ProScan pisze:@ Lechowiec. Używasz obu pozycji spustu?
proscan
tak, używam wszystkich pozycji spustu, czyli także dyskryminacji alternatywnej. Bardzo sobie chwalę zastosowanie spustu bo bardzo mi to usprawnia posługiwanie się wykrywaczem. Błyskawicznie i wtedy kiedy chcę mogę sprawdzić jak wykrywacz reaguje przy innym ustawieniu dyskryminacji oraz w all metal fast auto tune. Taki test niesie dodatkowe informacje. Zmiana trybów pod palcem daje spory komfort. Miło było by mieć taki cyngielek w terce 705, zresztą marnie widzę te panele w intensywnej eksploatacji. Pinpoint uruchamia się przecież tysiące razy i metalowy cyngiel oprócz tego, że moim zdaniem wygodniejszy, to pewnie prędzej to zniesie. Poza tym łatwo go wymienić.
Co do modyfikacji Ciboli, mam podobne zdanie co kolega wyżej, czyli najpierw policz, ale dokładnie, czy warto się w to bawić. Dobre części kosztują po kilkadziesiąt złotych, więc możesz dobić do ceny vaquero.
Jeśli chodzi o xlt vs tejon, to to co siedzi w puszce tejona objętością wiadomo, że nie ma się co równać z xlt, który ma masę możliwych kombinacji ustawień. Ale nic to, gdy brakuje czasu by nawet wyjść w pole. A tesorak jest prosty w obsłudze i jednocześnie skuteczny. Wolę po prostu włączyć wykrywacz, ustawić dwa pokrętła i kopać niż spędzać godziny na doświadczeniach i kombinowaniu z ustawieniami. Cały czas wydawałoby mi się, że coś mogę mieć źle zrobione, a w tejonie jeden rzut okiem na pokrętła i już wiem na czym stoję.
Osobiście wolałbym poczekać i dołożyć do vaquero niż się bawić w rzeźbienie ciboli. Takie rzeczy generalnie słabo się opłacają.