Witam.
Mam pytanko. Jak się ma tryb statyczny w dfx-ie do wykrywaczy statycznych typu HS-3. Chodzę z Explorerem i jakoś tak troszkę brakuje mi możliwości pobiegania po okopach za "grubym zwierzem". Zastanawiam się dość poważnie nad zmianą na właśnie wspomnianego Whitesa bądz nad dopieniem jakiegoś statyka o dość pokaźnym zasięgu. Jestem świadom, że kupując np. Smętka nie znajdę raczej monetek, za to zasięg będę miał przyzwoity, z kolei mając jeden uniwersalny sprzęt (Dfx) mogę jednocześnie szukać zarówno monet jak i większych przedmiotów głęboko zakopanych, tylko właśnie,jak głęboko zakopanych? Czy zasięg Dfx-a z porównywalną cewką (wielkościowo) będzie odbiegał bardzo od zasięgów Hs-3, a może nie będzie różnicy?I jeszcze jedno. Czy ten zasięg spada w trybie Mix Mode?
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Maniutek
Tryb statyczny w DFX-ie
Re: Tryb statyczny w DFX-ie
Witam,
Nie sprawdzałem zasięgów maksymalnych w trybie statycznym (rozumiem, że przy SAT SPEED zero) tym bardziej nei porównywałem ze Smętkiem. Natomiast słyszałem od wytrawnego poszukiwacza, że lepszy niż w XLT (proszę to potraktować jako informację zasłyszaną, niepewną).
Zasięg w trybie MIX MODE nie spada. Pojawia się dodatkowy sygnał z kanału dyskryminacji.

proscan
Nie sprawdzałem zasięgów maksymalnych w trybie statycznym (rozumiem, że przy SAT SPEED zero) tym bardziej nei porównywałem ze Smętkiem. Natomiast słyszałem od wytrawnego poszukiwacza, że lepszy niż w XLT (proszę to potraktować jako informację zasłyszaną, niepewną).
Zasięg w trybie MIX MODE nie spada. Pojawia się dodatkowy sygnał z kanału dyskryminacji.
proscan
Nie chodzi mi o dane mierzone w centymetrach. Prosiłbym tylko i wyłącznie o to czy te zasięgi są wystarczające aby kopać "militarkę" i nie czuć respektu przed sprzętami pokroju właśnie Smętków, Salamandr i t p. Tak zaawansowany technicznie sprzęt chyba nie powinien odstawać od tych surowych konstrukcji, jak Pan myśli? Trochę mnie nie zadowala kupno drugiego wykrywacza. W końcu z dwoma na raz chodzić nie za bardzo się da a ja preferuję raczej dość uniwersalne poszukiwania. Często z lasu wychodzę na pola i odwrotnie. Przydałby się więc sprzęt uniwersalny a takie możliwości daje chyba Dfx? Szukam potwierdzenia poprawności wyboru u kogoś kto wie o tym wszystko, więc u Pana. Mogę na to liczyć?
Pozdrawiam
Maniutek
Pozdrawiam
Maniutek
Witam,
Nie - ja nie wiem wszystkiego, a zwłaszcza w odniesieniu do sprzętów polskich.
Co do HS-3 to użytkowników jest sporo - wystarczy wypytać jakie uzyskują zasięgi. Smętki trzymają określony poziom i można liczyć, że kupiony egzemplarz nie będzie gorszy.
Co do Salamandry to mutacji tego wykrywacza jest sporo - chyba nie ma dwóch takich samych. Nawet jeśli okaże się, że zasięg będzie większy w powietrzu, to co z tego??? Jeśli wykrywacz rozpadnie się po kilku wyjściach w teren, będzie niestabilny, wrażliwy na grunt czy trawę to powietrzne zasięgi można będzie o kant ... rozbić.
Ogólnie proszę mnie nie pytać o porównania z wykrywaczami o niewiadomym pochodzeniu i nietrzymającym ustalonego poziomu.
Gdybym miał kupować tylko na okopy, to pewnie wziąłbym używanego smętka za 500zł by się przekonać czy się nadaje - w razie czego można sprzedać bez większego problemu. DFX-a na okopy specjalnie bym nie kupował - szkoda jego potencjału.

