ACE 250 ciasna wtyczka sondy

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
zombek301

ACE 250 ciasna wtyczka sondy

Post autor: zombek301 »

Witajcie. Niedawno kupiłem używaną 250 tkę. Dziwi mnie dość ciasne pasowanie wtyku. O ile wtyk da się włożyć to wyciągnięcie jest dużo trudniejsze. Czy to jest częsta przypadłość w tym modelu? Czy tylko mój egz. ma tak poczynione. Dodam, że egzemplarz wyglądał jak nowy bez widocznych śladów użytkowania. W momencie zakupu był jeszcze na gwarancji u Vikinga. Wykrywacz działa dobrze. Jedynie pinpoint wymaga bardzo starannego naciskania inaczej nie wlącza się za każdym razem. Szczególnie w rękawiczkach i pokrowcu na wyświetlaczu. Odnośnie wtyku podobny problem spotkałem przy zakupie CB radia Unidena 510 tzw. Filipińczyka. Mikrofon miał na obudowie Made in China. Co znaczy, że pochodził z innego egzemplarza późniejszej Chińskiej produkcji. Pomogło przelutowanie nowego wtyku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ProScan
Właściciel

Re: ACE 250 ciasna wtyczka sondy

Post autor: ProScan »

Nie widzę najmniejszego powodu do niepokoju.

Przy okazji: nie wolno ciągnąć za kable i najlepiej bez konieczności nie rozłączać złącza.

A pinpoint to osobna sprawa - pewnie wyrobiona membrana w przycisku. Ale w przypadku rękawiczek i dodatkowej (beznadziejnie marnej) osłonki także nic dziwnego.

:pa

proscan
zombek301

Wielkie dzięki za radę. Wtyk rozłączam oczywiście przy każdym rozbieraniu do plecaka. Staram się nie ciągnąć za kabel a za samą wtyczkę. Wyciągając kolistymi ruchami. Bez ciągnięcia wtyczką na boki nie wychodzi.
Czy ten wtyk nosi oznaczenie GX16? Mogę na próbę przymierzyć inny wtyk czy będzie jakaś różnica.
ProScan
Właściciel

Każdy producent ma swoje oznaczenia. W necie funkcjonuje jako wtyk mikrofonowy. Każdy 5 pin będzie pasować.

:pa

proscan
zombek301

Czy w przypadku kanarka można zrobić jakieś skromne podświetlenie wyświetlacza? Np. diodą LED 2,5 mm.
ProScan
Właściciel

Pytanie przeniesione, bo wątek dotyczy czegoś innego.

https://www.proscan.gliwice.pl/forum/vi ... =17&t=4312
ODPOWIEDZ