DFX - Złe wskazania napięcia

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
taboon

DFX - Złe wskazania napięcia

Post autor: taboon »

Mam DFX-a i jest chyba z nim coś nie tak.
Po włożeniu nowych i naładowanych akumulatorków wskazuje napięcie ok 7,9 V. Gdy wkładam nowe baterie(firmowe) to napięcie ok 10 V. Zmierzyłem napięcia na akumulatorkach miernikiem, ok 10,5 V a na bateriach ok 12,6.
Gdzieś ucieka 2,5 V. Co prawda, nie mierzyłem napięcia przy obciążonych bateriach, ale mam 2 zestawy nowych akumulatorków i nówki baterie.
Coś z elektroniką? Styki sprawdziłem, są ok. Przełącznik, ten od pinpointa?
Czy bez naprawy się nie obejdzie? Proscan coś podpowie?
Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Re: DFX - Złe wskazania napięcia

Post autor: ProScan »

To problem raczej tożsamy z tym: http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=2267

i raczej jest to wina układu pomiarowego, a nie rzeczywistego spadku napięcia. Kłopot polega jednak na tym, że tego typu uszkodzenie nie pojawia się permanentnie - tylko od czasu do czasu.

:pa

proscan
taboon

U mnie ta zmiana napięcia się utrzymuje ciągle, bez względu na zmianę kompletu akumulatorków, czy baterii.
Chyba zadzwonię, to ewentualnie się dowiem, jaka jest opcja naprawy.
Dziękuję za odpowiedź :)
taboon

Dzięki za podpowiedź. Już działa jak należy.. =D>
To był jeden z tych ciekawych i dziwnych przypadków
Pozdrawiam :D
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Może kiedyś uda się go zdiagnozować do końca, o ile tylko DFX da na to szansę...

;)

proscan
taboon

Wszystko wrócilo do normy po zdjęciu obudowy i jej ponownym skreceniu... :shock:
Niczego więcej nie dotykałem..Zapewne problemem był brak jakiegoś przejścia., być może jest jakiś element który z czasem pokrywa sie nalotem i nie przewodzi dobrze prądu. A po ruszeniu śrubek łapnął kontakt.
Narazie pochodzę ze sprzętem trochę, a po sezonie wyślę do sprawdzenia i ewentualnego dostojenia cewek :-)
Pozdrawiam
mspn1

Post autor: mspn1 »

Witam :D
Miałem ten sam problem z moim DFX-em, tylko zamiast 12v pokazywal 8v i juz myslalem że odwiedzi smietnik :evil: ale go rozkrecilem i poodpinałem wytki, poskręcałem i wsystko wróciło do normy :lol:
Pewnie problemem jest ten osad na wtykach lub sróbkach.
ODPOWIEDZ