Nie mogę się zdecydować pomiędzy dwoma wykrywaczami (jednego z poniższych muszę sprzedać):
1) Minelab Quattro
2) Garrett GTI 2500 (wersja z dwoma cewkami – ta najnowsza wersja)
Oczywiście test z Odkrywcy na temat Quattro przeczytany, a test Garrett'a GTI 2500 nie został jeszcze przeprowadzony, nie mam więc wiarygodnego porównania pomiędzy dwoma wykrywaczami w jednakowych warunkach. Głównie chodząc nastawiam się na kolorową drobnicę, chociaż czasami lubię przespacerować się przez las – też w poszukiwaniu kolorowej drobnicy. Byłem u Pana jakieś 2 tygodnie temu po instrukcję (z słuchawkami Koss'a). Z Quattro pochodziłem już około 10 godzin, bardzo przyjemny i prosty w obsłudze wykrywacz, w porównaniu do mojego poprzedniego wykrywacza (Musketeer'a) jakoś ręka mniej boli
Zasięg też bardzo przyzwoity, test Musketeer'a w Odkrywcy też był przeprowadzony więc mam porównanie teoretyczne i już troszkę praktyczne - 10 godzin to prawie nic, dopiero się poznajemy
Niestety z GTI nie mogę pochodzić ponieważ w razie czego zostanie sprzedany jako wykrywacz nieużywany. Szukałem po forach i w google czy ktoś porównywał te dwa detektory ale nic nie znalazłem, jedynie na temat poszczególnych wykrywaczy osobno - każdy chwali swoje.
Z technicznych parametrów które można porównać (M – Minelab, G - Garrett):
- tryb pracy: M – dynamik, G – dynamik + statyk
- strojenie do gruntu: M – automatycznie (wieloczęstotliwość), G – automatycznie lub ręczne
- częstotliwość: M – wieloczęstotliwościowy 1,5kHz - 100kHz, G – 7,2 kHz
- podświetlenie: M – brak, G – jest
- waga bez baterii (ważone osobiście): M – 1,76kg (Minelab zważony z cewką Slimline wraz z osłoną), G – 2,05 kg (Garrett zważony z mniejszą cewką wraz z osłoną)
- pomiar głębokości przedmiotu: M – jest, G – jest (dodatkowo pomiar wielkości przedmiotu)
- jakość wykonania: Minelab wydaje mi się lepiej wykonany, chociaż nie wiem jak jest z trwałością w porównaniu do Garrett'a
- parametry do regulowania: Garrett jest sprzętem trochę bardziej rozbudowanym, posiada więcej funkcji (m.in. Scan Track, eliminacja przedmiotów leżących tuż pod powierzchnią – jak dla mnie chyba zbędna funkcja, Coin Alert)
- cewki: M – FBS 1050 Slimline, G – 9” + 12,5” (chociaż nie wiem czy z większej będę korzystać)
- zasilanie: M – 8 x R6, G – 8 x R6
- zasięg: na stronie Dark'a zasięg Garrett'a wypadł bardzo dobrze, Minelab się już na testy nie załapał
Który z powyższych wykrywaczy będzie dla mnie lepszy?
Ma to już być wykrywacz docelowy.
Z góry dziękuję Panu oraz wszystkim forumowiczom za pomoc.
Pozdrawiam