WYKRYWCZ METALI SX D-3006 - a kluczyk samochodowy

Tutaj można zadać pytania o możliwości czy cechy konkretnego sprzętu, ewentualnie podawać uzyskiwane zasięgi. Można także rozważać jakiego rodzaju sprzęt będzie najwłaściwszy do danego celu.
ODPOWIEDZ
duken

WYKRYWCZ METALI SX D-3006 - a kluczyk samochodowy

Post autor: duken »

Mam do dyspozycji wykrywacz metali SX D-3006, i potrzebuje znaleźć zgubiony kluczyk od samochodu wraz z pilotem.
- kluczyk wypadł z kieszeni w zaroślach, teren około 20x30 m (przeszedłem szukając wzrokowo ale niestety nic nie zauważyłem)
- teren nierówny z gęsta i dość wysoką trawą ( takie zarośla w pobliżu rzeki)

- poproszę o poradę czy tym wykrywaczem da sie to odnaleźć i jeżeli są szanse to jak go ustawić.
ProScan
Właściciel

Re: WYKRYWCZ METALI SX D-3006 - a kluczyk samochodowy

Post autor: ProScan »

Witam,

Kluczyki to nie jest wdzięczny obiekt do szukania, ponieważ jest bardzo niejednorodny (trudno określić jego właściwości - mogą być różne, w zależności jak pęk kluczy leży w tej trawie).

Sądzę jednak, że tak marnym wykrywaczem uda się mimo wszystko znaleźć te klucze, aczkolwiek będzie to wymagało trochę cierpliwości (i szczęścia).

Warunek pierwszy - znajomość wykrywacza. Należy najpierw nauczyć się jego obsługi w innym miejscu, mniej wymagającym. Należy potrenować dostrajanie do gruntu, nastawy dyskryminacji, reakcje na różne obiekty itp.

Jak już się rozumie wykrywacz, to można zacząć. Ponieważ ten wykrywacz to statyk, więc nie należy zbyt szybko nim machać. Sygnał powinien być wyraźny, ale w trawie - to zależy od jej wysokości. Najlepiej sprawdzać każdy wyraźniejszy sygnał - jeśli nie ma na powierzchni, to nie kopać tylko iść dalej.

powodzenia.

proscan
ODPOWIEDZ