kabel do explorera

Osobny dział poświęcony konkretnym podzespołom, które wymagają wymiany.
terenowiec69

kabel do explorera

Post autor: terenowiec69 »

Witam,może ktoś wie gdzie za granicą dostać nowy kabel do minelaba ex,mój się już kończy,przydałaby się wymiana. :?:
ProScan
Właściciel

Re: kabel do explorera

Post autor: ProScan »

Myślę że najlepiej zwrócić się do Minelaba w IE i wysłać im zdjęcia, które mi Pan pokazał.

:pa

proscan
Cezarian

Post autor: Cezarian »

Witam !

To jest moim zdaniem nie dopuszczalne aby u proscana nie było można było zlecić naprawy ponieważ on nie ma części lub kupić u niego ,to jakiś absurd a on posłusznie wysyła wszystkich do vik..... :shock: .
Czy firma minelab nie traktuje poważnie swoich klientów gwarancyjnych jak i pogwarancyjnych??
Zróbmy pospolite ruszenie wysyłając e-maile do minelab ( nazwa sprzetu i nr.seryjny) w formie protestu w celu wyłączenia 'dyskryminacji" firmy proscan !!!
Pokażmy ilu nas jest niezadowolonych z takiego obrotu rzeczy.

Pozdrawiam Cezarian
ProScan
Właściciel

Panowie - ja nie jestem dyskryminowany. Po prostu nikt poza dystrybutorami nie ma możliwości kupowania bezpośrednio u Minelaba. Ja taką możliwość miałem, ale już nie mam. Podobnie jak nikt nie może kupić samochodu u producenta, tylko musi u dealera (jakkolwiek nielegalne takie postępowanie się wydaje być, to tak to właśnie jest).

Podobnie jest z Fisherem - miałem, nie mam.

U Garretta czy Bounty Huntera nigdy nie mogłem kupować bezpośrednio.

Jak chcecie gdzieś pisać, to piszcie, ale w swoich konkretnych sprawach. Ja do tej samej rzeki już nie wejdę. Ja mam spokój, a problem ma Minelab i jego klienci.

Minelab pewnie będzie skłonny wysłać to czy owo za darmo. Terenowiec jak wyśle zdjęcia tego swojego popękanego kabla i poprosi o jakąś używkę to na pewno dostanie. A jak zrobi to na Minelabowners, to może coś więcej nawet ugra.

proscan
newmc

Post autor: newmc »

Jesli juz przykladem jest auto to kazdy moze naprawic w serwisie lub dowolnym zakladzie,kupic orginalna czesc i taka sama bez znaczka danej marki.Dziwi mnie i przeraza mnie mysl iz nie mozna gdzies kupic zamiennika kabelka.
Ja z swej strony jesli przyjdzie taka nieszczesliwa chwila chialbym aby grzebal w wykrywaczu Proscan a nie ktos w jakiego interesie nie jest naprawic wykrywacz a sprzedac nowy.
Dziwi mnie tez iz na stronie Viking'a w dziale czesci zamienne w srod srubek i podkladek do cewki nie ma czesci jaka najczesciej ulega uszkodzeniu czyli kabla.Z innej zas strony Viking posiada strone inetrnetowa czy sklep internetowy a na zadnym forum tematycznym nie widzialem wypowiedzi przedstawiciela firmy jaki odpowiadal by na pytania lub rozwiewal watpliwosci zwiazane z serwisowaniem,wszytkiego dowiedzielismy sie od ciebie.Moim zdaniem to podejscie lekcewazace klientow.
Proscan-jestesmy ponoc narodem ludzi zaradnych i "kombinowac"potrafimy,podaj prosze parametry kabelkow do Minelaba.Moze nawet jakas fotke przekroju ,zapewne znajdzie sie ktos kto wie gdzie zamiennik mozna nabyc.Nie uwierze ze wypinasz sie na tych wszyskich jacy mieli inne wykrywacze a teraz Minelaba ,i ze nie pomozesz.Tak z przekory napisze ze jesli mam Seata to moge naprawic w serwisie Forda i nikt zlego slowa nie powie.
newmc

PS.
Nie stronie Viking'a w dziale Akcesoria,nie widze standartowej cewki do starszych modeli Explorera.Czy wycofana z produkcji,czy dziwne dzialania firmy M czy V aby sprzedawac cewki za prawie 1 tys.zl?
ProScan
Właściciel

Dziwi mnie i przeraza mnie mysl iz nie mozna gdzies kupic zamiennika kabelka.

