Rama PI czy TM 808

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
Zapytanie_email

Rama PI czy TM 808

Post autor: Zapytanie_email »

Witam proscana! Chcialbym abys doradzil jaki detektor mam zakupic.Awiec zaczne od tego ze ,najlepiej jak by to byl PI (PULSE INDUKCION) tak bym mial do wyboru chodz dwie sondy i rame na ktorej mi bardzo zalezy.ogolnie tereny na ktorych prowadze poszukiwania sa dosc rozne torfowiska,zwiry itp.tu nalepiej sprawuje sie tm808 ale co za tym idzie to podwojny koszt bo procz niego musze jeszcze zakupic drugi detektor.wiec niech bedzie on taki uniwersalny.myslalem tu o detektorze nowaka ale opinie ma straszne.prosze o wyczerpujaco podpowiedz. z podziekowaniem Piotr.
ProScan
Właściciel

Re: Rama PI czy TM 808

Post autor: ProScan »

Witam,

Wydaje mi się, że podobne dylematy rozstrzygaliśmy wiele razy przy różnych okazjach, tak więc wyczerpującej odpowiedzi nie będzie.

Mogę odpowiedzieć tylko na bardziej konkretne pytanie, ale nie mam za wielu danych. Np. jaki budżet?

Skoro TM się sprawdza, a potrzeby drugu to pytania się rodzą następujace: jaki?? PI?, chodzi o wielkość sondy ? chodzi o sprawdzani sygnałów czy w ogóle do zupełnie innego celu? Jakiego?

Czy GTI 2500 albo CX był rozważany ?

:pa

proscan
Zapytanie_email

Post autor: Zapytanie_email »

Szanowny Panie Proskan

Bardzo przepraszam że zabieram Pański cenny czas, ale mimo iż
poświęciłem wiele czasu na szukanie w sieci nie znalazłem jednoznacznej
odpowiedzi na moje pytanie.

Chciałbym zakupić wykrywacz ma to być wykrywacz o dużym zasięgu, nie zależy mi na dyskryminacji tylko na stabilnej pracy głębokości. Myślałem o wykrywaczu ramowym ale on jest niewygodny zważywszy na fakt że będę chodził po górach. TM 808 jest chyba po za moim zasięgiem cenowym. Wiele czytałem co specjaliści Pisza na forach. Wyczytałem że prawie takie same osiągi zyskać można dobrym wykrywaczem PI i tu moje pytanie jaki wybrać.

Znalazłem wiele ofert ale chciałbym się zdać na Pańska wiedzę. Bardzo
dziękuje jeśli mi Pan pomoże życzę sukcesów i powodzenia.

Ps kasa max 3000 tys
ProScan
Właściciel

A co ma być szukane?

Zakładam, że militarny złom.

Jakie głębokości?

Zakładam że dna okopów.

Pyta Pan jaki PI wybrać?

A jaki Pan rozważa?

Za 3000 tys. (a nawet za 3tys) to można kupić sporo i niekoniecznie polskich badziewiaków.

Dziękuję za życzenia.

proscan
fleczer

Post autor: fleczer »

Witam serdecznie
Jeśli chodzi co szukać, myślałem o poniemieckich skrytkach, ziemiankach itp rozważam Prospector Armanda sugerowałem się tym testem : http://www.youtube.com/watch?v=UGVoMQqm9eU lub TM 808 sam nie wiem co będzie lepsze i wygodniejsze bo i o TM-ie czytałem że jest nie bardzo skuteczny lubi płatać figle że to samo złapie się na dobrym PI ale czy Armand jest dobry tego nie wiem. Powiem szczerze dla człowieka który tak jak ja o wykrywaczach wie tyle ile przeczyta to im więcej się czyta przewraca fora na ten temat tym bardziej jest ciężko się zdecydować i coraz więcej wątpliwości nad wyborem. Dziękuje za uwagę życzę wszystkim powodzenia i spełnienia marzeń.
ProScan
Właściciel

Akurat testy Prospectora ukazały się w tym miesiącu w Odkrywcy - poczytać i wyrobić sobie własne zdanie! Albo nawiedzić producenta w jego siedzibie.

