sir derek pisze:nie chce także utopić kasy w sprzęcie, który nie da mi nowych "wrażeń"

Tego nikt nie zagwarantuje, jedyny pewny sposób, żeby się przekonać, to albo wypróbować sprzęt przed zakupem w terenie, albo założyć, że nie będzie wielką stratą, jak nie podpasuje, wtedy się sprzeda i kupi inny.
W mojej ocenie dobre rozumienie się z wykrywaczem nie zależy od jego parametrów, tylko od dopasowania pod konkretne preferencje, a takie rzeczy można ocenić tylko samodzielnie.
Jeśli poszukujesz nowych wrażeń, a czujesz się już dość mocny w poszukiwaniach, to ja poszukał bym trochę dalej od X70, celował bym raczej w Explorera, albo jeszcze dalej, w wykrywacz który daje w jednym opakowaniu i z jedną cewką wszystko to, co X70 daje przy zmianie wszystkich 3 cewek, czyli White's Spectra V3.
Te wykrywacze na pewno dają mocne wrażenia, ale są zdecydowanie trudniejsze niż X70.
Safari jest dobre, jeśli chcesz poznać sprzęt pracujący na wielu częstotliwościach, ale chcesz również, żeby był równie prosty, albo nawet prostszy w użyciu niż X70. Wtedy można skupiać się tylko na poszukiwaniach, odstawiając kwestie obsługi sprzętu na dalszy plan.
Jeżeli szukasz wyzwania, to sprzęt bardziej skomplikowany byłby wskazany, ale nie wiem jakie masz potrzeby/priorytety. Czy szukasz wyzwania w nowym sprzęcie, czy po prostu chcesz znajdywać więcej.