proscan
Nie - ja nie wiem wszystkiego, a zwłaszcza w odniesieniu do sprzętów polskich.
Co do HS-3 to użytkowników jest sporo - wystarczy wypytać jakie uzyskują zasięgi. Smętki trzymają określony poziom i można liczyć, że kupiony egzemplarz nie będzie gorszy.
Co do Salamandry to mutacji tego wykrywacza jest sporo - chyba nie ma dwóch takich samych. Nawet jeśli okaże się, że zasięg będzie większy w powietrzu, to co z tego??? Jeśli wykrywacz rozpadnie się po kilku wyjściach w teren, będzie niestabilny, wrażliwy na grunt czy trawę to powietrzne zasięgi można będzie o kant ... rozbić.
Ogólnie proszę mnie nie pytać o porównania z wykrywaczami o niewiadomym pochodzeniu i nietrzymającym ustalonego poziomu.
Gdybym miał kupować tylko na okopy, to pewnie wziąłbym używanego smętka za 500zł by się przekonać czy się nadaje - w razie czego można sprzedać bez większego problemu. DFX-a na okopy specjalnie bym nie kupował - szkoda jego potencjału.
proscan
Nie nie! Źle mnie Pan zrozumiał... Jestem fanatykiem małego kolorku. Tylko, że idąc starym traktem leśnym bądź penetrując przyleśne poletka aż prosi się by zajrzeć w pobliskie okopy... Z explorerem tam nie poszaleję ale już z wykrywaczem posiadającym tryb statyczny, bądź jeszcze lepiej Mix Mode mogę sobie pozwolić... Tak sobie marzę, że wystarczyłoby przełączyć programik na jakiś "leśny" i dalej w las... Tak więc jeszcze raz podkreślam, priorytet to monetki i inne drobne fanty, militarka tylko sporadycznie ale jednak. A pytanie o efektywność statyka w Dfx-ie zadałem po prostu dlatego bo jakoś nie wierzę w uniwersalność czegokolwiek, wykrywaczy także... jak jest coś do wszystkiego to jest do niczego... Czy stojący na tak wysokim poziomie wykrywacz nie zaskoczy niemiło małymi zasięgami w trybach "militarnych"? Mało jakoś tak ogólnie o szukaniu nim militarki. Albo znaleźć nie potrafię... Wiem, że pokazuje swój potencjał w poszukiwaniu kolorku , no ale po coś ma ten statyk...
Pozdrawiam
Maniutek
Pozdrawiam
Maniutek
W takim układzie, gdy priortetem sa monetki, od razu można przestać przejmować się tym co potrafią polskie statyki, bo znalezienie nimi monetki nie jest łatwe.
Pozostaje jedynie kwestia który z uniwersalnych (ale dobrych na monety), mający tryb statyczny byłby najlepszy do lasu (na ścieżki i okopy).
Jestem przekonany że DFX nie zaskoczy niemile dobrego operatora. Z relacji użytkowników, których znam wiele dobrego słyszę o zasięgach statycznych Fishera F75. Może więc w tym kierunku, aczkolwiek nie mam przekonania do wytrzymałości tej konstrukcji.
Prosze popytać posiadaczy XLT, DFX, F75, GTI2500, CXIII (uniwersalne z "prawdziwym" trybem statycznym) jakie mają osiągi i coś sobie wybrać.

proscan
Pozostaje jedynie kwestia który z uniwersalnych (ale dobrych na monety), mający tryb statyczny byłby najlepszy do lasu (na ścieżki i okopy).
Jestem przekonany że DFX nie zaskoczy niemile dobrego operatora. Z relacji użytkowników, których znam wiele dobrego słyszę o zasięgach statycznych Fishera F75. Może więc w tym kierunku, aczkolwiek nie mam przekonania do wytrzymałości tej konstrukcji.
Prosze popytać posiadaczy XLT, DFX, F75, GTI2500, CXIII (uniwersalne z "prawdziwym" trybem statycznym) jakie mają osiągi i coś sobie wybrać.
proscan
Dziękuję bardzo
Pozdrawiam
Maniutek
Pozdrawiam
Maniutek