Zamiennik jakiś pewnie da się skombinować, ale nie będzie łatwo.

Pytanie tylko w imię czego? W czyim interesie jest zdobywanie specjalnego kabla, by potem zarobić na tym kilkadziesiąt złotych? Ja te kilkadziesiąt złotych mogę zarobić na czymś innym.

Nie uwierze ze wypinasz sie na tych wszyskich jacy mieli inne wykrywacze a teraz Minelaba ,i ze nie pomozesz.

Ja mając mnóstwo roboty muszę wybierać - w przypadku Minelaba pomagam tam gdzie nie ma innych opcji i swoim klientom, w granicach możliwości. Wyżej d... nie podskoczę. Posiadacze Minelaba powinni adresować swoje żale i oczekiwania do producenta, a nie do mnie. I póki co nic nie wiem, by Minelab się jakoś wypinał. Proszę pisać do nich prośby o kabel czy inne duperelki.

Dziwi mnie tez iz na stronie Viking'a w dziale czesci zamienne w srod srubek i podkladek do cewki nie ma czesci jaka najczesciej ulega uszkodzeniu czyli kabla.

Jeśli producent nie chce tego sprzedać niezależnemu serwisowi, a dealer nie chce (być może nie jest w stanie - bo to nie jest część wymienna - przypominam, że kiedyś sondy były produkowane w Irlandii, a teraz w Tajlandii) to jego sprawa, nie moja. Od tego nie zależy moja egzystencja.

Z innej zas strony Viking posiada strone inetrnetowa czy sklep internetowy a na zadnym forum tematycznym nie widzialem wypowiedzi przedstawiciela firmy jaki odpowiadal by na pytania lub rozwiewal watpliwosci zwiazane z serwisowaniem,wszytkiego dowiedzielismy sie od ciebie.

Z tego co mi wiadomo, to oni zapewniają serwis. Tylko proszę zrozumieć, że sonda jest teoretycznie nienaprawialna. Tylko taki dziwak jak ja naprawiam(em) tego typu sondy.

proscan
terenowiec69

Dzwoniłem do Vikinga bodajże w czwartek i niestety nie występuje u nich cos takiego jak serwis pogwarancyjny i naprawa cewek wogóle.Chodzę drugi tydzień z popierdującym wykrywaczem i nic nie można na to poradzić.Pęknięcia i sieknięcie kabla było zauważalne już od 1,5 roku od nabycia.Nowa 10 kosztuje bagatela 600zł+wysyłka,a 11 calowa 949zł o zgrozo.
Oczywiścei gościu mówi że można dzwonić do Proscana,ale podobno juz On Minalaba nie robi.Nawet jakby był na gwarancji to i tak na cewkę jest udzielana gwarancja 12 miesięczna więc i tak nie wygram.Jeśli można to prosiłbym o tega maila do Minalaba w Irlandii cos naskrobie i dodam zdjęcia.Może na minelabowners trzeba ich troche skarcić to podejście do klienta byłoby inne.Jeśli kabel to część składowa cewki i występuje w przyrodzie jako osobny element to powinna być w sprzedaży na rynku(przynajmniej dla serwisów).Ale że na nową cewkę trzeba w Polsce pracować jeden miesiąc to to nikogo to nie interesuje.
ProScan
Właściciel

nie występuje u nich cos takiego jak serwis pogwarancyjny

Tego nie wiedziałem. To ciekawostka.

gwarancja 12 miesięczna więc i tak nie wygram

W takim przypadku na gwarancję ze strony producenta nie ma co liczyć - ale sprzedawca w Polsce odpowiada za zgodność z umową przez 2 lata.

