Problem z kablem Explorer SE

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ProScan
Właściciel

Re: Problem z kablem Explorer SE

Post autor: ProScan »

Nie mam zamiaru być "advocatus diaboli", ale kabel można uszkodzić tak:

- wystawić go na zbyt silny mróz (pisałem powyżej jak się sprawy mają);

- traktować go jakimiś smarami czy olejami ropopochodnymi (często słyszę skandaliczne internetowe "porady" jak to czy owo można traktować WD-40 #-o) - wystarczyło coś nalać na wysięgnik, który się zaciął - popłynęło na kabel;

- owinąć taśmą klejącą - niektóre kleje sa bardzo agresywne;

Jeśli nic powyższego nie miało miejsca, to proszę być spokojnym.

:pa

proscan

PS
Widywałem popękane kable tuż przy odgiętce w sondach Xterra. W Explorerach SE jeszcze nie.
maniutek1

Post autor: maniutek1 »

Jestem spokojny. Wyżej dodałem jeszcze jedno pytanko. Jeśli mogę prosić o skierowanie tam wzroku...
ProScan
Właściciel

Czy lepiej będzie kontaktować się bezpośrednio z Vikingiem czy oddać sprzęt do sklepu w którym go kupiłem?

To gdzie on był kupiony?

Jeśli nie u Vikinga, to do nich lepiej nie, bo trzeba byłoby powołać się na ich gwarancję (a ta daje opiewa tylko na 12 miesięcy na sondę). Reklamować należy u sprzedawcy, na podstawie dowodu zakupu.

proscan
maniutek1

Post autor: maniutek1 »

To Green Camo. Na gwarancji jest jednak pieczątka obu firm. Zaraz zadzwonię do tego sklepu.
No i skontaktowałem się. Tak jak mówiłem są to przyjaźni goście. Kazali mi wysłać sondę do Vikinga. Więc chyba z 12 miesięczną gwarancją nie będzie problemu. Działam dalej...
Dzwoniłem. Na razie jak najbardziej pozytywne odczucia. Szkoda tylko, że zostanę bez mojego "maleństwa" na dłuższy czas. Nic to. Mam jeszcze Ace a na dniach pojawi się pewnie coś z Whitesa. W6000 albo Xl Pro...O ile uda mi się "ucelować" jakiś przyzwoity egzemplarz.
Dziękuję za wszystkie dotychczasowe rady, będę zdawał relację "czy ten Viking taki straszny". ;)
Pozdrawiam
Maniutek
terenowiec69

Post autor: terenowiec69 »

Z niecierpliwością czekamy. :?
ProScan
Właściciel

Maniutek, możesz nam napisać jak się sprawa zakończyła?

proscan
Unek

Post autor: Unek »

witam, mam podobny problem co kolega, tyle że w moim minelabie GT uszkodziło się gniazdo przy cewce lub kabel. I tu pytanie :
Czy żeby naprawiać w serwisie vikinga trzeba okazać jakiś dowód że cewkę kupiło się u nich ? Bo z tego co wyczytałem to chyba trzeba, a w takim wypadku jestem uziemiony bo takiego dowodu nie posiadam, zaginął. Czy da się coś jeszcze zrobić w takiej sytuacji ?
gwene

Post autor: gwene »

Z tego co ja się dowiadywałem to w/w sklepie nie naprawiają kabli i gniazd przy sondach Minelaba ,czy to kupiomych u nich czy obcych .Proponują zakup nowej cewki. W moim przypadku zakończyło się kupnem drugiej cewki a starą po pewnym czasie sam jakoś naprawiłem czytając i posiłkując się pomocą Proscana i Mranda. Najwiekszy problem to kabel oryginalny , który jest ciężki w zastąpieniu innym podobnym ,a nie jest możliwy zakup takiego kabla .
Unek

Post autor: Unek »

dzięki za odpowiedź. No to ładnie, trzeba będzie kombinować...
daro1979

Pomocy

Post autor: daro1979 »

witam ja też mam problem z kabelkiem do cewki minelb FBS 800 mianowicie rozciąłem go ale to nie jest taka prosta sprawa zlutować odpowiednie kabelki i będzie wszystko hulało. Tu musi być dobre ekranowanie tych kabli. Więc postanowiłem wymienić kabel. Po wczorajszym telefone dio vikinga w celu zakupienia kabla do cewki usłyszłem " niestety nie prowadzimy sprzedaży kabli do cewek jedynym wyjściem z sytuacji jest kupienie owej cewki " Ręce mi opadły ze zdenerwowania wyganąłem im co o nich myśle ale to był chyba jakiś przedawca więc usłyszałem olewcze mhy mhy.
Więc Panie proscan jest prośba do Pana czy jest szansa wogóle na wymiane całego kabelka ? Bądź podpowiedź jaki kabel użyć jako nowy i jak rozebrać sąde przy wejściu do cewki ?
pozdrawiam
KrisssK

Re: Pomocy

Post autor: KrisssK »

daro1979 pisze:Więc Panie proscan jest prośba do Pana czy jest szansa wogóle na wymiane całego kabelka ? Bądź podpowiedź jaki kabel użyć jako nowy i jak rozebrać sąde przy wejściu do cewki ?
pozdrawiam

No to jeśli teraz Proscan odmówi naprawy sondy Minelaba, którego ogólnie nie serwisuje, pozostanie przeprosić sprzedawcę i rozejrzeć się za nową sondą ... :pat
ProScan
Właściciel

Zgadza się - ja się nie podejmuję wymieniać kabla w sondach Minelaba.

Kiedyś kupowałem kable u Minelaba (ale to źródło mi wyschło). Nie wiem czy oni nadal mają takie kable, bo mieli je wówczas, gdy w Irlandii produkowali sondy. Teraz produkcja gdzieś w Tajlandii bodaj.

Rada - trzymać się od firm, które nie zapewniają części zamiennych z daleka.

proscan
daro1979

Post autor: daro1979 »

czyli rozumiem że nici z wymiany u Pana kabla widzę że mój minelab był już naprawiany u Pana ponieważ są pląby proscana jest to explorer 2 ale ma szybe od elektroniki od explorera xs. To może mi Pan podpowie jaki kabel kupić i czy trudno go wymienić ?
Mam dobrych elektroników w pracy ale nie mogą sobie poradzić z połączeniem kabli ponieważ ekranowanie jest na około kabla i nanoszą się na siebie ? Czy może mi Pan coś doradzić w tym temacie ?

Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Nie jest w moim interesie doradzać jak naprawiać wykrywacze (taki czy inny).

Mam nadzieję że się rozumiemy.

proscan
KrisssK

Post autor: KrisssK »

daro1979 pisze:Mam dobrych elektroników w pracy ale nie mogą sobie poradzić z połączeniem kabli
Chyba im jednak pochlebiasz... :D

daro1979 pisze:Ręce mi opadły ze zdenerwowania wyganąłem im co o nich myśle ale to był chyba jakiś przedawca więc usłyszałem olewcze mhy mhy.
teraz już wiesz co oznaczało to "mhy mhy" ?
nu nu, nie wolno krzyczeć na sprzedawcę u jedynego dealera Minelaba w Polsce :pat
ODPOWIEDZ