Właśnie doświadczam w praktyce wszystkich upierdliwości "geograficznego" równoważenia sondy i dochodzę do wniosku, że tą metodą sondy nie da się idealnie zrównoważyć. Wynika to z różnicy faz sygnałów docierających do RX z cewek TX i BUCK. Podobny problem napotkałem przy niewielkim korygowaniu prądu cewki BUCK rezystorem bocznikującym. Zawsze sygnał z cewki RX spada do pewnego poziomu, potem następuje stopniowa zmiana fazy i ponowny wzrost amplitudy.
Wydaje się, że jedynym lekarstwem byłoby zasilanie cewki BUCK z osobnego źródła o regulowanej amplitudzie i fazie lub - lepiej - zrobienie dodatkowego uzwojenia i korygowanie tylko sygnału wynikającego z różnicy faz TX i BUCK.
Czy coś takiego stosuje się w praktyce?
"Elektryczne" równoważenie sondy
-
Tomasz Gumny
Re: "Elektryczne" równoważenie sondy
Kilka tygodni temu przeglądałem stary wykrywacz, jeszcze z epoki tranzystorów, który miał sondę dostrajaną właśnie w ten sposób.
Cewka Buck była dwuczęściowa lub posiadała odczep (nie chciałem sondy zniszczyć, więc za dużo nie dłubałem), do którego doprowadzone było niewielkie napięcie z odczepu na cewce TX, poprzez dzielnik wykonany z rezystorów i kondensatora zmiennego.
Wykrywacz był samoróbką, ale sonda wyglądała na fabryczną konstrukcję, przypominała stare sondy Whitesa (te stare białe/czarne dyski). Podczas kręcenia kondensatorem na cewce RX sygnał potrafił przejść przez zero i zmienić fazę, ale idealnego zrównoważenia nie udało mi się uzyskać.
Cewka Buck była dwuczęściowa lub posiadała odczep (nie chciałem sondy zniszczyć, więc za dużo nie dłubałem), do którego doprowadzone było niewielkie napięcie z odczepu na cewce TX, poprzez dzielnik wykonany z rezystorów i kondensatora zmiennego.
Wykrywacz był samoróbką, ale sonda wyglądała na fabryczną konstrukcję, przypominała stare sondy Whitesa (te stare białe/czarne dyski). Podczas kręcenia kondensatorem na cewce RX sygnał potrafił przejść przez zero i zmienić fazę, ale idealnego zrównoważenia nie udało mi się uzyskać.
Re: "Elektryczne" równoważenie sondy
Na takiej zasadzie nadal są kompensowane niektóre sondy (np. GTI).
proscan
proscan