Jeśli można to prosiłbym o tega maila do Minalaba w Irlandii

Tutaj są ogólne dane:

http://www.minelab.com/emea/corporate/contact-us-2

minelab@minelab.ie

Przez litość nie podaję emaila do Pani General Manager, która podjęła decyzję o strzale we własne kolano. Ale obiecała pełną pomoc - więc proszę na nią liczyć.

proscan
newmc

Wiec sam widzisz Proscan ,ze sytuacja posiadaczy starszych modeli Explorera nie jest prosta.Serwis sie wypina ,i w zasadzie jestes ostatnia deska ratunku.Co do cewki nowego typu,to gdy bylem przy kasie chcialem kupic i dwa razy dzwonilem do sklepu i odpowiedz w obu przypadkach byla ,ze beda za 3 tygodnie,dziwne?
Ja rozumiem iz masz nawal pracy,ze moze za pare zlotych nie chce ci sie bawic w naprawe i jeszcze dawac na to gwarancje wiec prosilem o parametry tych przewodow.Moze w jakiejs wolnej chwili,jesli taka znajdziesz ,sprawisz nam radosc zamieszczajac kilka zdjec w cyklu"Sam wymien kabel skoro go ...."?Osobiscie ,zdobyl bym sie na odwage aby samemu starac sie naprawic jesli nie mam innego wyjscia ale nie wiem jaki kabel i czym skleic potem cewke,i tu jest problem.
"Tylko proszę zrozumieć, że sonda jest teoretycznie nienaprawialna. Tylko taki dziwak jak ja naprawiam(em) tego typu sondy. "-kilka lat temu w naglym przypadku prosilem o pomoc R..../tego od wykrywaczy R../i dokladnie to samo powiedzial,pomijajac ze mial naprawic cewke Minelaba ;)
ProScan
Właściciel

sytuacja posiadaczy starszych modeli Explorera nie jest prosta

Jest taka sama, jak nowszych. Chociaż może nawet lepsza, bo do starych Minelabów jakieś resztki części mi zostały.

i w zasadzie jestes ostatnia deska ratunku.

Wcześniej polecam kontakt z Minelabem w Irlandii.

prosilem o parametry tych przewodow

Nie ma identycznych przewodów na rynku - można kombinować z kablem S-VHS.

Moze w jakiejs wolnej chwili,jesli taka znajdziesz ,sprawisz nam radosc zamieszczajac kilka zdjec w cyklu"Sam wymien kabel skoro go ...."

Ja prowadzę działalność gospodarczą i nie może być moim celem nauka jak naprawiać wykrywacze.

jaki kabel i czym skleic potem cewke,i tu jest problem.

Zaraz, Ty też masz problem z kablem? To ilu już takich się zebrało?
Ja na pewno nie będę takich informacji udzielał.

prosilem o pomoc R..../tego od wykrywaczy R../i dokladnie to samo powiedzial,pomijajac ze mial naprawic cewke Minelaba

Nie, no R. na pewno ma lepsze pomysły na wykorzystanie czasu niż wymieniać kable w cewce konkurencyjnej firmy.

proscan
newmc

Ja nie mam jeszcze problemu,po ostatniej naprawie wszystko dziala jak zloto ale profilaktycznie pisze,obecnie czatuje na jakas okazje aukcyjna aby zapasowa zakupic.Moj dobry kolega ma problem z cewka i chyba w sprawie samodzielnej naprawy dzwonil do ciebie.
Cezarian

Post autor: Cezarian »

Witam !!!

Gospodarzu sam widzisz ,że jest potrzeba aby z proscana zrobić ASO Minelab Polska i nie broń się przed tym bo to my klienci jesteśmy dla Minelaba a nie odwrotnie .
:)
Reasumując proszę otworzyć w firmie dział handlowy a klientów już Pan Piotr już ma w naszej postaci i jak mówi przysłowie i wilk syty i .....
będą kable ,podłokietniki etc a najważniejsze profesjonalny serwis !

Pozdrawiam Cezarian
terenowiec69

Witam,napisałem do nich odpowiedniego maila wraz ze zdjeciami uszkodzonego kabla i opisałem cała sprawę ,czekam teraz na odpowiedz.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
terenowiec69

Dostałem wiadomość takiej treści z Minelaba

Unfortunately it is not possible to place a new cable on a coil, as this
would require opening the coil housing which would in turn destroy the
shielding. We do not supply the cable for this reason. If the problem is
at the plug end it may be possible to cut the cable back about an inch
and then re-terminate the coil plug. I could not see any pictures
attached to the email, so I am not quite sure if the problem is near the
plug end or not.

Best Regards,
Martin

Martin Foran
Service Engineer
Minelab International Limited

Zdjecia przy wysyłaniu mi sie nie załadowały więc posłałem je jeszcze raz do nich.Zeby nie tłumaczyć w stylu kali banana,prosiłbym o sensowne przetłumaczenie.
Sprawa w toku.
ODPOWIEDZ