Zestawienie Prospectora z TM 808 uznaję za nieporozumienie.

W temacie tego co ma być szukane, to tutaj Panowie mają sukcesy: http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... c&start=15

proscan
fleczer

pytanie

Ok po przeczytaniu tego wątku decyzje prawie podoiłem ale mam jeszcze jedno pytanie czytałem gdzieś wielokrotnie że dobry PI jest bardziej skuteczny jak TM jeśli tak to jaki jest dobry PI. Drugie pytanie dotyczy tego że wyczytałem że można go podrasować jeśli chodzi o osiągi co Pan o ty myśli jako specjalista.
ProScan
Właściciel

czytałem gdzieś wielokrotnie że dobry PI jest bardziej skuteczny jak TM

Kto wygłaszał te opinie i czy wie Pan kim ten ktoś jest?

jeśli tak to jaki jest dobry PI

Nie znam żadnego, którego mógłbym polecić (albo niska jakość, albo zbyt wysoka cena).

Drugie pytanie dotyczy tego że wyczytałem że można go podrasować jeśli chodzi o osiągi co Pan o ty myśli jako specjalista.

O jakiego "go" chodzi?

Jeśli chodzi o jakiegoś PI, to każdego zapewne można jakoś podrasować, ale ja się tym nie zajmuję...

proscan
fleczer

( go ) chodziło o TMa przepraszam że zabrałem czas proszę zamknąć temat pytań nie było
jacobs

TM 808 a rama PI

Post autor: jacobs »

Mam takie oto pytanie: jak wygląda różnica pomiędzy wymienionymi w temacie urządzeniami w reakcji na stricte kolorowy metal np. mosiężna łuska artyleryjska(gilza) zakopana powiedzmy na głębokości 70-100cm ?

Z jaką skutecznością TM wykrywa tylko kolorowe przedmioty np. złoto zakopane na większych głębokościach, chodzi oczywiście o gabarytowo większe przedmioty niż garść monet ?

Pytanie uzasadniam obiegową opinią że TM przeznaczony jest głównie na militaria.

Z góry dziękuję za odpowiedz i opinie.

jacobs
ProScan
Właściciel

Re: TM 808 a rama PI

taki wątek już istnieje:

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=2214

ten blokuję, potem usunę.

proscan
jacobs

Mam takie oto pytanie: jak wygląda różnica pomiędzy wymienionymi w temacie urządzeniami w reakcji na stricte kolorowy metal np. mosiężna łuska artyleryjska(gilza) zakopana powiedzmy na głębokości 70-100cm ?

Z jaką skutecznością TM wykrywa tylko kolorowe przedmioty np. złoto zakopane na większych głębokościach, chodzi oczywiście o gabarytowo większe przedmioty niż garść monet ?

Pytanie uzasadniam obiegową opinią że TM przeznaczony jest głównie na militaria.

Z góry dziękuję za odpowiedz i opinie.
ProScan
Właściciel

Dla TM-a generalnie rodzaj metalu nie ma wielkiego znaczenia.

W przypadku koloru, liczy się powierzchnia. Złoto jest cięższe od ołowiu, więc garść złota to już kilogram. Naiwnością jest liczyć na jakieś złote depozyty, których można by szukać TM-em lub ramą.

proscan
jacobs

Naiwnością jest liczyć na jakieś złote depozyty, których można by szukać TM-em lub ramą.

Czy mogę prosić o uzasadnienie tej tezy?

jacobs
ProScan
Właściciel

Najmniejszy przedmiot który jest sens próbować znaleźć TM-em to garnek 5 litrów.

Ile kilogramów złota musiałby zawierać - proszę sobie policzyć (zadanie z fizyki z gimnazjum).

Oczywiści wg legend w każdym zagajniku leży kasa pułkowa (ze skrzyniami wypełnionymi złotymi rublami), a w każdej dziurze zakopano ciężarówkę ze złotem Wrocławia. Ale to forum techniczne, a nie psychiatryczne.

proscan
ODPOWIEDZ