Witam.
1. Mam pytanie dotyczące cewki DD 7,5 khz 10,5" do x-terry 70. Od pewnego czasu gdy wykrywacz jest nastawiony na czułość powyżej 22
wzbudza go generując różne dzwięki. Na innej cewce zachowuje się normalnie czyli raczej wykluczam uszkodzenie w wykrywaczu.
Cewka tak zaczęła się zachowywać po pracy w mokrej trawie(duża rosa) i
suszyłem ją już tydzień ale nic nie pomogło. Obejrzałem czy nie ma
też pęknięć i na moje oko nie stwierdziłem uszkodzeń mechanicznych.
Po kontakcie z Panem z Vikinga skierował mnię do Państwa.
Może znają Państwo problem i doradzą coś?
Cewka jest niestety po gwarancji.
Proszę o poradę ewentualnie wycenę naprawy o ile taka w ogóle jest możliwa i opłacalna.
2. Mam jeszcze jeden problem ale tym razem z white'sem prizmem II
zakupionym niedawno w Vikingu przez mojego kuzyna.
Wykrywacz reagował na ruchy wtyczką od sondy, sądziliśmy że to kable
we wtyczce sie urwały i rzeczywiści były dwa oderwane ale po (myślę
dobry) przylutowaniu problem nie zginął. Teraz pytanie czy nie straciliśmy
gwarancji grzebiąć we wtyczce? Sądzimy że ten element i tak nie podlega
gwarancji. Nie mamy możliwości przetestowania z inna cewką.
Co możemy zrobić?
Pozdrawiam.
Problem z cewkami
Re: Problem z cewkami
W Xterrze o takim problemie nie słyszałem, ale być może jest to wina braku ekranowania. Sondę należy otworzyć i sprawdzić czy ekran jest podłączony do masy. Skuteczność niegwarantowana.Może znają Państwo problem i doradzą coś?
To zależy od gwaranta. Gdybym to ja miał decydować, to gwarancji na sondę bym nie uznał. Wykrywacz - prawdopodobnie tak, ale nie ja decyduję tylko gwranat (sprzedawca, producent).Teraz pytanie czy nie straciliśmy gwarancji grzebiąć we wtyczce?
Sonda jako zasadnicza część wykrywacza podlega gwarancji - ale próba samodzielnej naprawy zwykle ją unieważnia, zależnie od zapisu w karcie gwarancyjnej. Proszę o to pytać u sprzedawcy.Sądzimy że ten element i tak nie podlega gwarancji.
proscan
Re: Problem z cewkami
Witam.
Chciałbym bardzo podziękować za pomoc teoretyczną i za zajęcie się moimi problemami. Pełen profesjonalizm i doskonale wykonana praca
, a co najbardziej mnie pozytywnie zaskoczyło
to niewielki ogólnie koszt tego przeglądu technicznego. Polecam wszystkim niezdecydowanym usługi Proscana, na pewno się nie zawiedziecie 
Chciałbym bardzo podziękować za pomoc teoretyczną i za zajęcie się moimi problemami. Pełen profesjonalizm i doskonale wykonana praca