa. Pozdrawiam
Kolega ma chyba podobny problem z tym powyższym (aczkolwiek z tego co zrozumiałem uszkodzona jest opona kabla, a nie gumowa odgiętka przy sondzie).
Wiele nie poradzę, bo nawet nie wiem gdzie to uszkodzenie powstało.
Ta nadmierna wrażliwość na wszystko świadczy raczej, że przez pęknięcie do środka dostała się woda.
W temacie napraw Minalaba przeze mnie, to szczegóły podaję tutaj:
http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=1881

proscan
Wiele nie poradzę, bo nawet nie wiem gdzie to uszkodzenie powstało.
Ta nadmierna wrażliwość na wszystko świadczy raczej, że przez pęknięcie do środka dostała się woda.
W temacie napraw Minalaba przeze mnie, to szczegóły podaję tutaj:
http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=1881
proscan