Witam !
Mam zamiar kupić wykrywacz uniwersalny. Poszukiwał będę drobnicy jak również większych obiektów typu militaria, skrytki itp.
Działał będę w różnych terenach tzn. w słabych gruntach piaszczystych jak i w żyznych silniej zmineralizowanych np wzdłuż rzek. Mogą trafić się dawne koryta rzek, brzegi starorzeczy itp. Mam wytypowane trzy modele wykrywaczy a licząc mxt pro to właściwie cztery. Mam w związku z tym parę pytań. Biorę też pod uwagę sprzęt ze statykiem ale o tym w innym wątku. Sprzęt kupuję na pewno używany.
Chodzi mi głównie o dwie kwestie:
1. Jak to jest z filtracją gruntu w tych sprzętach chodzi głównie o to które tryby nadają się do trudniejszego terenu.Rzecz w tym iż np. znalazłem info o mxt i T2 że mają dwa filtry w trybie do poszukiwania monet ale nie wiem jak w innych trybach, W katalogu Whites'a jest z kolei w tabeli iż mxt używa 3 filtrów a spokrewniony z nim gmt ma 4 filtry. O T2 SE jest w instrukcji info iż to tryb 1-no filtrowy ? Mam instrukcję po angielsku z internetu do wszystkich modeli ale słabo znam angielski. O x-terrra 705 nic nie wiem. Mam obawy pewnie nie uzasadnione jak poradzą sobie w trudnym terenie ?
2. Jaka jest szybkość przemiatania w trybach które nadają się do szukania większych głębiej zalegających obiektów ? Jest informacja w teście mxt w odkrywcy iż sat ustawiano najniżej ale nie pisze czy przemiatanie było wolne czy normalne czy bardzo wolne. Nikogo nie krytykuję bo test na pewno fachowo przeprowadzony, ale stwierdzam fakt. O trybie relic nic w tym temacie nie ma. W teście T2 też nic nie pisze tylko w F 70 wspomniano że tryb slow ma być odpowiednikiem procesu boost z t2 se. Z kolei o t2 w instrukcji pisze iż tryb cl jest " slow speed" czyli wolny. Więc jaka jest różnica, między poszczególnymi detektorami w prędkości przemiatania jest w ogóle istotna ?
Pytam bo wolę z góry wiedzieć czego się spodziewać i przepraszam za przydługie zapytanie.
Moim faworytem jest mxt najlepiej w wersji pro.
MXT/MXT PRO, X-Terra 705, Teknetics T2 SE/ltd
Re: MXT/MXT PRO, X-Terra 705, Teknetics T2 SE/ltd
Zadał Pan za dużo pytań, do tego mało konkretnych.
1. Jak Pan rozumie filtrację gruntu?
Pytam, bo nie chcę poruszać się na poziomie bełkotu marketingowego o ilościach filtrów.
Proszę o konkretne pytanie i w wątkach dotyczących konkretnych wykrywaczy. O każdym coś jest na tym forum.
2. Jakiej odpowiedzi Pan oczekuje? W metrach na sekundę?
To nie jest samochód, gdzie się tego parametry podaje (prędkość, przyśpieszenie itp).
Zwykła prędkością jest ok. 0,8-1m/s. Poniżej jest wolno albo bardzo wolno. A powyżej jest szybko albo absurdalnie szybko. W przypadku wykrywaczy statycznych i pseudostatycznych prędkość poszukiwań jest od 0,8m/s w dół.
Tak nawiasem mówiąc, wymienione detektory są porównywalne - tj nie szukałbym różnic w papierowych parametrach, których nikt nie mierzył ani nikt nie podaje. W starszych detektorach należało szybko machać, żeby mieć lepszy/wyraźniejszy sygnał. A mityczna trudność terenu nie zawsze jest do pokonania poprzez filtry, ale przez kształt cewki, częstotliwość, sposób przemiatania (i tutaj nie samą szybkością żyje wykrywacz).

proscan
1. Jak Pan rozumie filtrację gruntu?
Pytam, bo nie chcę poruszać się na poziomie bełkotu marketingowego o ilościach filtrów.
Proszę o konkretne pytanie i w wątkach dotyczących konkretnych wykrywaczy. O każdym coś jest na tym forum.
2. Jakiej odpowiedzi Pan oczekuje? W metrach na sekundę?
To nie jest samochód, gdzie się tego parametry podaje (prędkość, przyśpieszenie itp).
Zwykła prędkością jest ok. 0,8-1m/s. Poniżej jest wolno albo bardzo wolno. A powyżej jest szybko albo absurdalnie szybko. W przypadku wykrywaczy statycznych i pseudostatycznych prędkość poszukiwań jest od 0,8m/s w dół.
Tak nawiasem mówiąc, wymienione detektory są porównywalne - tj nie szukałbym różnic w papierowych parametrach, których nikt nie mierzył ani nikt nie podaje. W starszych detektorach należało szybko machać, żeby mieć lepszy/wyraźniejszy sygnał. A mityczna trudność terenu nie zawsze jest do pokonania poprzez filtry, ale przez kształt cewki, częstotliwość, sposób przemiatania (i tutaj nie samą szybkością żyje wykrywacz).
proscan