White's DFX - zawieszania i przesunięcia na wyświetlaczu

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
Tom124

White's DFX - zawieszania i przesunięcia na wyświetlaczu

Post autor: Tom124 »

Witam,
Wczoraj pierwszy raz pojawiła się usterka wygląda jak stan "zawieszenia" ekran szybko pulsuje (wyświetlał wtedy planszę przed ground balansem) nie działa wtedy żaden przycisk poza on/off...wyjęcie baterii i ponowne włożenie poskutkowało.
Czy ignorowanie tego problemu zaowocować może poważniejszymi konsekwencjami?

Kolejna usterka to w ekran w lewej części posiada przesunięcie linijek o jeden piksel, a miejscami piksel zanika.
Rozumiem, że ekran prawdopodobnie do wymiany jakie mogą być ewentualne koszta wymiany? Nie przeszkadza mi ekran mogę tak działać, ale jakie mogą być tego następstwa?

Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Re: White's DFX - zawieszania i przesunięcia na wyświetlaczu

Post autor: ProScan »

Czy w "zawieszeniu" słychać dzięki przy naciskaniu klawiszy? Czy MENU także nie działa? To że strzałki nie działają w oczekiwaniu na GB to normalne.

To zawieszanie (i ile występuje faktycznie) wskazuje bardziej na problem ze sterowaniem wyświetlacza, a nie wyświetlaczem. Przesunięcie ekranu podobnie.

Znika piksel czy cała linia? Jeśli linia, to jaka? Pozioma czy pionowa?

Jaki stan napięcia?

:pa

proscan
Tom124

Przy "zawieszeniu" nie działał żaden z pięciu przycisków (poza on/off) dźwignia pin point także nie reagowała, nie było także żadnych dźwięków.
Pulsowała cała plansza "raise loop to waist level then press enter" z prędkością z jaką pulsuje strzałka.
Usterka na szczęście się nie powtórzyła, ale czy istnieje taka możliwość?

Brakuje pierwszych dwóch pionowych linii od lewej strony, przesunięcie o jeden piksel (w poziomie) występuje na lewej połowie ekranu dokładnie w połowie każdego napisu menu głównego.

Dzięki za szybką odpowiedz
ProScan
Właściciel

Wygląda na to, że wyświetlacz (+sterownik) zawilgotniał. Po wyschnięciu problem może się już nie powtórzyć. W każdym razie nie ma ryzyka w użytkowaniu "tak jak jest".

Brakujące linie w pionie być może da się wyeliminować czyszcząc alkoholem gumki przewodzące. Ja bym tego jednak nie robił, jeśli nie przeszkadza, bo to ryzykowna czynność.

proscan
Tom124

Dziękuję za pomoc! Mój przyjaciel miał rację ProScan to solidna firma, choć oby kolejnych kontaktów jak najmniej;)

Pozdrawiam
Tom124

Uszkodzony PinPointer

Witam, najwyraźniej złamałem przełącznik MTS/PinPointer. Dzwignia rusza się luźno i poprostu nie działa.
Próbowałem sam kupić identyczny przełącznik MTS- ON (chwilowy)-OFF (w pozycji zero)- ON (stały), jedyny jaki udało mi się kupić nie trzyma wymiarów oryginału i posiada dodatkowe trzy bolce do lutowania.

1. Jakie są koszta wymiany przełącznika?
2. Czy cewkę też bym musiał wysłać?
3. Jaki był by koszt wymiany obudowy akranu?
4. Czy mozliwy jest ogólny przegląd elektroniki i wystawienie dokumentu potwierdzającego, który mógł bym dołączyć do wykrywacza w razie sprzedaży?
ProScan
Właściciel

Pytania są nie na temat (proszę sprawdzić tytuł wątku). A informacji o cenach nie udzielam na forum.

proscan
Tom124

Wszystko się zgadza, nie chciałem zapychać forum kolejnym tematem dlatego dokleiłem do starego posta (którego sam zakładałem).

Pytanie poleciało na PW
ODPOWIEDZ