terra70 & safari

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
sir derek

terra70 & safari

Post autor: sir derek »

witam szanowne forum

w ostatnim czasie zastanawiam się nad zmianą wykrywki, pod uwagę biorę safari, ale zastanawia mnie inna rzecz
aktualnie używam terry 70, z moją ulubioną cewką 7,5 DD- i teraz - zmieniając cewkę na np. 18,75 DD- teoretycznie lepszą na kolorową drobnice - nie będę miał zbliżonych osiągów do safari??
ja wiem, że ktoś napisze, że safari jest innym typem wykrywki, pracującym na wielu czestotliwościach i ogólnie różni sie od terry70
mnie osobiście interesuje "produkt" finalny
cena cewki ok. 650 zł, cena safarii ok. 3,500 zł więć jest się nad czym zastanowić ;)
za wszelkie rady i sugestie wielkie dzięki
pozdr
sir derek
SiD

Re: terra70 & safari

Post autor: SiD »

sir derek pisze:ja wiem, że ktoś napisze, że safari jest innym typem wykrywki, pracującym na wielu czestotliwościach i ogólnie różni sie od terry70
mnie osobiście interesuje "produkt" finalny

Jak sam napisałeś, do bezpośredniego porównania, to te dwa wykrywacze się nie nadają, a efekt finalny jest zależny od zbyt wielu czynników, w tym od samego operatora, żeby z góry określać jaki on będzie.

Jeżeli bywają sytuacje w których masz problemy z prawidłowym dostrojeniem do gruntu, szukasz na glebach mających duży wpływ na pracę wykrywacza (gliny, torfy, plaża) to na pewno zyskasz z Safari, ale jeżeli nie masz tych problemów, a dużo szukasz na zaśmieconych terenach, możesz też coś stracić. Nie ma prostej recepty.

Pytanie czemu chcesz zmieniać X70, jak długo już z nią szukasz, czy poznałeś już wszystkie niuanse, czego ci właściwie brakuje?
sir derek

z terra latam ok. 3 lat, ogólnie jest z niej zadowolony, jest stabilna, ma przyzwoity zasięg, intuicyjną obsługę
myśle, żę przez ten czas zdołałem ją dobrze poznać, wiem co ona " do mnie mówi" i myśle, żę się dobrze rozumiemy
ale, no właśnie - zgodnie ze starym porzekadłem - "w miarę jedzenia rośnie apetyt" - szukam czegoś "ciekawszego" sprzętowo ( czulszego, głębszego ), ale obawiam się czy np. wybór safari mnie osobiście nie rozczaruje ;( dlatego też jak wcześniej napisałem założyłem sobie pewne opcje :

1/ wymiana cewki na 18,75 DD
2/ wymiana wykrywacza na inny

dodam, że interesują mnie monety i inny drobny kolorek
oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, jak Kolega napisał, że sprzęt to nie wszystko - bardzo istotny jest element operatora oraz rozumienia i poznania sprzętu

nie chce także utopić kasy w sprzęcie, który nie da mi nowych "wrażeń" ;)

za wszelkie sugestie wielkie dzięki
pozdr
sir derek
marcinch1979

Post autor: marcinch1979 »

Z Safari szalu nie bedzie to nie Explorer!!! Mysle, ze lepiej zrobisz kupujac dodatkowa cewke - koszt mniejszy, a 18,75 kHz to cos bez czego terka nie moze sie obyc.
SiD

sir derek pisze:nie chce także utopić kasy w sprzęcie, który nie da mi nowych "wrażeń" ;)

Tego nikt nie zagwarantuje, jedyny pewny sposób, żeby się przekonać, to albo wypróbować sprzęt przed zakupem w terenie, albo założyć, że nie będzie wielką stratą, jak nie podpasuje, wtedy się sprzeda i kupi inny.

W mojej ocenie dobre rozumienie się z wykrywaczem nie zależy od jego parametrów, tylko od dopasowania pod konkretne preferencje, a takie rzeczy można ocenić tylko samodzielnie.

Jeśli poszukujesz nowych wrażeń, a czujesz się już dość mocny w poszukiwaniach, to ja poszukał bym trochę dalej od X70, celował bym raczej w Explorera, albo jeszcze dalej, w wykrywacz który daje w jednym opakowaniu i z jedną cewką wszystko to, co X70 daje przy zmianie wszystkich 3 cewek, czyli White's Spectra V3.

Te wykrywacze na pewno dają mocne wrażenia, ale są zdecydowanie trudniejsze niż X70.

Safari jest dobre, jeśli chcesz poznać sprzęt pracujący na wielu częstotliwościach, ale chcesz również, żeby był równie prosty, albo nawet prostszy w użyciu niż X70. Wtedy można skupiać się tylko na poszukiwaniach, odstawiając kwestie obsługi sprzętu na dalszy plan.

Jeżeli szukasz wyzwania, to sprzęt bardziej skomplikowany byłby wskazany, ale nie wiem jakie masz potrzeby/priorytety. Czy szukasz wyzwania w nowym sprzęcie, czy po prostu chcesz znajdywać więcej.
sir derek

wg mojej oceny w tym hobby jest najważniejsza przyjemność z prowadzenia poszukiwań połaczona z wyciąganiem fancików- a nie zastanawianie się i długotrwałe badanie/ustawianie/dopasowywanie wykrywacza :evil: połaczone z częściową utratą zdrowia psychicznego #-o szkoda życia
reasując - interesuje mnie prostota obsługi i dużą skuteczność ( zasięg), nie należe do osób które czerpać będą głownie satysfakcje z pełnego opanowania skomplikowanego sprzętu :roll:

zdaje sobie sprawę , że trudno w tej materii o kompromis

jak napisał Kolega SiD - spróbuj a będziesz wiedział co ci pasuje - na razie pozostaje przy terce 70, uzupełniając ją o inną cewkę ( 18,75), a ten rok poświęce na praktyczne sprawdzenie wykrywaczy wieloczęstotliwościowych - explorer, e-truck oraz spektre i wtedy jak mi jakiś podpasuje zdecyduje się na jego zakup

po przeczytaniu wielu,wielu postów na róznych forach o safari, myśle, że ta wykrywka nie pobije na głowe mojej terki ;)

dzięki za fachowe wskazówki i sugestie
pozdr
sir derek
SiD

Jeśli nie szukasz sprzętu skomplikowanego, to Spectre V3 możesz już na dzień dobry odpuścić, bije na głowę pod względem skomplikowania XLT i DFX, dotychczasowych liderów.

Natomiast myślę, że Explorerem i Safari mógłbyś się zainteresować, jedyny problem jaki musisz mieć na uwadze, to ewentualne komplikacje z serwisem, o których informował Proscan, dla mnie z tego względu Minelaby straciły sporo na swojej atrakcyjności.
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Test Quattro/Safari jest przewidziany w lutowym Odkrywcy.
Zapraszam do lektury (o ile zdążymy napisać :?)

:pa

proscan
sir derek

ProScan pisze:Test Quattro/Safari jest przewidziany w lutowym Odkrywcy.
Zapraszam do lektury (o ile zdążymy napisać :?)

proscan

dzięki za info
z pewnością będę chciał się z zapoznać
pozdr
sir derek
marcinch1979

Post autor: marcinch1979 »

no jestem bardzo zainteresowany tym testem, kurcze bede musial poprosic rodzinke o przeslanie Odkrywcy do UK - pytanie do Guru - przekladaliscie cewki?
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Tak - na teście były wyjątkowo dużo różnych sond.

proscan
ODPOWIEDZ