White's Eagle Spectrum na allegro

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
wiciu_r

White's Eagle Spectrum na allegro

Post autor: wiciu_r »

A może ten:
http://www.allegro.pl/item890555045_whi ... zelek.html
zawiera w opisie magiczne hasło
Serwisowany w Pro Scanie w Gliwicach

Faktycznie najnowszy to on nie jest, ale też sam miło wspominam swojego starego citroena 2CV 20 lat temu...

Archiwum: http://www.allegromat.pl/aukcja46949
ProScan
Właściciel

Re: White's Spectrum na allegro

Post autor: ProScan »

Nie znam stanu urządzenia (widzę tylko ze wymieniałem kabel w sondzie), ale ogólnie mogę powiedzieć że to świetne wykrywacze - kto wie czy nie lepsze od XLT, ze względu na szybkie wyświetlanie.

:pa

proscan
wiciu_r

Opinia Mistrza wyznacza kierunek. Zalicytowałem i mam uprzejmą nadzieję, że koledzy mnie nie przebiją :-)
Jak rozumiem możliwy będzie przedsezonowy przegląd?
gawron

Post autor: gawron »

sprzedający chyba też zagląda na to forum, bo zdjął opcję kup teraz :D
ProScan
Właściciel

"Kup teraz" samo znika po zalicytowaniu.

proscan
gawron

Post autor: gawron »

tego to nie wiedziałem #-o . a ten nie byłby lepszym rozwiązaniem ? http://www.allegro.pl/item891814638_whi ... hites.html
IdeL

Post autor: IdeL »

Jesli mogę wtrącę swoje trzy grosze.
Standardowo używam właśnie tego modelu sprzętu, ale wcale nierzadko miałem okazję używania (i porównywania) XLT i przynajmiej mnie protoplasta XLT bardziej odpowiada. Na moja ocenę ma wpływ nie tylko wolne wyświetlanie ale ogólnie spora "mułowatość" w działaniu XLT-ka. Choćby naciśnięcie spustu pinpointera okupione jest w XLT sporą (moim zdaniem) inercją w porównaniu z Eaglem.
Co do możliwości i zasięgów w samych poszukiwaniach przynajmiej ja nie zauważam różnicy.
Zauważyłem też, że egzemplarz z allegro nie posiada podświetlenia - nie jest to wielki problem. Z powodzeniem mozna zastosować dostępne na tym portalu wyświetlacze LCD 4x20 z kontrolelrem HD44780 lub kompatybilne. Mają one tę zaletę, że posiadają bardzo fajne podświetlenie LED. Aby taki układ przerobić należy wywalić ze Spectruma (dot. Eagle) przetwornicę i w to miejsce wstawić prosty układ na jedym tranzystorku. Należy odpowiednio dobrać też punkt pracy tego układu aby działała regulacja jasności świecenia (dostępna z poziomu klawiatury).
Dodatkowymi zaletami takiego rozwiązania są zmniejeszenie wagi (o płytkę przetwornicy - z transformatorem) oraz przyzwoity kolor. Mnie bagienna zieleń oryginalnego wyświetlacza delikatnie mówiąc denerwowała.
Wadą jest niestety konieczność drobnej przeróbki mechanicznej - wyświetlacze LCD, z podświetleniem LED, które ja miałem w rękach były nieco grubsze od tych pdodświetlanych folią. Aby wszystko pasowało trzeba nieznacznie zeszlifować (skrócić) takie słupki dystansowe będące
integralną częścią obudowy manipulatora.
Reszta o ile dobrze pamiętam pasuje bez problemów.
Sporą wadą tego sprzętu jest niestety fakt, że jest on już dość leciwy i ma szansę psuć się częściej...
Na życzenie mogę podesłać co i jak należy przerobić.
wiciu_r

Można na maila prosić dane do przeróbki.
IdeL

Postaram się najpóźniej do poniedziałku Ci to podesłać.
Wcale nie wykluczone, że zainstalowany w tym sprzęcie LCD ma takie podświetlenie. Facet coś pisze o wymianie wyświetlacza - być może nie potrafił tego do końca podłączyć.
IdeL

Wiciu_r podaj mi swój mejl to Ci podeślę dzisiaj. Cały łykend miałem wyłącznie dla rodziny.
wiciu_r

Jest podany przy profilu, ale nie ma sprawy:
k a l o r y b @ w p . p l
Pozdrawiam
IdeL

Poszło dzisiaj. Sorki, że z opóźnieniem

Pzdr
Matis

Post autor: Matis »

http://www.allegro.pl/item987347173_whi ... ctrum.html Warto licytowac ten wykrywacz czy nie? I ile mozna by bylo za niego zaplacic?
ProScan
Właściciel

Zależy jakiego wykrywacza się szuka. Z pewnością Spectrum jest lepszy od tych wszystkich współczesnych plastikowych badziewiaków. Stanu tego konkretnego modelu nie znam.

proscan
Matis

Post autor: Matis »

A ile mozna za niego zaplacic zeby nie przeplacic? Przegladam allegro regularnie juz ladnych pare miesiecy i mam juz dosc, musze cos kupic bo ciagnie na wykopki #-o
ODPOWIEDZ