Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
Nie znam stanu urządzenia (widzę tylko ze wymieniałem kabel w sondzie), ale ogólnie mogę powiedzieć że to świetne wykrywacze - kto wie czy nie lepsze od XLT, ze względu na szybkie wyświetlanie.
Opinia Mistrza wyznacza kierunek. Zalicytowałem i mam uprzejmą nadzieję, że koledzy mnie nie przebiją Jak rozumiem możliwy będzie przedsezonowy przegląd?
Jesli mogę wtrącę swoje trzy grosze.
Standardowo używam właśnie tego modelu sprzętu, ale wcale nierzadko miałem okazję używania (i porównywania) XLT i przynajmiej mnie protoplasta XLT bardziej odpowiada. Na moja ocenę ma wpływ nie tylko wolne wyświetlanie ale ogólnie spora "mułowatość" w działaniu XLT-ka. Choćby naciśnięcie spustu pinpointera okupione jest w XLT sporą (moim zdaniem) inercją w porównaniu z Eaglem.
Co do możliwości i zasięgów w samych poszukiwaniach przynajmiej ja nie zauważam różnicy.
Zauważyłem też, że egzemplarz z allegro nie posiada podświetlenia - nie jest to wielki problem. Z powodzeniem mozna zastosować dostępne na tym portalu wyświetlacze LCD 4x20 z kontrolelrem HD44780 lub kompatybilne. Mają one tę zaletę, że posiadają bardzo fajne podświetlenie LED. Aby taki układ przerobić należy wywalić ze Spectruma (dot. Eagle) przetwornicę i w to miejsce wstawić prosty układ na jedym tranzystorku. Należy odpowiednio dobrać też punkt pracy tego układu aby działała regulacja jasności świecenia (dostępna z poziomu klawiatury).
Dodatkowymi zaletami takiego rozwiązania są zmniejeszenie wagi (o płytkę przetwornicy - z transformatorem) oraz przyzwoity kolor. Mnie bagienna zieleń oryginalnego wyświetlacza delikatnie mówiąc denerwowała.
Wadą jest niestety konieczność drobnej przeróbki mechanicznej - wyświetlacze LCD, z podświetleniem LED, które ja miałem w rękach były nieco grubsze od tych pdodświetlanych folią. Aby wszystko pasowało trzeba nieznacznie zeszlifować (skrócić) takie słupki dystansowe będące
integralną częścią obudowy manipulatora.
Reszta o ile dobrze pamiętam pasuje bez problemów.
Sporą wadą tego sprzętu jest niestety fakt, że jest on już dość leciwy i ma szansę psuć się częściej...
Na życzenie mogę podesłać co i jak należy przerobić.
Postaram się najpóźniej do poniedziałku Ci to podesłać.
Wcale nie wykluczone, że zainstalowany w tym sprzęcie LCD ma takie podświetlenie. Facet coś pisze o wymianie wyświetlacza - być może nie potrafił tego do końca podłączyć.
Zależy jakiego wykrywacza się szuka. Z pewnością Spectrum jest lepszy od tych wszystkich współczesnych plastikowych badziewiaków. Stanu tego konkretnego modelu nie znam.
A ile mozna za niego zaplacic zeby nie przeplacic? Przegladam allegro regularnie juz ladnych pare miesiecy i mam juz dosc, musze cos kupic bo ciagnie na wykopki