Dobudowanie układu identyfikacji do Sandbanks PI

Wszystkie kwestie, ale które nie mieszczą się w żadnym z innych działów
ODPOWIEDZ
Zapytanie_email

Dobudowanie układu identyfikacji do Sandbanks PI

Post autor: Zapytanie_email »

Witam!

Mam kilka pytań, jednak na początek trochę wstępu. Mój kolega jest posiadaczem wykrywacza metali typu PI (saper kolor). Przyrządy tego typu produkowane są przez p. Nowaka z Myszkowa. Wykrywacz posiada dodatkowo dyskryminacje przedmiotów metalowych. (ale nie do końca) Na analogowym wskaźniku zostały umieszczone dwie diody LED, niebieska i czerwona. Gdy w pobliżu cewki znajduje się przedmiot wykonany z metalu kolorowego świeci dioda niebieska, natomiast w przypadku żelaza świeci dioda czerwona.

Wnętrze wykrywacza:
http://www.poszukiwanieskarbow.com/galerie/PCB/PCB.htm

Ja jestem posiadaczem wykrywacza pi klon wykrywacza sandbanks z ep 8/2000, który złożyłem sam.

Pora na moje pytania:

Czy możliwe jest zbudowanie przystawki do mojego wykrywacza, która sygnalizowałaby za pomocą dwóch ledów rodzaj wykrywanego metalu?

Prawdopodobnie jest to realizowane w układzie który wykrywa czy opadające zbocze impulsu "pojawia się" wcześniej czy później, ale w jaki sposób taki układ działa, na jakich podzespołach, układach scalonych,
musiałby być zrealizowany? Schematu podobnego układu nie znalazłem.

W jaki sposób podłączyć wskaźnik wychyłowy do mojego wykrywacza? - ten z czasopisma practice wirelles nie działa - zasięg wykrywacza znacznie spadał.

Może dysponujecie jakimś schematem lub wiecie gdzie go szukać?

Dziękuję!
ProScan
Właściciel

Re: Dobudowanie układu identyfikacji do Sandbanks PI

Post autor: ProScan »

Czy możliwe jest zbudowanie przystawki do mojego wykrywacza, która sygnalizowałaby za pomocą dwóch ledów rodzaj wykrywanego metalu?

Zapewne tak.

Prawdopodobnie jest to realizowane w układzie który wykrywa czy opadające zbocze impulsu "pojawia się" wcześniej czy później, ale w jaki sposób taki układ działa, na jakich podzespołach, układach scalonych,
musiałby być zrealizowany? Schematu podobnego układu nie znalazłem.

Układ "Nowaka" został zaprojektowany przez p. Wędelewskiego, który kierował się moimi wskazówkami (zyskami zapomniał się podzielić ;), więc mogę się tylko domyślać jak to zrobił. Nie chodzi tutaj o zbocze impulsu, a raczej o długość impulsu po wyłączeniu klucza. Jeśli odpowiedź jest krótka to znaczy, że przedmiot ma małą przewodność, a jeśli długa to dużą. Próbując w dwóch miejscach czasowych możemy próbować wnioskować jaki to metal.

Zapewne Wędelewski zrobił dwa osobne kanały o dwóch rożnych czasach próbkowania a potem sygnały z obu kanałów porównuje. Resztę proszę dopowiedzieć sobie samemu.

W jaki sposób podłączyć wskaźnik wychyłowy do mojego wykrywacza? - ten z czasopisma practice wirelles nie działa - zasięg wykrywacza znacznie spadał.

Hmm. To dziwne, bo koncepcja wydaje się być w miarę słuszna - włączyć mikroamperomierz w obwód bazy tranzystora sterującego VCO. Pewnie Pana mikroaperomierz ma za małą czułość. To może lepiej woltomierz na bramkę FET-a, albo wyjście drugiego op-ampa ? Zresztą nie widzę większego sensu podłączania samego wskaźnika. Jeszcze dziwniejsze że ten układ wogóle działa, bo sposób strojenia opisany w PE świadczy o totalnym braku wiedzy "autora - kopisty" jak działa wykrywacz PI.

Może dysponujecie jakimś schematem lub wiecie gdzie go szukać?

Najlepszym miejscem do tego typu poszukiwań jest Geotech

powodzenia

:pa

proscan
ODPOWIEDZ