Cewka 10,5"" do ID Excela

Tutaj można zadać pytania o możliwości czy cechy konkretnego sprzętu, ewentualnie podawać uzyskiwane zasięgi. Można także rozważać jakiego rodzaju sprzęt będzie najwłaściwszy do danego celu.
ODPOWIEDZ
tryton

Cewka 10,5"" do ID Excela

Post autor: tryton »

Witam Proscan
Moje pytanie dotyczy możliwości zastosowania dodatkowej cewki 10,5"" w Excelu. Z tego co wiem to producent takie cewki przewiduje do C$ oraz EDGA.
ProScan
Właściciel

Re: Cewka 10,5"" do ID Excela

Post autor: ProScan »

Nie analizowałem oferty Fishera, ale Excel, Coinstrike i Edge (chyba) mają ten sam "rdzeń" i sondy powinny być wymienne.

:pa

proscan
tryton

Witam Proscan
Na stronach dilerów do Excela jako dodatkowe akcesoria jest podawana cewka tylko 8" . Do CS i Edge jest w opcji 10,5". Nasuwa mi się pytanie w związku z tym że Excel pracuje na 6.5kHz Edge na 6.25kHz a [CS to w ogóle tajemnica] cze istnieje wymienność cewek pomiędzy tymi wykrywaczami lub czy muszą być dedykowane do danego sprzętu.
ProScan
Właściciel

Witam,

Coinstrike ma 6,25kHz. Ponieważ pojawiał się w czasie gdy Minelab promował technologię FBS, Whites miał swojego DFX-a, Garrett udawał że wprowadza technologie wieloczęstotliwościową (impulsowy Infinium), więc jak sądzę Fisherowi było głupio że promuje "klasyka" jednoczęstotliwościowego. Widocznie w dziale marketingu tak wymyślili :D

Co do 6,5 kHz Excela to musiałbym się upewnić, czy to nie aby błąd w druku, bo procesory (PIC 18C442) i zegar sterujący ten sam (5 MHz) co w CS (program może inny, ale nie widzę sensu robienia innej sondy, tylko dla jednego wykrywacza).

proscan
tryton

Witam Proscan
W oczekiwaniu na odpowiedź od Ciebie zadzwoniłem do Vikinga i otrzymałem odpowiedź że do Excela jest tylko cewka 8".
Mam w związku z tym zapytanie czy mimo "małej różnicy"? częstotliwości pomiędzy Excelem a CS lub Edge cewki 10,5" mogą być zamienne nawet gdyby wiązało to się z przykłamaniami odnośnie liczby ID lub odczytu głębokości ale wpłyneło by znacząco na zasięg.Czy może producent wychodzi z tego założenia że jeśli chcesz mieć większy zasięg i wymienne cewki to po prostu kup droższy wykrywacz.
ProScan
Właściciel

Witam,

Tak drobna rożnica czestotliwości nie powinna znacząco wpływać na pracę wykrywacza.

Mimo wszystko uważam, że te sondy sa wymienne, a różnica w częstotliwościach to pomyłka.

Mogę ja się mylić.

proscan
tryton

Mam w tym wypadku dylemat bo wydatek na nową sonde to kilkaset złotych.Czy masz może taką cewkę aby to sprawdzić.Pokryję ewentualne koszty jakie byłyby z tym związane.
ProScan
Właściciel

Nie, nie zajmuję się sprowadzaniem akcesoriów. Czasami w wyjątkowych wypadkach, gdy np. naprawiam wykrywacz, a padnięta jest sonda. Ale nigdy z Fischera.

proscan
tryton

Witam
Wiem że nie zajmujesz się sprzedażą, nie zrozumieliśmy się.Miałem na myśli sprawdzenie przez Ciebie tej cewki z moim moim wykrywaczem, oczywiście gdybyś akurat tą cewkę przypadkiem miał lub mógł ją wypożyczyć do sprawdzenia np. od znajomego który posiada CS.
Jezeli nie da rady trudno będę próbował dalej na własną rękę.
ProScan
Właściciel

Aha. Nie doczytałem.

Myslę że mogło by to być możliwe. Proszę na email.

proscan
Grzechutor
Sprzedawca

Post autor: Grzechutor »

Witam,

Do Fishera ID EXCEL nie pasuje cewka 10,5" od Fishera COIN STRIKE.

ID EXCEL może pracować tylko z cewką 8"., tak jak przewidział to producent.

Pozdrawiam,

Grzechutor
ODPOWIEDZ